Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veel zorgen over nieuw elektronisch patiëntendossier

08-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
elektronisch patientendossier
Artsen zien weinig in een nieuw systeem met gegevens van patiënten dat er over twee jaar moet zijn. De overgrote meerderheid van de zorgverleners zien vooral praktische bezwaren bij de zogeheten persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), concludeert het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in Trouw.
Iedereen in Nederland moet vanaf 2020 online op de computer of via een app op zijn telefoon al zijn medische gegevens kunnen inzien en bijhouden. Via deze PGO kan de patiënt meer regie over zijn gezondheid krijgen, is de visie van de Patiëntenfederatie die het plan in 2011 initieerde.
Driekwart zorgverleners is bezorgd
Maar volgens de onderzoekers van Investico zegt bijna driekwart (72 procent) van de zorgverleners bezorgd te zijn over beveiligingslekken, waardoor medische gegevens op straat kunnen komen te liggen.
Systemen met medische gegevens zijn wel verbonden aan strenge regelgeving, bijvoorbeeld over de inlogprocedure en wat leveranciers met de data mogen doen. Toch zijn veel zorgverleners er niet gerust op, blijkt uit hun reacties: "Het lekt altijd". En: "Digitale beveiliging blijkt keer op keer door hackers doorbroken te kunnen worden. Soms door slecht ontworpen systemen, soms door menselijk falen of onachtzaamheid."
Ondeskundigen
Artsen vrezen ook dat patiënten hun informatie gaan delen met ‘ondeskundigen’, die er misbruik van kunnen maken. "Meerdere artsen noemen een fundamenteel bezwaar tegen het zelf delen van medische data door patiënten: artsen hebben een medisch beroepsgeheim, patiënten niet", aldus Investico.
Critici van gedeelde medische gegevens waarschuwen al langer voor privacyproblemen als mensen hun medische gegevens op hun smartphone of computer opslaan. Want wat gebeurt er als bedrijven die informatie gaan delen? En hoe goed worden de voorwaarden om dat te voorkomen?
De jacht op uw medische gegevens
In 2014 maakte ZEMBLA de uitzending ‘ De jacht op uw medische gegevens ’ nadat in Engeland ophef was ontstaan toen de Britse National Health Service bijna vijftig miljoen miljoen medische dossiers door had verkocht aan verzekeraars. Die gegevens werden gekoppeld aan kredietgegevens zodat verzekeraars een inschatting konden maken van het risico op longkanker. De verzekeraars gebruikten de data om de premies aan te passen.
De jacht op uw medische gegevens
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor