Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De financiële situatie in Suriname: 'Je kan nauwelijks ademen hier in Suriname'

  •  
28-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2740 keer bekeken
  •  
Raïsha Zeegelaar

Raïsha Zeegelaar

© Ons Suriname

Suriname heeft het economisch zwaar. Maar wat betekent dat in het dagelijks leven van de inwoners van het land?

'Hoe zou jij de situatie in Suriname omschrijven?', vraagt presentatrice Raïsha Zeegelaar in Ons Suriname aan verschillende mensen op straat. 'In nood', antwoordt de een. 'Dat het niet zo goed gaat met het land', antwoordt de volgende. 'Je kan nauwelijks ademen hier in Suriname', voegt de laatste daaraan toe.

Wat is er aan de hand?
Het probleem zit hem in de koers van de SRD: de Surinaamse dollar. 'De koers is een heel moeilijk economisch ding om zo even te verwoorden. Het is een grote vraag. Maar de koers komt eigenlijk tot stand door de waarde van de SRD ten opzichte van bijvoorbeeld de euro of de Amerikaanse dollar', legt econoom Priya Khusial uit. 'De koers van de SRD wordt bepaald door hoeveel we importeren als land en hoeveel we exporteren. Wij exporteren heel weinig, dus er komt heel weinig van de andere valuta's naar binnen. Doordat er zo weinig van de vreemde valuta binnenkomt, wordt die valuta schaars. En dat maakt dat die SRD eigenlijk alleen maar minder waard wordt. Dat is de grootste struggle van de afgelopen jaren. Die koers is heel erg hoog en dat maakt dat het nu zo uitdagend is.'

Boodschappen zijn bijvoorbeeld heel erg duur. De prijzen voor groente, fruit en vlees zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Maar als je je dan bedenkt dat mensen in Suriname veel minder loon verdienen, dan kom je er al snel achter dat het leven in het land extreem duur is. 'Stel: als jong persoon verdien je 2000 SRD, en je hebt hiervoor 261 SRD betaald. (...) dat is een intens bedrag.'

Hoe komen mensen dan rond?
'Ik denk dat iedereen op zijn eigen manier ergens aan het besparen is of iets aan het uitstellen is. Je werkt nu en verdient wel, maar het weegt niet op tegen wat je uitgaven zijn, dagelijks of maandelijks', vertelt Khusial.

Kijk hier de hele serie Ons Suriname:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor