Verslaving aan de mobiele telefoon lijkt op drugsverslaving
24-11-2016
•
leestijd 2 minuten
•
763 keer bekeken
•
Het aantal mensen dat zorgelijk veel naar zijn of haar smartphone kijkt neemt toe en steeds vaker waarschuwen wetenschappers voor de negatieve gevolgen van overmatig telefoongebruik.
Uit onderzoek in Nederland naar het gebruik van mobiele telefoons bleek eerder al dat Nederlandse telefoongebruikers tussen de tien en de twintig keer per uur naar hun telefoon grijpen. En uit Brits onderzoek kwam naar voren dat Britten 221 taken op hun telefoon uitvoeren per dag, in tegenstelling tot 140 taken op hun computer.
Zorgelijke ontwikkeling
Volgens verschillende onderzoekers en psychologen is het een zorgelijke ontwikkeling dat we zo vaak onze aandacht verleggen naar dat kleine scherm. We kunnen ons niet meer concentreren, worden onrustig als we niet online kunnen en sommige fanatieke telefoongebruikers krijgen zelfs last van hun vingers, ogen en nek van het vele turen.
Kassa gaat afkicken
Vanaf 1 december besteedt het programma Kassa van de Vara een maand lang aandacht aan mobiele telefoonverslaving. Speciaal voor het programma legt een groep ‘junkies’ een hele maand de mobiele telefoon weg. Alleen bellen en sms’en is toegestaan. Wat dat met ze doet, wordt bijgehouden op
de website
van Kassa.
Afkickkampen
Vorig jaar zond Zembla ‘Verslaafd aan je telefoon’ uit, een reportage over informatie-junks en dataverslaafden. In de uitzending zat onder andere een fragment over digitale afkickkampen. Ook spraken critici hun zorgen uit over de gevolgen voor ons sociale leven en onze persoonsgegevens: wie krijgen straks toegang tot alle gegevens die we opzoeken op het internet?
Overeenkomsten met drugsverslaving
Volgens schrijver Marnix Pauwels, wiens boek 'Leg dat #@!ding nou ’ns weg!' over telefoonverslaving vorige week uitkwam, zijn de overeenkomsten tussen mobiele telefoonverslaving en die aan drugs groot. Hoewel bijna niemand zegt verslaafd te zijn aan zijn mobiele telefoon, vertonen we wel steeds vaker de symptomen van verslaving. Zodra we even alleen zijn, gijpen we vaak meteen naar de smartphone en we worden ongeduldig en rusteloos als we lang niet hebben kunnen kijken. En dus zouden we op dezelfde manier moeten afkicken van de smartphone als van een drugsverslaving, aldus de schrijver.
Mensen schatten de tijd die ze met de telefoon bezig zijn de helft lager in dan dat in werkelijkheid het geval is, blijkt uit onderzoek. Net als een alcoholist: die ontkent zijn probleem ook. Pauwels in
een interview
met het Reformatorisch Dagblad:
"Je kunt zelf echt geloven dat het meevalt. Eigenlijk lieg je jezelf voor uit een soort beschermingsmechanisme”
Klik hier
voor meer informatie over het initiatief van Kassa.