Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wat doet Tinder om gebruikers te beschermen?

16-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1462 keer bekeken
  •  
tinder2

Tinder is met meer dan 100 miljoen downloads de grootste datingapp wereldwijd. Achter al die succesvolle – en minder succesvolle - dates, gaat een ander verhaal schuil. In 'De schaduwkant van Tinder' laat Zembla zien hoe simpel het is voor daders van seksueel geweld om met de Tinder-app slachtoffers te vinden. Wat doet Tinder om gebruikers hiertegen te beschermen?

Update - Vanaf vandaag is in de Nederlandse Tinder-app het veiligheidscentrum te zien. Tinder kondigde de lancering hiervan gisteren aan. Via het veiligheidscentrum zie je direct de telefoonnummers van belangrijke instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, de politie en Slachtofferhulp Nederland. 

screenshots_veiligheidscentrum

In 'De schaduwkant van Tinder' spreken slachtoffers over hun ervaringen met Tinder-dates die hen misbruikt of verkracht hebben. De slachtoffers laten zien hoe makkelijk daders na het misbruik weer in de anonimiteit kunnen verdwijnen. Ze ontmatchen de slachtoffers of blokkeren ze, en dan kan er geen melding meer gemaakt worden.  

Reactie van Tinder  

Naar aanleiding van de uitzending, zocht Zembla contact met Tinder. Tinder wilde geen interview geven, maar alleen schriftelijk reageren. We vroegen Tinder wat ze doen om de veiligheid van gebruikers te beschermen.

Download het pdf-bestand voor de volledige antwoorden van Tinder

Tinder geeft aan de veiligheid van gebruikers belangrijk te vinden. Het feit dat je pas met iemand anders kan praten als die ander daar ook toestemming voor heeft gegeven, noemt het bedrijf als voorbeeld daarvan. 

Match Group, het moederbedrijf van Tinder, zegt het afgelopen jaar 100 miljoen dollar geïnvesteerd te hebben aan het verbeteren van de veiligheid voor gebruikers van de apps. Eind vorig jaar is er een nieuwe CEO-aangenomen bij Match Group die verantwoordelijk is voor de veiligheid op Tinder en alle andere datingapps die Match Group heeft – bijna alle datingapps wereldwijd.

Verbeteren van veiligheid 

Volgens Match Group zijn met de investeringen functies binnen de app verbeterd: het blokkeren en rapporteren van contacten is eenvoudiger geworden. Tinder erkent dat het in het verleden moeilijker is geweest om iemand te rapporteren.

Ook is Tinder in de Verenigde Staten het afgelopen jaar gaan samenwerken met RAINN – een grote organisatie tegen seksueel geweld.  RAINN heeft trainingen gegeven aan werknemers van de Match Group, van klantenservice tot veiligheidsteams en aanbevelingen gedaan bijvoorbeeld over de manier waarop een gebruiker een misstand kan rapporteren.

In de VS is Tinder ook gaan samenwerken met de app Noonlight. Een digitale veiligheidsapp. Met één druk op de knop maak je een melding bij de politie. Doordat de app met GPS werkt, kan de politie zien waar je bent. Je kan deze app aan je Tinder-app toevoegen en aanzetten als je er gebruik van wil maken bijvoorbeeld tijdens een date. 

Wat doet Tinder in Nederland? 

Tinder geeft aan dat het voor Nederlandse gebruikers binnenkort mogelijk moet zijn om iemand te rapporteren nadat ze die hebben “ontmatched” of geblokkeerd.  Met één klik kan een gebruiker melden wat er aan de hand is.  Dit kon technisch gezien altijd al, maar Tinder gaat het makkelijker maken, omdat ze zelf ook toegeven dat dit beter kan. De wijziging is overigens nog niet doorgevoerd. 

tinder_safetycenter

Na een korte rondgang onder Tinder-gebruikers blijkt dat zij het eenvoudig vinden om iemand te rapporteren of te blokkeren. Je kan ook de reden erbij aangeven. Maar wat er vervolgens met de informatie gebeurt, dat is onduidelijk. De meeste mensen die iets rapporteren, krijgen daar geen terugkoppeling van.

Veiligheidstips voor daten

Tot vandaag vonden de meeste gebruikers onderaan de app een kopje 'veiligheidstip voor daten'. Dat begint met waarschuwingen over het niet versturen van geld, blijven communiceren op het platform en het beschermen van persoonsgegevens. Pas later gaat het over het fysiek daten. Daarbij geeft Tinder tips zoals: spreek altijd af op een openbare plek, laat vrienden of familie laten weten waar je bent, en meld misstanden. Tot slot staat er een lijst met met Amerikaanse organisaties als RAINN, Planned Parenthood met daarbij de Amerikaanse telefoonnummers.

Gisteren heeft Tinder speciaal voor Nederlandse gebruikers een nieuwe functie in de app gelanceerd. Het 'veiligheidscentrum'. Vandaag horen we dat gebruikers het veiligheidscentrum in de app terugzien (zie bovenaan het artikel).

Vaker misbruik door Tinder?

De Nederlandse politie doet op dit moment een groot onderzoek naar de vraag hoe vaak Tinder en andere datingapps terugkomen in zaken van seksueel geweld. Dat de politie wil via het onderzoek beter zicht krijgen op de manier waarop de daders de datingapps gebruiken. Zo laten ze onderzoeken of het voor daders makkelijk is om via de apps potentiële slachtoffers te vinden. 

Wereldwijd wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vraag of datingapps seksueel geweld makkelijker maken. Vast staat dat het aantal meldingen waarbij een slachtoffer van seksueel geweld aangeeft dat de ontmoeting via een datingapp is gegaan, is toegenomen. Ook zien wetenschappers een relatie tussen het gebruik van Tinder, het hebben van meerdere bedpartners en het hebben van onvrijwillige seks. Dit gebeurt met name bij vrouwen en mensen uit de LHBTQIA+-gemeenschap. 

Wetenschappers hebben voor de toename een aantal verklaringen: door het gebruik van datingapps is de vijver om uit te vissen voor delinquenten veel groter geworden. Daarnaast geeft online contact een gevoel van vertrouwen dat niet altijd terecht is. En datingapps als Tinder werken met GPS waardoor het voor een dader makkelijk is om mensen in de omgeving te vinden.

Topje van de ijsberg

In Nederland zijn er nog geen officiële cijfers over hoe vaak het misgaat na een date via Tinder of andere datingapps. Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld, denkt dat het toeneemt: “Overal in Nederland krijgen we te maken met slachtoffers die een verkrachting of aanranding meemaken na een daterape die gestart is via een datingapp”, zegt Bicanic in de uitzending. “In het bijzonder homo’s die elkaar treffen.”

Bicanic denkt dat we slechts het topje van de ijsberg zien omdat het een minderheid is die zich meldt. Mensen zien zichzelf niet als slachtoffer of ze schamen zich, zoeken geen hulp en melden zich dus ook niet bij de politie: “Omdat we zogenaamd allemaal weten dat je niet meteen thuis moet gaan afspreken. En toch doen we dat.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor