Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Tropisch bosgebied dat 10 keer zo groot is als Nederland gekapt voor landbouw’

13-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
333 keer bekeken
  •  
still-rampamazone
In Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn in totaal 43 miljoen hectares aan tropische bossen vernietigd tussen 2004 en 2017. Om daar een beeld bij te schetsen: dat is een gebied dat tien keer zo groot is als Nederland. Dat blijkt uit een nieuw rapport van WWF. De kaalkap van de natuur is met name om ruimte te creëren voor landbouw.

Merijn van Leeuwen van WWF vindt het ‘bijna niet voor te stellen dat een gebied van tien keer Nederland is kaalgekapt door landbouw.’ Volgens Van Leeuwen is een van de grootste oorzaken van ontbossing in tropische gebieden de grote vraag uit Europa naar palmolie, soja voor veevoer en cacao. “We moeten onze boodschappen kunnen doen in de wetenschap dat hier niet voor ontbost is. Daar is stevige Europese wetgeving voor nodig.”

Lees ook: Illegale kap in tropisch regenwoud toegenomen tijdens coronacrisis

Bedreigde diersoorten
Volgens het WWF-rapport zijn er 24 zogenoemde ‘ontbossingsfronten’ waar bossen en andere natuur wordt bedreigd. Negen van de 24 plaatsen zijn in Latijns-Amerika, waar met name in de Cerrado en de Amazone een alarmerende afname van populaties wilde dieren te zien is. Eerder maakten wij een overzicht van de meer dan zeshonderd diersoorten die in de Amazone met uitsterven worden bedreigd. Deze kwetsbare populaties, zoals de Amazonedolfijn en de Orinocokrokodil, dreigen niet alleen hun leefgebied te verliezen, maar ook voorgoed van de aardbodem te verdwijnen. 

Lees hier: “Honderden diersoorten in Amazone met uitsterven bedreigd’

Ook in Afrika zijn 8 plekken waar een gigantische afname van bossen en wilde dieren is te zien, zoals in Madagaskar. In Azië zijn 7 plaatsen te vinden waar het leefgebied van bedreigde soorten als tijgers en Aziatische olifanten ernstig wordt aangetast. Vooral Indonesië en Maleisië zijn volgens WWF ‘topontbossers’.

Ramp in het regenwoud
Onder het leiderschap van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gaat de ontbossing van de Amazone harder dan in jaren het geval is geweest. De vernietiging van het grootste tropische regenwoud ter wereld neemt alarmerende vormen aan, laat de Zembla-uitzending de ‘Ramp in het regenwoud’ zien. Ook daar is een van de belangrijkste oorzaken de teelt van soja. Nederland is, als landbouwgrootmacht, een van de belangrijkste importeurs van die soja uit Brazilië.

Bekijk hier de uitzending:
Lees hier het hele rapport:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor