Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Waarom boycot Nederland geen kangoeroeproducten?

05-09-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
1437 keer bekeken
  •  
kangoeroe
kangoeoroe met kind bij water
De staat California in Amerika boycot kangoeroeproducten vanwege de omstreden jacht. Ook in Rusland ligt de import stil, maar in Europa mag kangoeroevlees gewoon worden verkocht. In Nederland is het volop verkrijgbaar. Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid zag in 2016 geen enkele reden om de import van kangoeroevlees te stoppen. En daar is tot op heden niets in veranderd. De huidige minister Schouten wil er ook niet aan.
“Het probleem is dat je bij de jacht op kangoeroes vaak mis schiet… Wat je dan aantreft is een doodsbang dier dat pijn lijdt en gewond vlucht zo snel als het kan.” Dat vertelt ex-jager Lyn Gynther in de ZEMBLA Internationaal-uitzending ‘ De jacht op de kangoeroe’ .
In de uitzending wordt duidelijk dat de jacht gruwelijke taferelen met zich meebrengt. Kangoeroebaby’s moeten worden afgemaakt als vrouwtjes-buideldieren worden neergeschoten. Sommigen vergelijken het met de zeehondenjacht. De regels bepalen dat het jong in een klap moet worden gedood. In de film wordt duidelijk dat dit in de praktijk soms op gruwelijke manieren gebeurt. Zo worden jongen tegen auto’s doodgeslagen of vermorzeld met de voeten.  
kangoeroejong in buidel
Geen juridische grond voor importverbod
Minister Schippers zei begin 2016 in antwoord op Kamervragen dat ze de jachtmethoden niet als reden ziet om de import van kangoeroevlees te stoppen. De dodingsmethoden zijn volgens haar toegestaan in de EU en volgens internationale regelgeving. “Voor een eventueel importverbod op kangoeroeproducten ontbreekt daarmee de vereiste juridische grond.”
Na de ophef over het doden van de jongen kondigde de kangoeroe-industrie aan alleen nog mannetjes te verwerken. Het aantal neergeschoten vrouwtjes is gedaald in de afgelopen jaren. Maar recente cijfers laten zien dat in de afgelopen 2 jaar meer dan 100 duizend vrouwtjes zijn gedood. Door de reportage ‘De jacht op de kangoeroe’, laaide het debat in Australië over de kwestie weer op. In Nederland leidde de film tot Kamervragen.
Weer Kamervragen
Minister Schouten liet in antwoord op de vragen van de Partij voor de Dieren weten dat volgens de Australische autoriteiten de beelden in de film waarschijnlijk niet afkomstig zijn van de commerciële jacht, maar van de recreatieve jacht. Net als voormalig minister Schippers, ziet ook deze minister daarom geen grond om een handelsverbod op kangoeroevlees uit Australië te bepleiten of te onderzoeken.
Maar de dieronvriendelijke jacht is niet de enige reden waarom kangoeroevlees omstreden is. Zo heeft Rusland na zorgen over bacteriën op kangoeroevlees meermaals de import stilgelegd. Vier jaar geleden is het laatste Australische bedrijf dat kangoeroevlees leverde aan Rusland een halt toe geroepen. Na eerdere zorgwekkende lab-uitslagen waren de andere exporteurs al in de ban gedaan door Moskou. Volgens het bedrijf en de Australische overheid is de boycot onterecht en om politieke redenen ingesteld.
Kangoeroebiefstuk
Salmonella en E.coli aangetroffen in kangoeroevlees
De Partij voor de Dieren stelde de minister van Volksgezondheid eind 2015 Kamervragen hoe ze de risico’s beoordeelt van de consumptie van kangoeroevlees 
Uit de antwoorden van de minister blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 en 2015 partijen kangoeroevlees heeft bemonsterd en geanalyseerd op de aanwezigheid van deze bacteriën. Bij 7 procent van het geanalyseerde kangoeroevlees werd Salmonella aangetroffen en bij 22 procent E.coli.
Na de steekproeven in 2014 en 2015 heeft de NVWA de zelfs een aantal partijen kangoeroevlees van de markt gehaald die als schadelijk voor de volksgezondheid zijn beoordeeld. Aan de importeurs is verzocht om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.
Meer kans op besmetting bij wild
De minister stelt in haar antwoorden vast dat “in vergelijking met vers vlees van landbouwhuisdieren de gevonden niveaus aan microbiologische besmettingen hoger liggen voor kangoeroevlees.” Maar dit is volgens haar niet uitzonderlijk: verschillende studies laten hogere microbiologische besmettingen zien op vlees van wild dan op vlees van landbouwdieren.
Ze laat weten dat dat eventuele risico’s zijn uit te sluiten door kruisbesmetting te voorkomen in de keuken en het vlees goed te verhitten bij de bereiding. Van belang voor consumenten om te weten, gezien kangoeroebiefstuk meestal niet doorbakken wordt.
kangoeroe kijkt in de verte ANP
Hoeveel kangoeroevlees komt Nederland binnen?
De hoeveelheid kangoeroevlees dat in Nederland binnenkomt is in 2017 121 ton. In 2011 en 2012 was dat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijna 1100 ton. Die hoeveelheid was goed voor bijna een kwart van de totale Australische export. Een groot deel werd vanuit Nederland doorgevoerd naar andere landen in Europa. 198 ton bleef toen achter voor de Nederlandse markt.
Er leven naar schatting in Australië tientallen miljoenen kangoeroes. Vier soorten, waaronder de reuzenkangoeroe, zijn volgens de boeren en overheid in Australië een plaag en vooral hinderlijk voor de veeteelt. Daarom stelt de overheid jaarlijks een quota vast voor de vier soorten kangoeroes die afgeschoten mogen worden.
eetcafé Walkabout
Verkoop in Nederland
Ondanks de omstreden jacht zijn kangoeroeproducten volop te krijgen in Nederland. Zo staat kangoeroevlees op de kaart in verschillende horecagelegenheden zoals bij eetcafé Walkabout in Breda. Maar ook een hoop slagers die gespecialiseerd zijn in wild, hebben kangoeroe in hun assortiment. Online is het ook makkelijk te bestellen.
Supermarkten/groothandels
Albert Heijn
In Nederlandse supermarkten wordt kangoeroevlees nauwelijks meer verkocht. Bij Albert Heijn lag het in het verleden wel in de winkel. “In 2009 zijn wij gestopt met de verkoop van dit product. Omdat er te weinig vraag was naar kangoeroevlees is het product destijds uit het assortiment gehaald”, laat een woordvoerder aan ZEMBLA weten. 
Lidl
De Lidl stopte onlangs in Engeland met de verkoop van kangoeroevlees. Dierenbeschermingsorganisatie VIVA voerde lange tijd succesvol actie. Klanten van Lidl lieten de keten weten niet meer te zitten wachten op kangoeroevlees. Daarom besloot Lidl te stoppen met de verkoop. In Nederland wordt kangoeroebiefstuk in de Lidl-filialen in het najaar verkocht .  "Komende herfst bieden wij kangoeroebiefstuk aan. Dit artikel is afkomstig uit Australië en is alleen actiematig (eenmalig) beschikbaar", laat Lidl in een reactie aan ZEMBLA weten.
Sligro
Eerder dit jaar was er een terugroepactie geweest bij groothandel Sligro. Een partij kangoeroe bout biefstuk bevatte mogelijk Salmonella. Klanten konden hun vlees terugbrengen en kregen hun geld terug. Kangoeroevlees zit nog steeds in het assortiment van de slager van Sligro .
Slagerijen
Meer dan vlees
Natural Food Online
Muscle meat
De ambachtelijke slager
W ildkopen.com (website met overzicht per regio waar je kangoeroevlees kunt kopen)
Voetbalschoenen
David Beckham droeg voorheen dankzij een miljoenencontract Predator voetbalschoenen van Adidas. De schoenen zijn gemaakt van kangoeroeleer. Dierenbeschermers wezen Beckham op dieronvriendelijke jacht. Daarom vroeg Beckham Adidas een synthetische versie van de schoen te maken en dat gebeurde. Sinds 2006 draagt Beckham geen kangoeroeleer meer.
Adidas beloofde in 2012  het gebruik van kangoeroeleer in twaalf maanden terug te brengen tot 98 procent. Maar tot teleurstelling van onder meer dierenbeschermingsorganisatie VIVA  zijn er nog steeds volop voetbalschoenen verkrijgbaar die kangoeroeleer bevatten. Ook in Nederland.
Overzichten van winkels en webshops die voetbalschoenen met kangoeroeleer verkopen van onder meer de merken Nike, Puma, Adidas, Mizuno, Joma:
Jassen
B.K. leder
Vlechtbanden
Boomsma.nl
Etsy
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor