Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Restschuld kan mee onder NHG

31-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
steeds-meer-gedwongen-verkopen-en-met-verlies-verkocht
-
Wie zijn huis wil verkopen kan, onder voorwaarden, een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) past daarvoor de regels aan, meldt minister Stef Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer.
De mogelijkheid gaat in op 1 januari 2014 in en geldt voor restschulden na verkoop van een huis dat al gefinancierd werd met de NHG. Het kabinet hoopt dat de regeling de doorstroming op de huizenmarkt bevordert. Ze kan mensen een zetje geven die wel willen verkopen, maar een restschuld vrezen.
Voorwaarde is wel dat de kosten voor de nieuwe woning én de restschuld onder de huidige kostengrens van de NHG blijven. Wat daar aan restschuld boven uitstijgt mogen banken of andere hypotheekverstrekkers wel buiten de NHG meefinancieren. De NHG-grens is nu 290.000 euro en deze daalt per 1 juli 2014 naar 265.000 euro en in juli 2016 uiteindelijk naar 225.000 euro.
Ook wordt de eenmalige en fiscaal aftrekbare premie die woningeigenaren voor een NHG-hypotheek betalen in 2014 met 0,15 procent verhoogd naar 1 procent.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij met de nieuwe maatregel. Volgens de belangenorganisatie verlicht deze de maandlasten iets van mensen die verplicht moeten verhuizen, bijvoorbeeld wanneer iemand plots werk vindt aan de andere kant van het land.
Er zijn bovendien steeds meer mensen die door financiële problemen gedwongen zijn om hun huis met een restschuld te verkopen. Begin oktober werd bekend dat het er in de eerste 9 maanden van dit jaar 3427 huiseigenaren waren, vergeleken met 2560 in dezelfde periode een jaar eerder.
VEH zegt er wel op te gaan toezien dat banken de nieuwe regelgeving niet aangrijpen om bijvoorbeeld hun rentetarieven te verhogen. Het kabinet heeft ook bepaald dat hypotheekverstrekkers voortaan een eigen risico hebben van 10 procent op een eventueel verlies. Dit doorrekenen aan de klant zou volgens VEH echter onterecht zijn omdat de banken dit eigen risico eerder indirect ook al hadden. (ANP)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor