Vluchtelingen stromen veel te weinig door naar werk en onderwijs
11-07-2017
•
leestijd 3 minuten
•
50 keer bekeken
•
Het lukt gemeenten nog steeds niet genoeg om vluchtelingen aan werk te helpen of in het onderwijs te krijgen. Dat blijkt uit een enquête van het Kennisplatform Integratie & Samenleving. Terwijl dat cruciaal is voor een goede integratie en om te voorkomen dat vluchtelingen met een status in de toekomst afhankelijk zijn van een uitkering.
Hoewel gemeenten een stuk meer zijn gaan doen aan bemiddeling, heeft tot nu toe slechts acht procent van de vluchtelingen werk via directe begeleiding door een gemeente. Twaalf procent van alle statushouders, meestal jonge vluchtelingen, is begeleid naar onderwijs, zo blijkt uit de enquête.
Beter dan vorig jaar
De gemeenten zijn het wel beter gaan doen ten opzichte van vorig jaar. Toen waren ze vooral nog bezig met het maken van beleid om vluchtelingen aan een baan te helpen. Nu zijn er volgens het kennisplatform wel concrete stappen gemaakt, maar er moet nog veel gebeuren:
"Uit de monitor blijkt dat de maatregelen van de gemeenten vaak tijdelijke projecten zijn, afhankelijk van één persoon. Bovendien is een derde van de vluchtelingen nog niet gestart met enige vorm van bemiddeling."
Veel gemeenten worstelen vooral met de 'kwetsbare groep vluchtelingen'. Mensen met gezondheidsproblemen of bijvoorbeeld financiële zorgen. Maar ook vluchtelingen die nog niet genoeg Nederlands spreken. Daarom vinden bijna alle gemeenten (90 procent) dat ze meer regie moeten krijgen op de inburgering.
Weinig zicht op taalles
Vluchtelingen moeten dit sinds 2013 zelf regelen en betalen. Sinds die regel zijn er tal van taalaanbieders en daar is weinig zicht op. Een hoop gemeenten hebben daarom inmiddels contact gelegd met deze bedrijven om de regie weer meer terug te krijgen. Een gemeentewoordvoerder zegt daarover tegen het kennisplatform:
“Ik weet dat we niet de volledige verantwoordelijkheid en regie op inburgering terug willen, maar wel dat we veel meer afstemming met taalaanbieders willen. Nu is het een soort van blackbox, waarin helemaal geen afstemming en contact is.”
In Den Haag heeft een wethouder het probleem rigoureus aangepakt. Wethouder Rabin Baldewsingh zet een eigen inburgeringstraject op met verplichte stages en mentoren, omdat hij vindt dat het Nederlands inburgeringsbeleid faalt.
'Wethouder bedenkt eigen inburgering, omdat landelijk beleid 'aantoonbaar is mislukt'
Advies van het kennisplatform aan de gemeenten is om sterk in te zetten op onderwijs. Dit kan op diverse manieren: via duale trajecten, waarbij inburgering en opleiding naast elkaar (en het liefst geïntegreerd) worden aangeboden, via fulltime opleidingen (eventueel met behoud van uitkering), via kortdurende cursussen, leerwerktrajecten of door statushouders op te leiden voor die beroepen waar arbeidskrachten nu hard nodig zijn."
De fatale overtocht
De ZEMBLA uitzending: '
Fatale overtocht – het vervolg
' stond stil bij de falende inburgering. De vluchteling Hassan en zijn zoon Ahmed zijn nu ruim drie jaar in Nederland en hebben nog steeds geen werk gevonden. In de uitzending zegt professor Godfried Engbersen, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat Hassan en Ahmed al direct in het eerste jaar aan werk geholpen hadden moeten worden:
"Van de groep Syrische asielmigranten die tussen 2013 en 2015 is binnen gekomen, is driekwart werkloos. Dat hadden we nou willen voorkomen."