Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Woningmarktcrisis: Huurders slachtoffer van malafide huurbemiddelaars

11-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
huurwoningen
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dreigt voor het eerst boetes uit te delen aan huurbemiddelaars die dubieuze kosten in rekening brengen bij woningzoekenden. De toezichthouder waarschuwt al jaren voor malafide huurbemiddelaars. De vraag naar huurwoningen is vanwege de enorme woningtekorten alleen maar toegenomen.
De wet zegt dat als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder hij niet ook nog eens kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder. In veel gevallen wordt echter honderden euro's gevraagd. Vanwege de enorme woningtekorten, is er een machtspositie ontstaan waarbij veel huurders zich gedwongen voelen om dergelijke kosten te betalen.
Maximaal negen ton boete
De ACM heeft nu aan meerdere huurbemiddelaars een last onder dwangsom opgelegd. De boetes die de waakhond voor de woningmarkt kan opleggen, bedragen maximaal 900.000 euro per overtreding.
Na de zomer gaat de ACM opnieuw controleren. Huurbemiddelaars die dan nog steeds onterechte kosten rekenen aan huurders kunnen een boete van de ACM verwachten.
Extreme tekorten op woningmarkt
De crisis op de woningmarkt is het afgelopen jaar verergerd. Het woningtekort liep in een jaar tijd op van 205.000 naar 263.000 woningen. 
Waarom is de woningmarkt totaal overspannen?
Het woningtekort in Nederland is alarmerend hoog. Waar vorig jaar nog gedacht werd dat het tekort in 2021 een hoogtepunt zou bereiken van circa 235.000 woningen, wordt het tekort begin 2019 nu geraamd op 263.000 woningen. Blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van vastgoedadviseur Capital Value en onderzoeksbureau ABF Research.
Te weinig sociale en middeldure huurwoningen
Er zijn vooral grote tekorten aan sociale huurwoningen (tot 720 euro per maand) en het middeldure segment (tussen de 720 en 985 euro per maand). Bij sociale huurwoningen is de vraag 92.000 woningen groter dan het aanbod en bij het middeldure segment 83.000 woningen groter.  Koopwoningen zijn nog steeds duurder dan ooit waardoor veel mensen zijn aangewezen op de huurmarkt. Gemiddeld kostte een nieuwbouwhuis eind 2018 bijna 382.000 euro en een bestaande woning  ruim 293.000 euro. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor