Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zaak vermoorde IKON-journalisten na 39 jaar alsnog voor de rechter

17-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
410 keer bekeken
  •  
In koelen bloede anp
Justitie in El Salvador heeft 39 jaar na de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten, de zaak alsnog voor de rechter gebracht. Dat hebben de advocaten van de nabestaanden bekendgemaakt.
De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag zijn in 1982 in El Salvador voor een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Ze willen een portret maken van een gezin in de stad en een gezin in het guerrillagebied. Op 17 maart 1982 vertrekken zij naar de rebellen. Als ze daar aankomen lopen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. Ze worden alle vier doodgeschoten.

Kolonel Mario Reyes Mena

In 2018 reisde Zembla af naar de plek van de moord, op zoek naar antwoorden en ontdekte in Amerika de verblijfplaats van de Salvadoraanse kolonel Mario Reyes Mena die opdracht gaf voor de moord op de vier journalisten.

Lees ook: 'Zembla vindt brein achter moord op IKON-journalisten'

In een confrontatie vraagt Zembla aan de dan 79-jaar oude kolonel Reyes Mena waarom hij de vier journalisten liet vermoorden. “De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen”, antwoordt Reyes Mena. De confrontatie is te zien in de uitzending 'In koelen bloede'.

In koelen bloede (2018)

Amnestiewet

Door een amnestiewet konden tot vijf jaar geleden verdachten van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog niet worden vervolgd in El Salvador. De wet kwam in 2016 te vervallen. Een commissie probeerde daarna nog een nieuwe wet goed te laten keuren die ook zou betekenen dat oorlogsmisdadigers alsnog vrijuit gaan, maar dat mislukte, onder andere door internationale weerstand.
Gert Kuiper, de broer van de vermoorde journalist Jan Kuiper, deed na het afschaffen van de amnestiewet in 2018 in El Salvador aangifte tegen de kolonel. Samen met de zus van Hans ter Laag reisde hij datzelfde jaar af naar El Salvador, onder andere om een getuigenis af te leggen bij de openbaar aanklager.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor