Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wakker Dier: nieuwe wet funest voor melkkoe

03-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
de-topsporters-van-de-melkindustrie-deel-2
Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier vreest dat de nieuwe wet die het fosfaatoverschot in de melkveehouderij moet aanpakken, ten koste gaat van het welzijn van koeien. De organisatie noemt de plannen van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken funest.

Het aantal melkkoeien in Nederland moet dit jaar met zo'n 10 procent omlaag om het mestoverschot van de veehouderij in te perken. Melkveehouders worden daardoor gestimuleerd om de melkproductie op te voeren van de koeien die ze overhouden, blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).  
Het inkrimpen van de melkveestapel zal dit jaar ook leiden tot meer veetransporten, blijkt uit het rapport. Omdat een deel van de koeien waarschijnlijk in het buitenland zal moeten worden geslacht als de capaciteit van Nederlandse slachthuizen niet toereikend is. Of omdat meer kalveren op gespecialiseerde bedrijven in het buitenland zullen worden opgefokt tot melkkoe. Dat kan voor boeren goedkoper uitpakken dan op hun eigen boerderij, maar de gezondheid van kalveren is er volgens de onderzoekers niet bij gebaat. 

Het onderzoeksbureau voorspelt dat minder koeien in de wei zullen komen.

Afgelopen november werd het plan “Grondgebonden Melkveehouderij” gepubliceerd door een coalitie van diverse boeren-, natuur-, milieu- en zuivelorganisaties. Dit voorstel zorgt ook voor de benodigde afname van fosfaat, maar op een manier waardoor binnen vijf jaar alle melkveebedrijven grondgebonden zijn. Dat betekent dat ze genoeg grond hebben om koeien te weiden en alle mest zelf kunnen gebruiken.

Staatssecretaris Van Dam wil vanaf 2018 een stelsel van rechten invoeren gebaseerd op de fosfaatproductie. Om dat te kunnen doen, moet eerst de sector in 2017 flink krimpen om de fosfaatuitstoot weer op een acceptabel niveau te krijgen.  

Lees ook: Nederland produceert nog te veel fosfaat
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor