Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Is het gedrag van Donald Trump psychologisch te verklaren?

03-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-08-21 om 11.30.49
In gesprek met Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink, na elf jaar herenigd als presentatieduo in De Psycho Show. Samen gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe zit dat met dat brein van Trump?
Hoe is het om na elf jaar weer samen een programma te presenteren?
Filemon: Superleuk, we kennen elkaar heel goed. En de afgelopen tijd hebben we voor de Psycho  Show natuurlijk ook veel bij elkaar gezeten.
Sophie: We hebben in die elf jaar ook veel contact gehouden. We appen regelmatig, maar het is niet zo dat we de deur bij elkaar platlopen. Het is net als familie: leuk als je ze ziet. Dat heb ik met Fiel ook. We hebben vroeger ook zoveel lol gehad. Ja, we hebben een goede klik. Dat zie je nu ook terug in de programma’s die we maken over liefde, vreemdgaan, autisme en burn-outs – onze interesses liggen in een lijn.
Vanuit daar bezien is het niet zo gek dat jullie nu samen dit programma gaan doen.
Sophie: Filemon en ik maken regelmatig programma’s met productiehuis Witte Geit. Na de tweede Sophie in de kreukels serie vroeg ik regisseur Balt van Zeggeren of we het format niet iets breder konden maken. We dachten ook dat het leuk was om het met iemand samen te doen en toen riep ik meteen: Filemon.
Filemon: Ik diep een interessant onderwerp liever uit naar aanleiding van een goed idee in plaats van vanuit een bepaald format. Samen met Sophie en Witte Geit ontdekten we dat veel onderwerpen die raakvlakken hebben met psychologie en wetenschap niet geschikt zijn voor afleveringen van 45 minuten, maar dat het wel interessante thema’s oplevert om in een minuut of 7 te behandelen.
Aan wat voor thema’s moeten we dan denken?
Filemon: Aan dwangneuroses bijvoorbeeld. Of vragen als: waarom val ik op een bepaalde vrouw? Of waar komen angsten vandaan? De link met een tv-versie van Quest Psychologie of Psychologie Magazine is snel gemaakt, ja.
Hoe gaat het programma eruit zien?
Sophie: We hebben een studio, we nodigen bekende mensen uit, maar ook een psychiater, een filosoof, een bioloog of een socioloog. Er zit een quiz in, er zijn experimentjes en we doen iets met publiek. Van alles wat dus.
Filemon: Er zijn ook reportages. Maar het is wel echt een studioprogramma, te vergelijken met Spuiten & Slikken .
Sophie: Het is ook een testcase eigenlijk, deze vier afleveringen. Het moet vooral niet te stijf worden maar een mix van lichte en zwaardere gesprekken.
‘Psychologie is populair,’ zo luidt het persbericht. Hoe zit dat?
Sophie: Je ziet het aan de verkoopcijfers van een tijdschrift als Happinez . Ook op Blendle worden die artikelen erg veel gelezen. Iedereen heeft weleens een worsteling met het leven. Waarom doe ik dit zo? Waarom krijg ik dat niet opgelost? Je bent dan toch een beetje op zoek naar antwoorden. Daarbij is de opvoeding nu ook anders dan decennia geleden. We durven nu verder te kijken.
Wat zijn de antwoorden waar jullie persoonlijk naar op zoek zijn?
Sophie: Ik ben superchaotisch en dat wil ik graag gaan aanpakken. Voor mij werkt het dan niet om bijvoorbeeld in Happinez te lezen over mindfulness. Dan wordt gesteld dat je dan maar anderhalf uur op een kussen moet gaan zitten. Als dat dan niet lukt, geeft het ook weer stress. Ik denk dat echte verandering geleidelijk ontstaat. Of door een heftige gebeurtenis in het leven. Zo heb ik geleerd dat het goed is om één goed voornemen per maand te hebben in plaats van zes goede voornemens die je tegelijk wilt uitvoeren. Dat gaat niet lukken, geeft stress en zorgt voor teleurstelling.
Filemon: Ik ga niet zo vaak naar de psycholoog, maar ik vind het wel altijd heerlijk als ik geweest ben. Het is zo fijn om bij iemand je verhaal kwijt te kunnen die nergens belang bij heeft. Wat kan hem of haar het schelen wat ik doe of laat? Ik kan daar heel vrijuit praten en krijg goede tips en advies. Na afloop kan ik er weer tegenaan en voel ik me opgeladen.
Wanneer besluit jij dan om die psycholoog weer eens op te zoeken?
Filemon: Nou, daar hoef je niet eens grote problemen voor te hebben ofzo. Vaak als ik even niet lekker in mijn vel zit. Ik had vroeger vaak angst voor de mening van de buitenwereld. Dankzij psychologie ben ik daar nu vanaf en heb ik er totaal geen last meer van.
In het persbericht opperen jullie de vraag: ‘Is het gedrag van Donald Trump psychologisch te verklaren?’ Nou?
Sophie: Kijkend naar zijn gedrag wordt Trump heel vaak een narcist genoemd. Maar dat moet je ook wel zijn als leider. In die zin is Mark Rutte ook een psychopaat, op zijn eigen manier. Voor ons zijn zulke onderwerpen een mooie actuele aanleiding om te onderzoeken en er een item over te maken!
Sophie en Filemon bij De Nieuws BV
Kijk/lees/luister verder
De psycho show, vanaf woensdag 4 september, NPO 3, 20:25 uur
PS: kom 27 oktober naar het eerste  BNNVARA Festival  op de Westergas in Amsterdam! ( info )
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor