Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voor u tien jongeren

  •  
14-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
Niet sexy, te duur, te traag, vaak ziek, en niet vitaal. Bent u boven de 50? Dan is dit het beeld dat werkgevers van u hebben, zo blijkt telkens weer uit onderzoek. Wie boven de 50 is en zijn baan verliest, is dan ook zo goed als kansloos op de arbeidsmarkt. Meer dan 40% van de langdurig werklozen is nu ouder dan vijftig jaar. Volgens het Centraal Planbureau is dat een structureel probleem.

Miljoenen euro’s worden door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgegeven om werkgevers te overtuigen dat 50-plus werkt. Maar in de praktijk blijkt dat de werkgevers ze niet willen. Werkgevers wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Die zouden te lang in dezelfde baan bij dezelfde werkgever blijven zitten en zich te weinig scholen. Zelf doen werkgevers echter nauwelijks moeite om oudere werknemers plezierig en productief tot hun pensioen te laten doorwerken, blijkt uit recent onderzoek van pensioenonderzoeksinstituut Netspar. Hoe verhoudt zich dat tot het gegeven dat onze overheid wel van de werknemer verlangt tot 67 jaar door te werken? 
Nederlandse topeconomen zijn ontevreden over het beleid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de werkloosheid onder 50 plussers te verminderen. Dat blijkt uit een enquête van ZEMBLA in samenwerking met discussieplatform Me Judice. Bijna tweederde van de topeconomen uit het economenpanel (66%) vindt dat Asschers maatregelen niet werken. Van de economen die gespecialiseerd zijn in arbeidsmarktvraagstukken vindt zelfs 79% dat.
Uit een recent onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid blijkt dat iemand boven de 45 jaar twee keer minder vaak wordt benaderd voor een baan als iemand jonger dan 35. 
—> Panteia rapport





Onderzoek weerlegt dat ouderen trager zouden zijn en niet productief. TNO concludeert dat het stereotype beeld niet wordt ondersteund. Sterker nog, hun onderzoek stelt dat productiviteit zelfs toe kan nemen met de leeftijd.
—> TNO rapport - Productiviteit ouderen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen niet vaker ziek zijn dan jongeren, maar als ze ziek worden, en bv een hartkwaal krijgen, dan is dat wel langduriger.

Onderzoeken waaruit blijkt dat werkgevers nauwelijks moeite doen om werkgevers te scholen of langer met plezier te laten doorwerken
—> Netspar en SCP - Vraag naar Arbeid
De minister werkt onder andere samen met de stichting van de arbeid, dat zijn de vakbonden en de werkgevers organisaties, om iets te doen aan dit probleem. In 2011 heeft de stichting een beleidsagenda 2020 opgesteld om de positie van ouderen te verbeteren. Daarin lezen we: 'dat ze een impuls wil geven aan het creeren van een andere mindset', en  'het is te beschouwen als een routeplanner voor de komende 10 jaar. '
—> Beleidsagenda 2020

Uitkomsten van een enquête gedaan door de NVP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor