RIVM waarschuwt opnieuw voor legionella via waterzuivering
14-01-2020
•
leestijd 2 minuten
•
138 keer bekeken
•
Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zouden de betreffende zuiveringsinstallaties maatregelen moeten nemen om verspreiding te voorkomen. Daarbij zouden er beschermingsmaatregelen voor medewerkers nodig zijn.
Legionellabacteriën kunnen onder andere ernstige longontsteking veroorzaken. In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. "Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen. Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen", aldus het gezondheidsinstituut.
Longontsteking Sinds 2012 neemt het aantal patiënten met legionella in Nederland toe. De legionellabacterie kan onder andere veteranenziekte (ernstige longontsteking) veroorzaken. En terwijl de legionellabacterie steeds meer slachtoffers maakt, vooral onder mensen met een verminderde weerstand, blijkt de opsporing van de bron buitengewoon lastig. Slechts in een enkel geval wordt de besmettingshaard gevonden, zodat veel patiënten er nooit achterkomen waar en waardoor ze zijn besmet.
'Verspreiding had voorkomen kunnen worden' In 'De jacht op legionella' duikt Zembla in de wereld van legionellapreventie. Eerder bracht Zembla naar buiten dat er internationaal-wetenschappelijke informatie voorhanden is die verspreiding van de legionellabacterie bij waterzuiveringsinstallaties in Son en Boxtel had kunnen voorkomen. Die informatie zagen de GGD’s Hart voor Brabant en Brabant-Zuidoost tijdens het bronnenonderzoek over het hoofd. In totaal raakten de afgelopen jaren in de omgeving van de installaties in Son en Boxtel zeker 22 mensen besmet.
Bekijk hier de hele uitzending:
In de ZEMBLA-podcast praten we met EO-presentator Andries Knevel. Knevel werd ernstig ziek door een legionellabesmetting. Hij vertelt openhartig over deze heftige periode waarin hij in het ziekenhuis belandde en noodgedwongen in coma werd gebracht.