Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ziek door ziekenhuis: 2,6 miljoen infecties

19-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
vieze-ziekenhuizen-genomineerd-voor-beeld-en-geluid-award
In de Europese ziekenhuizen sterven jaarlijks 91.000 mensen aan infecties die ze ter plekke hebben opgelopen. Dat heeft een nieuwe studie uitgewezen. Het aantal patiënten dat in een kliniek besmet raakt wordt geraamd op 2,6 miljoen. Het gaat vaak om longontsteking, bloedvergiftiging, urineweg- en wondinfecties. Ziektegevallen door multiresistente bacteriën zijn daarbij inbegrepen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen dinsdag bekendgemaakt in het vakblad 'Plos Medicine'. ‘Deze studie is in mijn ogen de beste die ik over dit thema heb gezien, niet alleen in Europa'', prees Petra Gastmeier, een Berlijnse deskundige op dit gebied. ,,Het komt overeen met onze vermoedens.’ Ze schat dat ruwweg een derde van de besmettingen te voorkomen is, door bijvoorbeeld betere hygiëne. Ziekenhuisinfecties komen veel voor en zijn te voorkomen complicaties van ziekenhuisopname en operaties die ongeveer 1 op de 20 patiënten raakt.

Het onderzoeksteam werd geleid door de Italiaan Alessandro Cassini, verbonden aan het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC). Hij maakte gebruik van gegevens die in 2011-2012 zijn verzameld in dertig landen met in totaal 510 miljoen inwoners.
Vieze ziekenhuizen
In de ZEMBLA uitzending ‘ Vieze ziekenhuizen ’ gaat programamaker Ton van der Ham undercover en maakt heimelijk video-opnamen. Op de beelden die hij tijdens het schoonmaken maakt in ziekenhuizen, is te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden. Kamers waar met MRSA besmette patiënten hebben gelegen, worden niet goed gereinigd. Het sanitair, een broeinest van bacteriën, wordt ook niet volgens de regels schoongemaakt. Op de operatiekamer worden bloedresten niet gedesinfecteerd. Een anesthesist klaagt dat de apparaten in de operatiekamer al tijden niet goed zijn schoongemaakt.
In het vervolg op deze uitzending ‘ Vieze ziekenhuizen deel 2 ’, drie jaar later blijkt er nog niet veel te zijn veranderd. Er gaan nog steeds honderden mensen dood aan infecties die zij hebben opgelopen in ziekenhuizen. In deze uitzending gaat Ton weer undercover hij biedt zich aan als vrijwilliger patiëntenvervoer en onderzoekt of iedereen zich aan de hygiëneregels houdt en wie dat controleert. Hij ontdekt dat veel artsen en verpleegkundigen elkaar niet durven aan te spreken op fouten of ernstige overtredingen van hygiëneprotocollen. Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat ten strengste verboden is. Met het dragen van sieraden kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen aan patiënten.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor