Weer grote problemen bij de Belastingdienst, nu met de bedrijfscultuur
03-07-2019
•
leestijd 2 minuten
•
162 keer bekeken
•
De Belastingdienst ligt al lange tijd zwaar onder vuur door onder meer onvoldoende beveiliging van persoonsgegevens en slecht functionerende ICT-systemen. Nu blijkt er ook van alles mis met de bedrijfscultuur. Kritiek op collega’s wordt ontmoedigd en loyaliteit naar boven gestimuleerd. Reden voor staatssecretaris Menno Snel om naast de bedrijfsvoering, de ICT en het personeelsbeleid, ook de cultuur bij de Belastingdienst grondig tegen het licht gehouden.
De fiscus beschikt over een enorme hoeveelheid data vanwege alle gegevens die belastingplichtigen moeten aanleveren; variërend van loon en inkomen tot reis- en bankgegevens, maar bijvoorbeeld ook verdenkingen van strafbare feiten.
Onvoldoende beveiligd In 2017
bleek uit onderzoek van ZEMBLA
dat de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligde. In juni 2018 bleek dat de belangrijkste IT-applicaties binnen de Belastingdienst
volstrekt beneden de maat zijn
.
Kijk de uitzending over de slechte beveiliging van de Belastingdienst
Uit een rapport van de Auditdienst Rijk (ADR) blijkt dat
de Belastingdienst veel ongeschreven regels kent die een open en kritische houding van het personeel in de weg staan. Het devies bij de fiscus luidt: "zorg dat de bewindspersonen niet in de problemen komen".
Snel wil dat bedrijfscultuur verandert Dat moet anders, vindt ook Snel. Hij wil toe naar een bedrijfscultuur "waar fouten op het juiste niveau worden gemeld, nadrukkelijk van die fouten wordt geleerd, dilemma’s worden besproken en moreel leiderschap en rechtsstatelijk handelen de mores zijn". Ook wil de staatssecretaris meer "oog voor de menselijke maat" in de relatie met burgers en bedrijven.
De Belastingdienst ligt ook zwaar onder vuur vanwege de toeslagenaffaire. De dienst bracht honderden gezinnen in grote financiële problemen door ten onrechte hun kinderopvangtoeslag stop te zetten. Veel mensen procedeerden jarenlang tevergeefs om die beslissing teruggedraaid te krijgen. De fiscus zou bovendien een onafhankelijk onderzoek naar de affaire hebben dwarsgezeten.
Lastig debat Snel heeft voor de toeslagenkwestie al excuses aangeboden en de gedupeerden een tegemoetkoming beloofd. Donderdag wacht de staatssecretaris nog een lastig debat met een zeer kritische Tweede Kamer.