Er volgen amper strafzaken uit de tienduizenden witwasmeldingen die opsporingsinstanties jaarlijks binnenkrijgen via banken en accountants. Dat meldt Trouw. Voor het Openbaar Ministerie is de kwaliteit van die meldingen te laag om er makkelijk mee naar de rechter te stappen, zegt Brigitte Unger, Utrechts hoogleraar en autoriteit in witwasonderzoek. "Op dit moment heb je soms de indruk dat het hele meldsysteem voor niets is", zegt ze.Lees ook: “Criminelen gebruikten ING-bankrekeningen voor oplichterspraktijken”
Banken, accountants en betaalkantoren moeten alle ongebruikelijke transacties die zij bij hun klanten tegenkomen melden bij overheidsinstantie Financial Intelligence Unit (Fiu). Dat gaat om grote aantallen: alleen al bij de banken ging het vorig jaar om ruim 155.000 meldingen. De Fiu, die al die signalen vervolgens nader onderzoekt, bestempelde in totaal zo'n 39.000 transacties als echt verdacht. Die gaan dan naar het Openbaar Ministerie (OM) en de Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst, die er desgewenst een strafzaak van kunnen maken.
‘Tientallen onderzoeken’Maar dat gebeurt amper. Het OM kan niet zeggen hoeveel van de tienduizenden Fiu-meldingen uiteindelijk tot een zaak hebben geleid. Dat wordt niet bijgehouden. Marieke van der Molen van het Functioneel Parket zegt dat het "zeker om enkele tientallen onderzoeken gaat in de afgelopen paar jaar."
Beluister de podcast: waarom worden bankdirecteuren niet vervolgd bij witwaspraktijken?WitwasbankiersHet Openbaar Ministerie sloot twee jaar geleden een
megaschikking met ING van 775 miljoen euro. Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. ING hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien werden individuele bankiers van ING ook niet vervolgd. De Zembla-uitzending ‘
De witwasbankiers van ING’ gaat over de vraag waarom bankiers door justitie uit de wind werden gehouden.
Bekijk hier de uitzending: