Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tweede kamer steunt vangstverbod dioxinepaling

18-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tweede-kamer-vraagt-weer-om-visverbod-dioxinepaling
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich woensdag achter staatssecretaris Henk Bleker (Visserij) geschaard, die per 1 april de palingvangst in met dioxine vervuilde wateren wil verbieden.

De Partij voor de Dieren is blij met het feit dat het kabinet besloten heeft haar motie om een vangstverbod op met dioxine besmette paling uit te voeren. Vandaag behandelt de Kamer de wijziging van de Visserijwet, die op aandringen van de Partij voor de Dieren in een spoedprocedure gewijzigd wordt om wettelijke mogelijkheden te creëren voor maatregelen in de visserijketen ter bescherming van de volksgezondheid.
 
Al in 2007 waren er rapporten waaruit bleek dat de gehaltes dioxine in paling uit de grote rivieren de wettelijke normen ver overschreed en dus een gevaar vormde voor de volksgezondheid. Ondanks herhaaldelijke vragen van de Partij voor de Dieren talmde het kabinet echter met het nemen van maatregelen. Nu vier jaar later, onder invloed van een indringende Zembla uitzending  ' De dioxinepaling ' van Ton van der Ham en Manon Blaas, worden er eindelijk maatregelen genomen om de burger te beschermen tegen dioxinevervuiling in paling en wordt eindelijk geregeld dat de vangst van paling in vervuilde gebieden verboden kan worden.
 
Deze paling wordt gevangen in rivieren die ernstig verontreinigd zijn door decennialange lozingen van zware metalen, dioxines en pcb’s. Omdat de paling zich voedt met beestjes die leven op de rivierbodem zit deze vis boordevol met dioxines. Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.

Toxicoloog R. Hoogenboom van het onderzoeksinstituut Rikilt waarschuwt in ZEMBLA: “Als het hormoonsysteem verstoord wordt, zie je allerlei effecten op de afweer, het immuunsysteem, maar ook bijvoorbeeld op het leervermogen van kinderen en op de ontwikkeling van kinderen in de baarmoeder”. Om de consument te beschermen zijn er in Europa strenge dioxinenormen afgesproken, waar ons voedsel aan moet voldoen. Maar die norm wordt in Nederland bij de wilde paling vaak overschreden. Toxicoloog Hoogenboom hierover: “Het is niet veilig om deze vis te eten”.

Met het vangstverbod zijn weliswaar de zorgen voor de consumenten van paling afgenomen, voor de palingstand blijven de zorgen onverminderd groot. In vijftig jaar is de palingstand in ons land met meer dan 90 procent afgenomen. De diersoort staat op de rand van uitsterven. Verschillende adviescommissies die in opdracht van het voormalig ministerie van LNV onderzoek hebben gedaan naar de palingstand concludeerden dat een totaalvangstverbod nodig is om de soort nog de gelegenheid te geven te herstellen. Zelfs bij de invoering van zo’n verbod zal het nog zeker 80 tot 200 jaar duren voor er weer sprake zal zijn van een gezonde palingstand.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor