Snoeiharde hardcore-house. Jongeren gestoken in Lonsdale en Cavello-kleding. En speed, cocaïne en XTC in overvloed. Dat was de wereld van Pascal Keijzer, die vorig jaar op 16-jarige leeftijd werd vermoord. Pascal was een tienerdealer. Een levering onzuivere cocaïne, mogelijk door Pascal zelf versneden, werd hem fataal. Twee mannen staken hem in zijn hals en reden een paar keer met hun auto over hem heen.
Maar het verhaal van Pascal Keijzer staat niet op zichzelf. In de aflevering ‘Tienerdealers’ duikt ZEMBLA in de West-Friese hardcore-scene en toont het gemak aan waarmee jongeren aan hun drugs komen en de gewoonte waarmee ze die gebruiken. Een wereld waar jongeren zelf in drugs handelen en uiteindelijk slachtoffer worden van ripdeals of ander drugsgerelateerd geweld. Waar naïeve ouders geen idee hebben wat hun kinderen doen.
Angst
Voor het eerst praten de vrienden van Pascal Keijzer openlijk over zijn dood. Het zijn beladen gesprekken, want er heerst angst. Angst voor herkenning, over wat familie en ‘de buurt’ wel niet zeggen. Maar ook angst voor vergelding, want ondanks dat ‘iedereen het doet’, en veel jongeren met de telefoonnummers van hun dealers in hun mobiele telefoon rondlopen, vinden ze het spannend om erover te praten uit vrees voor represailles.
Het is een verborgen wereld. De politie weet niet hoeveel jongeren er betrokken raken bij ripdeals en vechtpartijen over drugs, omdat slachtoffers van drugsgerelateerd geweld nauwelijks of geen aangifte doen. Maar de slachtoffers zijn soms ook daders.
Zo overkwam de 20-jarige Sander hetzelfde als Pascal Keijzer, met het verschil dat Sander het kan navertellen: zwaargewond overleefde hij een opzettelijke aanrijding als gevolg van een vermoedelijk uit de hand gelopen ripdeal. In ZEMBLA zijn verhaal.
Het korte leven van PascalIn West-Friesland zijn de psychische problemen groter