‘Spectaculaire toename van insecten’, blijkt uit experiment Vogelbescherming
03-07-2018
•
leestijd 2 minuten
•
298 keer bekeken
•
Met de juiste maatregelen kan de krimpende insectenpopulatie snel herstellen. Dat stelt de Vogelbescherming op basis van tussentijdse resultaten van een vierjarige proef. Het onderzoek is een samenwerking tussen onder meer landbouwers, wildbeheergroepen en landschapsbeheerders uit Brabant en Zeeland.
De insectenpopulatie in Nederland is de afgelopen dertig jaar met 75 procent geslonken, wat grote gevolgen heeft voor onder andere insectenetende vogels. Bij een experiment, waarbij op een enorm veld van 500 hectare onder andere hagen, bloempercelen en zogeheten 'keverbanken' werden aangelegd, is na twee jaar echter een grote toename van het aantal insecten vastgesteld.
Explosieve groei
Wekelijks telden studenten en onderzoekers de populatie, en stelde daarbij ook een uitbreiding in de soorten vast.
Met name de toename van insecten is spectaculair. Ook op de keverbanken is sprake van een explosieve groei van het gemiddelde aantal insecten per bodemval. Dat geldt ook voor bladluizen, wantsen, zweefvliegen, hommels, libellen en vlinders.
Jochem Sloothaak, Coördinator Soortenbescherming bij het Brabants Landschap: “De verschillen met ons referentiegebied waar geen maatregelen zijn genomen, zijn erg groot. We zijn superblij, want dit is toch wat we uiteindelijk willen. Meer insecten betekent dat het onderin de voedselpiramide weer de goede kant op gaat.”
Boegbeeld
Ook werden er meer patrijzen, hazen en wintervogels gezien.
De ernstig bedreigde
patrijs
is het boegbeeld van het project. De aantallen patrijzen nemen namelijk dramatisch af door schaalvergroting in de landbouw.
Het onderzoek wordt in vijf landen uitgevoerd met behulp van EU-subsidie.