Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aansprakelijkheidsclaim van geadopteerden uit Indonesië afgewezen door Staat

07-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
De Nederlandse overheid gaat geadopteerden die op zoek gaan of zijn gegaan naar hun biologische ouders, geen financiële hulp bieden. Dat blijkt volgens de NOS uit een afwijzing van een aansprakelijkheidsclaim van jurist Dewi Deijle.

Deijle diende de claim in mede namens een groep uit Indonesië geadopteerde Nederlanders. Volgens de jurist, zelf ook geadopteerd uit Indonesië, is de Nederlandse Staat juridisch aansprakelijk voor misstanden bij adopties vanuit het buitenland. Deijle verklaarde daar eerder over tegen Zembla: “Er zijn misdaden gepleegd. Het is eigenlijk bizar, dat als je geadopteerd bent en er is sprake van vervalste papieren, dat je je eigen misdaad moet oplossen en dat je daarvoor moet betalen." 

Landelijk expertisecentrum

Ze pleitte dan ook voor een schadefonds voor geadopteerden die op zoek gaan of zijn gegaan naar hun biologische familie, maar individuele zoektochten gaan dus niet bekostigd worden stelt minister Dekker. Eerder werd al bekend dat er een landelijk expertisecentrum in het leven geroepen zou worden om geadopteerden te ondersteunen bij de zoektocht naar hun afkomst. Voor de inrichting van het expertisecentrum is cumulatief een bedrag van 36,4 miljoen euro beschikbaar, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Belangenorganisaties lieten vorig jaar oktober aan Zembla al weten erg ontstemd te zijn over de manier waarop het geld straks besteed gaat worden.

Er was namelijk aanvankelijk wel geld beschikbaar voor adoptiekinderen die op zoek zijn naar hun afstamming in hun land van herkomst.  “We hebben de behoefte uitgesproken fysieke zoektochten te willen doen. Dat leek het ministerie ook te begrijpen. Er zouden op korte termijn plannen worden opgesteld om individuele zoektochten te faciliteren,” stelde Dewi Deijle toen. De belangenorganisaties vragen zich af of het geld wel echt ten goede komt aan geadopteerden. 

Adoptiestop blijft

Ook blijft het voorlopig niet mogelijk om kinderen uit het buitenland te adopteren, schrijft Dekker in zijn brief aan de Tweede Kamer. Daarmee handhaaft de minister de adoptiestop die in februari ingang na een kritisch onderzoeksrapport van de commissie-Joustra over de de rol van de Nederlandse overheid bij interlandelijke adopties in de jaren 60, 70, 80 en 90.  

De adopties werden volgens de commissie gekenmerkt door grootschalige, systematische misstanden. Alle denkbare vormen van misstanden werden gesignaleerd, van ontbrekende archivering tot kinderhandel. Hoewel misstanden bij verschillende Nederlandse overheidsinstanties en de politiek bekend waren, ondernamen de betrokken partijen lange tijd geen acties. Signalen van misstanden werden genegeerd en niet opgevolgd door de Nederlandse overheid.    

De afgelopen jaren deed Zembla meerdere onthullingen over misstanden rondom geadopteerde kinderen uit het buitenland. Dit zijn alle uitzendingen ontwikkelingen in ons dossier 'Adoptiebedrog' op een rij:

Kritiek op adoptiestop

Volgens de commissie is het systeem ook nu nog fraudegevoelig en komen misstanden "tot op de dag van vandaag" voor. De adoptie van kinderen uit het buitenland werd daarom per direct opgeschort en Dekker bood namens de Nederlandse overheid excuses aan aan de geadopteerden.

Adoptiebureaus en ouderverenigingen, zijn niet blij met de adoptiestop. Ze vinden dat Dekker zijn besluit onvoldoende heeft onderbouwd. De kritiek van de adoptiebureaus en ouderverenigingen richt zich op het onderzoeksrapport van Joustra. Volgens hen heeft de commissie niet afdoende bewezen dat nog steeds sprake is van misstanden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor