Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Venezuela blijft raffinaderij Curaçao voorlopig beheren

03-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
457 keer bekeken
  •  
stikken-in-het-paradijs

PdVSA, het staatsoliebedrijf van Venezuela exploiteert nog zeker een jaar lang de olieraffinaderij Isla op Curaçao. Dat melden NRC en het Antilliaans Nieuwsblad. Het is de grootste werkgever van Curaçao, maar de raffinaderij ligt al maanden stil omdat er geen ruwe olie meer uit Venezuela komt.

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA is nagenoeg failliet. Ondertussen lopen onderhandelingen met een mogelijke Amerikaanse koper van de fabriek. De hoop was er op gevestigd dat er voor het einde van 2019 een akkoord zou liggen met de Amerikanen. Om te voorkomen dat de mensen die bij de raffinaderij werken hun baan verliezen, is het contract met Venezuela met een jaar verlengd.

Extreem vervuilend
Waarom er nog geen akkoord is bereikt met de Amerikanen is niet duidelijk. Het Amerikaanse Klesch Group wil flink investeren in de fabriek en dat is nodig, want de Isla-raffinaderij is zeer vervuilend. De fabriek stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek en scholen moeten dicht door stank en rook zo bleek uit de ZEMBLA-uitzending ‘Stikken in het paradijs’.

Tegelijkertijd is de raffinaderij economisch van groot belang voor Curaçao. Heel veel mensen zijn ervan afhankelijk. De fabriek is in handen van het staatsbedrijf van Curaçao, het RDK. RDK is al maanden op zoek naar een koper, omdat het leasecontract met het Venezolaanse staatsbedrijf 31 december afloopt.

Het gaat economisch niet goed
Venezuela en Curaçao zeggen te zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat er weer ruwe olie naar de raffinaderij komt zodat de productie weer kan worden opgestart. Een oplossing is hard nodig, want het gaat economisch niet goed met Curaçao. De Venezolaanse crisis raakt het eiland ook op een andere manier. Het toerisme is zich weer aan het herstellen na een flinke klap. Voorheen kwamen er veel Venezolanen naar Curaçao voor vakantie. Maar die toestroom is sinds het land in totale chaos verkeert, helemaal weggevallen. Verschillende hotels op Curaçao sloten de deuren.

Volgens Ieteke Witteveen van Human Rights Curaçao helpt de houding van Nederland ook niet mee. Het eiland kwam het afgelopen jaar onder curatele te staan van Nederland omdat Curaçao de begroting niet op orde kreeg. Het gevolg was dat Curaçao flink moest bezuinigen van Nederland. Daarover zei Witteveen in een interview met ZEMBLA: “Nederland bemoeit zich op dat vlak wel met ons. Er is al werkloosheid en dan moet er ook nog bezuinigd worden. Dan raakt het land in een kramp.”

Overbrugging
De partijen noemen de verlenging van het leasecontract met Venezuela voor de raffinaderij een overbruggingsperiode. Over de onderhandelingen met de Amerikaanse overnamekandidaat Klesch Group zijn geen mededelingen gedaan.


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor