Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Studie wijst uit: bijensterfte leidt tot beperkte groei gewassen

29-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
558 keer bekeken
  •  
geheime-studies-bayer-naar-bijengif-moeten-openbaar
De opbrengst van gewassen zoals kersen, appels en bosbessen is in bepaalde landbouwgebieden een stuk minder door een gebrek aan bijen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is uitgevoerd in de Verenigde Staten. 

“De meeste gewassen in de wereld zijn afhankelijk van bestuiving, dus de afname van bijen roept bezorgdheid op over voedselzekerheid,” schrijft een groep internationale onderzoekers uit onder meer de VS, Canada en Zweden.

131 locaties 
Voor de studie is op 131 locaties in de Verenigde Staten gekeken in hoeverre zeven gewassen beïnvloed worden door een tekort aan bestuiving door wilde bijen en honingbijen. De onderzoekers ontdekten dat vijf van de zeven gewassen minder worden bestoven. Het tekort aan bijen beperkt dus de hoeveelheid voedsel die kan worden verbouwd.

“De gewassen die meer bestoven werden door bijen, produceerden ook meer,” zegt Rachael Winfree, ecoloog en hoofdonderzoeker van de studie, tegen The Guardian.  “Ik was verrast, ik had niet verwacht dat ze [de gewassen] zo beperkt zouden worden.”  
 
Bijensterfte
Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. Als alle bijen van de aardbodem verdwijnen, heeft dat grote gevolgen voor planten en de beschikbaarheid van groente en fruit. Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen.

Alleen al in de EU is rond de 84% van de gewassen en 78% van de wilde bloemsoorten (deels) afhankelijk van dierlijke bestuiving. Bijna 15 miljard euro van de jaarlijkse landbouwproductie in de EU kan worden toegeschreven aan bestuiving door insecten. Basisvoedsel zoals rijst, tarwe en maïs zal door bijensterfte niet worden beïnvloed, omdat deze via de wind worden bestoven.
 
‘Problemen spelen nu’
De studie adviseert boeren om beter bewust te worden van de grote hoeveelheid bestuiving die nodig is om hun gewassen beter te laten groeien. In dat licht roepen de onderzoekers de boeren op om kritisch te kijken naar de hoeveelheid pesticiden en kunstmest die ze op hun velden gebruiken.
 
“De ontwikkelingen die we nu zien bedreigen onze voedselzekerheid,” zegt hoofdonderzoeker Winfree tegen de The Guardian. “We bevinden ons nog niet in een volledige crisis, maar de trends wijzen niet in de goede richting. Dit is geen  probleem dat over tien of twintig jaar speelt, het speelt nu.”

Zembla besteedde in 2011 en 2013 in ‘Moord op de honingbij’ aandacht aan de massale bijensterfte en de rol die pesticiden daarbij spelen:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor