Steeds meer kalfjes sterven in eerste jaar
13-02-2017
• leestijd 2 minuten
Steeds vaker sterven kalfjes in de melkveehouderij in het eerste levensjaar. Het gaat om kalveren die direct van de moeder worden gescheiden en afhankelijk zijn van zorg door de boer. Volgens de organisatie Dier&Recht schiet goede zorg voor de kalfjes door de schaalvergroting in de melkveehouderij vaker tekort.
Uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat in 2015 13,3 procent van de geregistreerde kalveren (vanaf 3 dagen oud) in het eerste levensjaar stierf. Dat zijn zo'n 350.000 dieren per jaar. In 2009 vond de GD de sterfte van 9 procent al veel te hoog. In 2014 steeg dit percentage naar 10,8 procent. Gezien de resultaten voor de eerste helft van 2016 lijkt deze stijgende trend in de kalversterfte door te zetten.
Tweede Kamer
De standaardpraktijk in de melkvee-industrie is om een kalf direct na de geboorte weg te halen bij de moeder. Dit kan leiden tot stress bij zowel moeder als kalf en daarmee tot grote welzijns- en gezondheidsproblemen. De Tweede Kamer wil dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak komt om de kalfjes voortaan voor een bepaalde tijd bij de moeder te houden. Maar staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) legde de motie naast zich neer. Hij ziet onvoldoende reden waarom de overheid moet bepalen of een kalf langer bij de koe moet blijven. De staatssecretaris vindt dat een afweging en keuze van de boer. Volgens hem staat het niet vast dat het kalf bij de koe houden beter is voor het dierenwelzijn. Ook is de veiligheid van een kalf dan niet altijd gewaarborgd en is de beroepsorganisatie van dierenartsen tegen een verplichting, schrijft Van Dam.
Dier&Recht wil Friesland Campina, Nederlands grootste zuivelcoöperatie, met een petitie oproepen om met haar boeren maatregelen te nemen om de verhoogde kalversterfte te stoppen.
UPDATE
Een woordvoerder van Friesland Campina laat weten dat de coöperatie inzicht heeft in de gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren, maar daaruit niet kan afleiden bij welke bedrijven de zorg voor kalfjes tekort zou schieten. ,,Ik kan wel zeggen dat als bij een bedrijf de zorg voor de dieren in het geding is, wij geen melk afnemen tot de situatie is verbeterd. Ook stellen wij dan de toezichthouders voor de bedrijfstak op de hoogte.''