Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sociale werkplaatsen op de rand van de afgrond: ‘de rek is eruit’

19-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
Sociale werkplaats ANP 2
Sociale werkplaatsen kunnen de bezuinigingen van het Rijk niet meer opvangen. “De rek is eruit”, schrijft de Volkskrant op basis van een rapport van onderzoeksbureaus Berenschot en SEO Economisch onderzoek. Het kabinet-Rutte II (2012-2017) bezuinigde over een periode van vijf jaar drieduizend euro per arbeidsgehandicapte.
Door de invoering van de Participatiewet en het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) in 2015 zijn duizenden mensen met een beperking in de problemen gekomen. De gevolgen van dit beleid waren te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ De afbraak van de sociale werkplaats ’.
Werkplaatsen op slot
Door de afschaffing van de WSW gingen de sociale werkplaatsen op slot. De mensen die er al werkten, bleven in de meeste gevallen, maar er mocht niemand meer bij. Arbeidsgehandicapten moesten voortaan in het reguliere bedrijfsleven aan de slag. Dat lukt in veel gevallen niet.  
Invoering Participatiewet funest voor kwetsbare mensen
"Men was ervan overtuigd dat het zou lukken om duizenden mensen bij gewone bedrijven te plaatsen. Dat vond ik van meet af aan een hele fraaie doelstelling, maar ook illusiepolitiek die met heel weinig zorgvuldigheid is uitgevoerd", zei professor Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt, Tilburg University) in ZEMBLA.
Veel mensen kwamen helemaal niet aan een baan. Het gebeurde Freddie Kuipers. Jetta Klijnsma beloofde hem kort na de invoering van de Participatiewet dat hij wel een baan zou vinden:
Efficiënter werken
De extra bezuiniging van drieduizend euro per arbeidsgehandicapte, moesten de WSW-bedrijven opvangen door efficiënter te werken, was de gedachte. Dat lukte enigszins. De werkplaatsen wisten meer te produceren en zo een derde van de bezuiniging op te vangen.
Het rapport laat nu zien dat de mensen die nog in de sociale werkplaats werken, qua productiviteit al aan hun grens zitten. Ze kunnen niet harder werken. ‘Er moet geld bij’, zegt Maarten Adelmeijer, een van de auteurs. ‘De SW-bedrijven kunnen de korting van het Rijk niet goedmaken.’
Gemeenten moeten de werkplaatsen redden
De gemeenten moeten opdraaien voor de tekorten. Volgens de Volkskrant moeten ze dit jaar 190 miljoen euro bijleggen om de sociale werkplaatsen overeind te houden.
Gemeenten worstelen al vanaf de invoering van de Participatiewet met het dossier. Ze moeten vijftigduizend beschutte werkplekken realiseren voor mensen die veel begeleiding nodig hebben en die nauwelijks kans hebben op een baan in het bedrijfsleven. Sinds de invoering van de Participatiewet drie jaar geleden zijn er slecht 735 van die beschutte werkplekken gekomen.
 In veel gemeenten worstelen ze met het vinden van passend werk. Zo ook in Venlo:
Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor