Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zwakbegaafd en opgesloten

  •  
14-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3958 keer bekeken
  •  
Op de goed beveiligde afdeling van gehandicapteninstelling Abrona wonen 24 sterk gedragsgestoorde en licht verstandelijk gehandicapten. ZEMBLA bracht er een aantal weken door en sprak met bewoners en begeleiders. Abrona vindt dat de zorg tekortschiet door het beperkte budget. De zwakbegaafde cliënten zijn veelal te gevaarlijk om alleen naar buiten te gaan. Daarom zijn zij volledig afhankelijk van hun begeleiders. Het gebrek aan personeel leidt ertoe dat bewoners urenlang alleen op hun kamer zitten. En in sommige gevallen leidt het zelfs tot een maandenlang verblijf in een isoleercel.
    
Berrie, Richard, Jeroen en Miranda zijn licht verstandelijk gehandicapt. Ze wonen vanwege hun moeilijke en soms agressieve gedrag op een speciale afdeling van gehandicapteninstelling Abrona. Alle deuren gaan er op slot.

De slaapkamer van bewoner Richard heeft veel weg van een isoleercel. Op slechte dagen komt hij daar helemaal niet uit. Dat is te gevaarlijk. Kleine of onverwachte dingen kunnen hem angstig maken. Een losse draad aan kleding of een kussensloop kan dit al veroorzaken. Hij krijgt dan een waas voor ogen en slaat alles binnen handbereik kort en klein.

Geen dagbesteding
De begeleiders van Abrona hebben het vanwege de krappe bezetting druk. Dit leidt tot zorgwekkende situaties, vinden ook zij zelf. De bewoners brengen veel tijd door op hun kamers. En sommige van hen, zoals Richard, hebben geen dagbesteding. Richard kan niet aarden in een groep en voor één-op-één begeleiding heeft het personeel weinig tijd.

Zwakbegaafde Berrie verbleef dit jaar 5 maanden in een isoleercel. ‘Dit had veel korter gekund als er meer personeel was’, aldus afdelingshoofd Rien van Zeeland.

Minder geld
Rien van Zeeland vindt dat hij niet voldoende begeleiding kan bieden aan zijn bewoners. Maar in plaats van meer geld voor meer personeel, krijgt hij per 1 januari minder geld vanwege hervormingen van de AWBZ. Afdelingshoofd Van Zeeland: "Dan kun je niet anders doen dan ze achter hun deur neerzetten, we gaan weer terug naar de tijd van Jolanda Venema."

Twintig jaar geleden was het land in rep en roer toen kranten een aangrijpende foto publiceerden van de verstandelijk gehandicapte Jolanda Venema. Ze werd in de instelling dagelijks naakt vastgebonden aan de muur vanwege haar agressieve gedrag.
Website van Abrona

Links en documenten

>> Website van Abrona , organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking
>> Brief met bijlage van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan de vaste kamercommissie over de financiële problematiek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor