Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds

15-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2577 keer bekeken
  •  
Het Wereld Natuur Fonds komt op voor de bedreigde diersoorten. Overal ter wereld. Zo’n 18,8% van de wereld is nu beschermd natuurgebied. Maar natuurbescherming heeft ook een prijs. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn in het belang van de dieren uit hun dorpen verdreven. Vaak met harde hand. Stropers worden gewelddadiger met als gevolg dat ook de natuurbeschermers militariseren. 
WNF levert hen niet alleen nachtkijkers, maar verzorgt ook wapen- en ondervragingstrainingen. Wat heeft dat voor gevolgen voor de lokale bevolking? Zembla gaat op onderzoek in India en spreekt met gewapende parkwachters. Hoe ver mogen zij gaan om de dieren te beschermen en hoe verhoudt zich dat tot de mensenrechten?
Regie & samenstelling  : Jos van Dongen
Research : Marco de Lange
WWF publiceerde een handleiding over hoe geboortebeperking kan worden geïntegreerd in natuurbescherming. Ook dit stuk wordt gepresenteerd als een samenwerking tussen WWF, USAID en Johnson & Johnson. De eerste auteur van dit stuk, Judy Oglethorpe, is een medewerker van WWF. In dit stuk wordt op pagina 39 gerefereerd aan sterilisatie. Dit stuk is hier te lezen: 
- Handleiding family planning  van onder andere WWF  ( Sterilisatie wordt genoemd op pagina 39)
WWF heeft en had met USAID en Johnson & Johnson meerdere zogenaamde PHE-projecten lopen, waar geboortebeperking onderdeel van is. WWF bevestigt aan Zembla dat er ook vandaag nog drie van deze projecten lopen.
In verschillende documenten is meer informatie te vinden over deze projecten. Zo is in 2008 een evaluatie verschenen over family planning projecten waar WWF in participeerde. In het stuk worden meerdere landen genoemd, onder meer India, de Filipijnen en Madagaskar. Ook gaat de evaluatie in op de methodes. Op pagina 21 en 56 wordt sterilisatie genoemd. Dit stuk is hier te lezen: 
- Evaluatie family planning WWF  ( Sterilisatie wordt genoemd op pagina 21 en 56)
In dit document uit 2014 van de directeur van Kaziranga NP staat: “Whatever the case be, or the institutional arrangements or systems of governance the basic principle should remain the same that crime against environment, forests and wildlife are the worst of crimes, and nothing can be more serious than these, not even human rights violations; and ever if a question arises as to which rights shall get higher priority, it shall not be the human rights.” (p. 104). 
In het stuk wordt ook een ‘expert panel’ genoemd dat heeft meegewerkt aan de totstandkoming. In dit panel zaten verschillende medewerkers van WWF.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor