Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wie bestuurt de stad?

  •  
28-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
De gemeente Den Helder kampt al jaren met grote politieke problemen. Wethouders werden aan de kant gezet en in vijf jaar tijd zagen de inwoners van Den Helder vier burgemeesters voorbij komen. De laatste bestuurscrisis werd veroorzaakt door VVD-burgemeester Hulman. Hij raakte in opspraak door het vragen van extra woonvergoeding, terwijl hij ‘vergat’ te melden dat hij maandelijks nog wachtgeld kreeg van de gemeente Rotterdam. Het vertrouwen van de Helderse bevolking in de lokale politiek is diep gezakt: inwoners vragen zich af of het nog wel goed komt met hun stad. Het antwoord van de gemeente: prestigieuze bouwplannen die af moeten rekenen met het verleden en Den Helder ‘weer op de kaart’ moeten zetten. ZEMBLA over de lokale strijd om de macht en het gebrek aan vertrouwen in de plaatselijke politiek.
Burgerinitiatief
Inmiddels staan de inwoners van Den Helder zo ver van de politiek vandaan dat bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de opkomst nog maar 48% was. En dat was 10% onder het landelijke gemiddelde. Het bestuur van Den Helder probeert het tij te keren en de burger weer bij de politiek te betrekken. Inspraakavonden en burgerparticipatie zijn de toverwoorden, maar wat gebeurt er als burgers zich verzetten tegen de enorme bouwplannen? De bewoners rondom de Californiëstraat moeten hun parkeerplaatsen opgeven voor nieuwbouw. Ze voelen zich gepasseerd als blijkt dat de nieuwe bewoners wel een parkeerplaats aan huis krijgen. Ze starten een burgerinitiatief en komen met een alternatief plan dat iedereen tevreden moet stellen. Het plan kan echter op weinig enthousiasme rekenen, tot grote teleurstelling van de bewoners die zich afvragen wat ze nog te vertellen hebben in hun stad.
Documenten :

Onderzoek Exit Wethouders 2009
, (pdf) Binnenlands Bestuur.
Net als in 2008 moesten er zo’n 180 wethouders tijdelijk of definitief afhaken, zo blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van BinnenlandsBestuur. Iets meer dan de helft vertrok napolitieke problemen. Sommigen komen na het drukke en intensieve bestuurswerk in een zwart gat. Hoe gaan ze daarmee om?
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor