Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tijdbom Rasmussen

  •  
03-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
Zonder dat ex-renner Davide Cassani het besefte, luidde hij met zijn commentaar tijdens de Tour van 2007 de val van Michael Rasmussen in. Op basis van een verklaring van Cassani is Rasmussen uit de Tour gezet. Een half jaar later, ontmoet de ontslagen gele truidrager hem in een café aan het Gardameer. "Ik heb die avond gehuild, toen jij naar huis werd gestuurd", zegt Cassani daar nu over. Rasmussen valt hem bij: "Ik was ook wanhopig." In de ZEMBLA-aflevering ‘Tijdbom Rasmussen’ een reconstructie van het tijdperk van deze Deense wielrenner bij de Rabobank.

Leugen
Op 25 juli 2007 komt er met de verklaring van Cassani, die commentator is voor de Italiaanse televisie, een einde aan de lange leugen van Michael Rasmussen. Een leugen die begon op 24 april 2007. In een e-mail vroeg hij aan Theo de Rooij en Erik Breukink, directeur en ploegleider van de Rabo wielerploeg, om een trip naar de Pyreneeën te verzwijgen, omdat hij officiëel in Mexico behoorde te zijn. Daarmee verhinderde hij een mogelijke dopingcontrole.

Ondanks een opeenvolging van waarschuwingen en brieven van de Internationale Wielerunie en de Deense Wielerbond, laat de Rabo ploegleiding Rasmussen toch in de Tour de France starten. Door zijn vorige wielerploeg was Rasmussen al uit de race gehaald na schommelingen in zijn bloedwaarden. De Rabobank wist daarvan. Na een waarschuwing van de Internationale Wielerunie over gemiste dopingcontroles was Rasmussen nog niet bang dat Rabo hem de Tour de France niet zou laten rijden.

Dolkstoot
"Ik voelde me als degene die jou de dolkstoot had gegeven. Ik voelde me heel erg vreselijk", zegt Cassani nu tegen Rasmussen in een door ZEMBLA georganiseerde ontmoeting in Italië. Maar Rasmussen verwijt hem niets: "Ik weet heel goed wie me naar huis heeft gestuurd." Cassani, die Rasmussen ten val bracht, ontmoet hem voor het eerst sinds de Tour weer.
Ook Michael Boogerd verwijt Michael Rasmussen niets. Ook niet nu de Rabobank zo duidelijk afstand heeft genomen van zijn voormalige kopman.

Rampjaar
Met het rapport van de commissie Vogelzang, die de gang van zaken rond de leugen van Rasmussen moest onderzoeken, en de presentatie van de nieuwe structuur van de directie van de wielerploeg is voor Rabobank het rampjaar 2007 afgesloten. Maar de vraag is of Rabobank niet zelf verantwoordelijk is voor de chaos van het afgelopen jaar. Oud-raborenner Max van Heeswijk vond de begeleiding van de Raboploeg niet goed.

Vogelzang is in zijn rapport duidelijk over de nalatigheid en naïviteit van Theo de Rooij en Eric Breukink, want ze hadden Rasmussen niet moeten laten starten. Maar ook de sponsor speelt het spel mee en gaat op de persconferentie van 24 juli nog vierkant achter de gele truidrager staan. Terwijl de Raad van Commissarissen en Rabo-jurist Knijff toen al precies wisten hoe Rasmussen had gelogen over zijn verblijfplaats voorafgaand aan de Tour de France.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor