Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Dit is waarom vrouwen minder geld (vermogen) hebben dan mannen:

  •  
17-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1191 keer bekeken
  •  
pexels-mikhail-nilov-6969937

Nederland scoort in Europa het hoogst op de vermogenskloof tussen mannen en vrouwen. De kloof is nergens anders groter dan bij ons. Hoe zit dat?

Nederlandse vrouwen hebben gemiddeld slechts zeventig procent van het vermogen dat Nederlandse mannen hebben opgebouwd zodra ze met pensioen gaan. Is dat erg? Ja. En wel hierom: 'Door de vermogenskloof komen vrouwen in situaties terecht waarin ze financieel afhankelijk zijn van hun partner', legt Romy van De Marker uit. 'Dit is extra problematisch wanneer er sprake is van huiselijk geweld of misbruik en een vrouw in een relatie moet blijven.'

Hoe kan die vermogenskloof ontstaan?

  • Loonkloof: vrouwen in Europa verdienen 13 procent minder dan mannen op basis van uurloon. In Nederland is het gemiddelde uurloon van vrouwen 12 procent lager dan dat van mannen, volgens de meest recente cijfers van het CBS. Hierdoor verdienen vrouwen minder geld voor hetzelfde werk, waardoor ze consequent minder kunnen sparen en dus minder vermogen opbouwen.
  • Doorgroeimogelijkheden: vrouwen hebben over het algemeen minder doorgroeimogelijkheden op de werkvloer dan mannen. Het heeft ermee te maken dat mensen aan de onderhandelingstafel vaak kiezen voor iemand die op hen lijkt, en dat zij zelf vaak man zijn.
  • Salarisonderhandeling: ook salarisonderhandelingen hebben voor vrouwen een minder gunstige uitkomst dan voor mannen.
  • Onbetaalde zorgtaken: vrouwen investeren 1,5 keer zoveel tijd in onbetaalde zorgtaken.
  • Zakelijke lening: het is voor vrouwen moeilijker om een zakelijke lening te krijgen dan voor mannen. Dat maakt ondernemen een stuk moeilijker.
  • Levensgebeurtenissen: vrouwen zijn vaker de dupe van grote levensgebeurtenissen zoals scheidingen; ze hebben vijf jaar na een scheiding gemiddeld 21 procent minder te besteden dan de mannen.

Hoe kunnen we de vermogenskloof oplossen?

'Misschien kunnen we beginnen met vrouwen meer waarderen op de werkvloer, partner- en zwangerschapsverlof gelijktrekken, kinderopvang toegankelijker maken of conservatieve man-vrouw-rolverdelingen doorbreken', aldus Romy.

Meer over dit onderwerp?

Meer van De Marker?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor