Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wegwerpkinderen

  •  
26-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
868 keer bekeken
  •  
Het wordt de 'tweedehands-kindermarkt' genoemd: In de Verenigde Staten mogen ouders hun adoptiekinderen weggeven als er problemen ontstaan. Er worden zelfs speciale “modeshows” georganiseerd. In ZEMBLA INTERNATIONAAL is te zien hoe kinderen zichzelf op de catwalk presenteren. Het zijn geadopteerde kinderen die op zoek moeten naar nieuwe ouders. Op papier zijn de procedures rond de Amerikaanse her-adopties keurig geregeld. Het is bedoeld als oplossing. En soms kan het voor een kind een nieuwe start betekenen, als in een adoptiegezin onhoudbare spanningen ontstaan. Maar als Franse journalisten op onderzoek gaan, komen ze ook de uitwassen tegen van dit systeem.
In ZEMBLA INTERNATIONAAL een onderzoek naar de herplaatsing van Amerikaanse adoptiekinderen.
Kijk ook de extra reportage bij deze uitzending: 'The ranch for kids'
Elk jaar weer wordt door een Amerikaanse liefdadigheidsinstelling de rode loper neergelegd in de Lutherse kerk van het Amerikaanse plaatsje Topton. Tijdens de kinder-modeshow zetten de kinderen alles op alles om mee naar huis mogen met één van de potentiële nieuwe adoptieouders in het publiek. Cindy, bezoeker van de kinder-modeshow:
“Het lijkt bijna een handelsbeurs, waar kinderen het product zijn.”
Frank, op zoek naar een gezin dat hem wil her-adopteren:
“Dit is een belangrijke dag, want ik word misschien opgenomen door een gezin. En daar wacht ik al heel lang op.”
Her-adoptie is in de meeste Amerikaanse staten toegestaan. Er bestaan officiële procedures voor. Adoptiemoeder van Justin, die hem via de officiële procedure heeft opgegeven voor her-adoptie:
“Er moet eerst een onderzoek naar je thuissituatie worden gedaan. Dan kijkt een maatschappelijk werker of alles in orde is. Hoelang duurt dat? De adoptie is over een jaar officieel, maar hij kan meteen bij jullie wonen.”
Maar om de kosten en regels te omzeilen, is ook een informeel netwerk ontstaan. De journalisten stuiten op websites vol met advertenties. Duizenden kinderen worden aangeboden. De oude en nieuwe adoptieouders regelen de her-adopties via deze sites onderling. En toezicht ontbreekt. Nita, 5 keer opnieuw geadopteerd via informele circuit:
“Hoe vaak ben je herplaatst? Ik denk, even kijken... Een keer of vijf. Dat waren afschuwelijke ervaringen.”
Het 16-jarige meisje Poppy belichaamt de paradox van de her-adopties. Het is zowel haar hemel, als haar hel geworden. Als jong meisje komt ze via een heradoptiesite in handen terecht van een echtpaar dat kinderen misbruikt, die bekend zijn bij de instanties. De vrouw van de bemiddelingssite komt daar 2 weken later achter. Ze weet Poppy te bevrijden en het meisje wordt door de vrouw zelf geheradopteerd. De journalisten volgen Poppy en haar her-adoptiemoeder tijdens het proces tegen de misbruikers. Mede dankzij Poppy’s getuigenis, krijgen de Easons gevangenisstraffen opgelegd van veertig jaar. Poppy, misbruikt na heradoptie via site, en daarna succesvol opnieuw geadopteerd:
“Ik ben blij dat de Easons hun verdiende loon krijgen. Maar ik ben ook blij dat ik door hen m'n moeder heb leren kennen.”
ZEMBLA INTERNATIONAAL - Wegwerpkinderen - Woensdag 26 april - 21:15 uur bij de VARA op NPO2
©Babel DOC
regie: Sophie Przychodny
Nederlandse bewerking : Marieke van Santen
Transcriptie van deze uitzending
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor