Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Samenwerking WNF met multinationals schadelijk voor natuur

29-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
samenwerking-wnf-met-multinationals-schadelijk-voor-natuur

Bedrijven misbruiken WNF certificaat voor “greenwashing”.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) ligt onder vuur. De strategie van het WNF om samen met het bedrijfsleven de natuur te redden, wordt in de ZEMBLA uitzending “De panda onder vuur” door verschillende onafhankelijke onderzoek en en deskundigen onderuit gehaald. Het Engelse onderzoeksbureau Global Witness vertelt in ZEMBLA dat een GFTN-bedrijf (Global Forest Trade Network) waarmee WNF aan tafel zit, zelfs illegaal hout kapt in Borneo, het habitat van de met uitsterven bedreigde Oerang-oetan.

Bedreiging voor de natuur
De Duitse onderzoeksjournalist Wilfried Huismann ontdekt dat samenwerking met multinationals, voor wie houtkap, kweekvis en palmolie nu juist 'core business' is, vooral voordelen oplevert voor deze concerns die hiermee hun imago groen wassen. Hij stelt in zijn documentaire 'Der Pakt mit dem Panda' dat de dieren en het oerwoud daarmee niet zijn gered. Integendeel, de bedrijven blijven juist een bedreiging vormen voor de natuur.

Schade in kwetsbare gebieden
In ‘Pandering to the logger’, het rapport van Global Witness komt de Britse onderzoeksorganisatie tot dezelfde conclusie. Global Witness onderzocht het General Forest en Trade Netwerk dat 20 jaar geleden is opgericht door het WNF. De multinationals die aangesloten zijn bij het netwerk produceren, verwerken en verhandelen ongeveer 70 procent van het gecertificeerde FSC-hout (duurzaam hout). Global Witness ontdekte dat er bijna geen controle is op de houtbedrijven die zijn aangesloten bij het netwerk. Hierdoor konden houtbedrijven die met het WNF samenwerken in het General Forest en Trade Network, jarenlang grote schade aanrichten in kwetsbare gebieden.

Meer kwaad dan goed
Global Witness onderzoeker Tom Picken in ZEMBLA: ' Het ergste was nog dat het WNF in het begin deze bedrijven publiekelijk bleef verdedigen of glashard ontkende dat ze lid waren van het GFTN. ' Picken vindt dat als het WNF dit soort bedrijven helpt met het verkrijgen van een groen imago - terwijl die bedrijven zich schuldig maken aan illegale kap – het WNF meer kwaad dan goed doet.

Inkeer
Hoewel het WNF het in eerste instantie opnam voor de GFTN-bedrijven en stelde dat het rapport van Global Witness niet deugt, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden nu in ZEMBLA dat dankzij Global Witness het functioneren van het GFTN is geëvalueerd. ' De toelatingseisen zijn strenger geworden en er afscheid is genomen van bedrijven die zich hebben misdragen.'

Klein stukje oerwoud
Onderzoeksjournalist Huismann schreef een boek en maakte een documentaire over de omstreden samenwerking tussen WNF en multinationals. Zijn film 'Der Pakt mit dem Panda' toont onthutsende beelden van brandende oerwouden die plaats maken voor palmolie-plantage en soja-plantages. De bedrijven die samenwerken met het WNF laten wel een klein stukje oerwoud staan maar dat is te klein voor de Oerang-oetan om te overleven.

Juridisch gevecht
De Duitse afdeling van WNF is woedend over de in hun ogen valse aantijgingen in de film en stapt in eigen land naar de rechter om een herhaling en verdere distributie van de film te verbieden. Na een maandenlang gevecht, besluit de rechter in oktober jl. dat de film overal uitgezonden mag worden. ZEMBLA toont als eerste fragmenten uit de film.

'Radicale maatregelen nodig'
Jan Pronk oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking bevestigt het beeld dat de film schetst over de moeizame samenwerking met bedrijven. Hij stelt dat er hele radicale maatregelen nodig zijn om tot verduurzaming te komen. ' Bedrijven zullen altijd uitwijken, het niet doen, uitstellen. Als niet-gouvernementele organisatie verlies je het van de Shells en Monsanto’s. '

Nieuwe strategieën
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en door Trouw uitgeroepen als de meest invloedrijke Nederlander op gebied van duurzaamheid vindt ook dat er geen tijd meer is 'om kleine stapjes te zetten met foute partijen.' In ZEMBLA zegt ze: 'We moeten nadenken over nieuwe strategieën. ' Minnesma is het ook eens met de kritiek van Huismann op samenwerking van het WNF met het bedrijf Monsanto. “ Dat is een van de foutere bedrijven in de wereld. Ik heb niet de hoop dat ze gaan verbeteren, dat is niet hun insteek.

WNF-Directeur Van de Gronden stelt in ZEMBLA echter dat samenwerking met bedrijven de enige optie is. ' Het Wereld Natuur Fonds gaat geen ideologische debatten aan. '
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor