Wereldwijde bedreiging door luchtvervuiling: jaarlijks zeven miljoen doden, zegt WHO
02-05-2018
•
leestijd 2 minuten
•
70 keer bekeken
•
Luchtvervuiling is een stille moordenaar: jaarlijks zijn er zeven miljoen sterfgevallen, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat woensdag is verschenen. Zo’n negen op de tien mensen worden wereldwijd blootgesteld aan hoge concentraties luchtverontreiniging.
Vooral fijnstof zorgt voor aanzienlijk risico op longkanker, longontsteking, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten.
‘Geen vuiltje aan de lucht’
Z
EMBLA besteedde in de uitzending ‘Geen vuiltje aan de lucht’ in april 2016 uitgebreid aandacht aan het thema fijnstof en ultrafijnstof.
Volgens toenmalig minister Schultz blijft de blootstelling aan het schadelijke fijnstof binnen de normen, maar wetenschappers stellen dat er ook onder die norm gezondheidsschade is bij mensen.
Longarts Hans in ‘t Veen vertelde in uitzending wat de gevolgen van fijnstof kunnen zijn:
Arme landen
Vooral in arme landen sterven veel mensen door luchtvervuiling, zegt directeur Ghebreyesus van de WHO. Meer dan 90 procent van de sterfgevallen is in landen met lage en middeninkomens, voornamelijk in Azië en Afrika. Nog steeds hebben drie miljoen mensen geen goede kookmogelijkheden - de grootste veroorzaker van luchtvervuiling binnenshuis. Zo wordt er gekookt op kolen, hout, gedroogd mest of kerosine.
Veel vrouwen en kinderen zijn hiervan het slachtoffer.
Landen ondernemen actie
Alhoewel de data laten zien dat de luchtvervuiling gevaarlijk hoog is in de meeste delen van de wereld, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Er komt steeds meer aandacht voor luchtvervuiling vanuit politiek leiders, vertelt
Ghebreyesus. ‘
We zien dat landen actief zorgen voor het verminderen van luchtvervuiling. Ze zijn bezig om zorg, transport, huisvesting en de energiemarkt schoner te maken.’ Volgens WHO moeten landen samenwerken om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Kijk onze hele uitzending 'Geen vuiltje aan de lucht'