Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer langdurige armoede in Nederland

17-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Spaargeld
Het aantal gezinnen dat van weinig geld moet rondkomen neemt toe, ondanks de cijfers over de aantrekkende economie. In 2016 hadden 224 duizend huishoudens langdurig een laag inkomen, dat zijn er vijftienduizend meer dan in 2015. Het risico op armoede was het hoogst in Rotterdam, Groningen en Amsterdam.
Ruim acht procent van alle huishoudens
Een laag inkomen staat voor 1030 euro voor een alleenstaande, 1370 euro voor een alleenstaande ouder met één kind en 1940 euro voor een stel met twee kinderen. In het nieuwe rapport Armoede en sociale uitsluiting 2018 van het CBS staat dat 590 duizend huishoudens in 2016 moesten rondkomen van een laag inkomen. Dat is 8,2 procent van alle huishoudens. 224 duizend huishoudens moesten toen al minstens vier jaar achter elkaar rondkomen van een laag inkomen. Die toename komt vooral doordat meer huishoudens langer afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.
Kinderen
In totaal leefden in 2016 ruim 292 duizend minderjarige kinderen in een huishouden met een laag inkomen, elfduizend minder dan het jaar ervoor. Voor 117 duizend kinderen was dit al langer dan vier jaar. Ruim vier op de tien van deze kinderen groeien op in een eenoudergezin. Meer dan de helft van de kinderen in langdurige armoede woont in een bijstandsgezin. 
Grootste kans op armoede in Groningen, Rotterdam en Amsterdam
De stad Groningen is de gemeente met het hoogste percentage huishoudens dat langdurig onder de lage-inkomensgrens zit: 7,4 procent. Daarna komen Rotterdam en Amsterdam. In de Rozendaal (0,7%), Alphen-Chaam (0,7%) en Scherpenzeel (0,8) is het aandeel langdurig armen het laagst.  Op de website van het CBS is te zien in welke regio de kans op armoede het grootst is. 
In de ZEMBLA ‘Gezinnen zonder geld’ is te zien hoe moeilijk het is je hoofd boven water te houden als je een laag inkomen hebt. Voor deze uitzending portretteerde ZEMBLA meerde gezinnen die moeten rondkomen van (te) weinig geld. Tonnie van Mook bijvoorbeeld, een alleenstaande moeder met vier jonge kinderen. Een van haar kinderen heeft ernstige gedragsproblemen waarvoor een gezinscoach helpt bij de opvoeding. Uiteindelijk wordt de gezinscoach wegbezuinigd en komt ze er alleen voor te staan.
Twintig euro per week voor boodschappen
Ook Brenda en Karel en hun twee kinderen hebben het zwaar. De baan van Brenda is wegbezuinigd en ze hebben te weinig geld om van rond te komen. Brenda krijgt van de bewindvoerder iedere week twintig euro om boodschappen van te doen. Als haar dochter vijftien euro krijgt voor haar verjaardag van een kennis, moet ze het geld afgeven aan haar ouders.
Bekijk hier een fragment uit ‘Gezinnen zonder geld’ of kijk de hele uitzending terug.
CC foto: Marco Verch
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor