Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schadevergoeding voor slachtoffers geweld in jeugdzorg

05-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1242 keer bekeken
  •  
Jeugdzorg
Slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg kunnen sinds 1 januari aanspraak maken op een schadevergoeding. Het gaat om een bedrag van 5000 euro dat minister Dekker van Rechtsbescherming vorig jaar al bekendmaakte. Eerder maakte het kabinet ook excuses voor de misstanden. 

De compensatie is bedoeld voor kinderen die tussen 1945 en 2019 in een pleeggezin, instelling of opvang verbleven en daar slachtoffer werden van geweld of misbruik.

Onderzoek naar jeugdzorg
Ruim driekwart van de kinderen in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen zijn de afgelopen decennia geconfronteerd met misbruik, mishandeling, treiteren of verwaarlozing, zo bleek uit jarenlang onderzoek door commissie-De Winter. Toezichthouders hebben verzuimd in te grijpen, concludeerde de commissie. Slachtoffers ondervinden er tot op de dag van vandaag hinder van. Minstens één slachtoffer is naar de rechter gestapt om schadevergoeding van de overheid af te dwingen.

Lees hier het hele rapport

Kritisch

De oppositie in de Tweede Kamer was eerder kritisch over de hoogte van het bedrag, en over het feit dat ieder slachtoffer evenveel geld krijgt. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) benadrukte toen dat de 5000 euro geen "vergoeding van schade of leed" is, maar een tegemoetkoming.

Slachtoffers kunnen tot het einde van 2022 een aanvraag indienen.

Update 6 januari:
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft sinds 1 januari al "dik negenhonderd" aanvragen gekregen voor de financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Een woordvoerder laat weten dat het fonds per direct begint met het beoordelen van de aanvragen. 

Misbruikt onder toezicht
In de Zembla-uitzending ‘Misbruikt onder toezicht’ komt naar voren hoe jeugdorganisaties kinderen ernstig in gevaar brengen door falende communicatie. 

We laten het voorbeeld zien van de pleegouders M. uit het Brabantse dorpje Langenboom. Zij worden in april 2011 veroordeeld voor mishandeling en seksueel misbruik van hun pleegkinderen. De pleegouders beschikken over geen enkele pedagogische opleiding. De pleegmoeder heeft een licht verstandelijke beperking. Toch krijgen ze van jeugdzorg in tien jaar tijd de verantwoordelijkheid over in totaal 77 kinderen. Vanaf het begin komen er klachten bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling binnen. Maar jeugdzorg blijft kinderen plaatsen. Hoe veilig zijn kinderen die onder toezicht van de overheid in een pleeggezin zijn geplaatst?


Bekijk hier de uitzending:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor