Twee nieuwe kankermedicijnen na prijsonderhandeling alsnog in basispakket
20-08-2019
•
leestijd 2 minuten
•
79 keer bekeken
•
De fabrikant vroeg meer dan 50.000 euro voor twee nieuwe medicijnen tegen kanker. Daarom kwamen de middelen Durvalumab (tegen longkanker) en abemaciclib (tegen borstkanker) aanvankelijk niet in het basispakket. Minister Bruno Bruins wist een betere prijs te onderhandelen, waardoor de middelen nu wel worden vergoed.
Zo’n 2700 patiënten in Nederland hebben baat bij de behandeling met een van de medicijnen.
Prijs blijft geheim Welke prijs uiteindelijk is uitonderhandeld blijft geheim. Dat is vaker zo, omdat de fabrikant dan een betere onderhandelingspositie heeft in andere landen. Minister Bruins zegt daarvan te balen. "Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws", zegt Bruins. "Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken."
Het ministerie komt later dit jaar met een totaaloverzicht van
prijsonderhandelingen met farmaceuten over
2017 en 2018. Dan wordt duidelijk hoeveel het ministerie heeft kunnen besparen.
Overheid moet farma-industrie harder aanpakken
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving
concludeerde in 2017
in een rapport dat de overheid fabrikanten van geneesmiddelen harder moet aanpakken om zo dure medicijnen voor meer mensen beschikbaar te maken. Volgens de adviesraad kan de overheid veel meer in strijd tegen de machtige farma-industrie, zoals het uitvoeren van wettelijke dwang.
'Overheid moet harder optreden tegen medicijnfabrikanten'
Nederland betaalt vaak meer voor medicijnen Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.