Betaal jij misschien te veel huur? We laten je zien hoe je kunt controleren of jouw huurprijs klopt - en wat je kunt doen als dat niet zo is.
Lees deze 5 simpele stappen door om te checken of je huur niet te duur is.
De huurprijscheck werkt met een puntensysteem dat bepaalt wat je woning maximaal aan kale huur mag kosten. Elk onderdeel van jouw woning, van je keukenkastje tot je balkon, levert punten op. En die punten bepalen jouw maximale huur.
Je kan deze puntentelling ook gemakkelijk zelf uitrekenen. Het is heel simpel: je krijgt punten voor de oppervlakte van je woning, het aantal verwarmde ruimtes, hoe luxe je keuken of badkamer is, welk energielabel je huis heeft, of je een buitenruimte hebt, én er wordt gekeken naar je WOZ-waarde.
Let op! Er is een maximaal aantal punten dat je kunt hebben om in aanmerking te komen voor huurverlaging. Check dit, want dit heeft te maken met de datum waarop je contract is gestart.
Om de puntentelling te onderbouwen, is het handig om de volgende gegevens paraat te hebben:
🆕 Is je contract minder dan zes maanden oud? Skip dan je huisbaas en ga direct naar stap 4, de huurcommissie.
ℹ️ Is je contract ouder dan een half jaar? Schrijf dan een brief naar je huisbaas waarin je meldt dat de huur te hoog is volgens het puntensysteem.
Over die brief: we snappen dat je misschien woedend bent, maar houd het netjes en wees duidelijk. Hoe meer mensen dit doen, hoe minder huisbazen in de toekomst te veel geld durven te vragen. Op de website van Stichting !WOON vind je een voorbeeldbrief.
Als je wint via de Huurcommissie, of je huisbaas akkoord gaat, heb je recht op terugbetaling. Dat kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Je kunt dit tot vijf jaar terugvorderen, afhankelijk van je situatie.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!