Vijftien jaar lang (!) werd er gesleuteld aan de nieuwe Nederlandse pensioenwet. Waarom zou jij je daar al mee bezig moeten houden?
Het duurt misschien nog wel dertig, veertig of zelfs vijftig jaar voor je met pensioen gaat. En toch zou jij je ook nú al hiermee bezig moeten houden. Waarom? 'Omdat je er veel impact mee kan maken en hoe grote rol het speelt in de maatschappij', vertelt pensioenexpert en twintiger Nikki Trip. De realiteit is dat het voor veel jongeren een 'ver van je bed show is', weet Trip. 'Daarom ben ik me er heel erg in gaan interesseren om die stem ook te vertegenwoordigen.'
De basics, hoe zit jouw pensioen in elkaar?
AOW: Iedereen die in Nederland woont en werkt bouwt AOW op. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een vast inkomen dat je krijgt nadat je stopt met werken. Je hebt hier recht op als 67 jaar en 3 maanden oud bent (dit kan in de loop der jaren nog verder stijgen).
Aanvullend pensioen: Omdat een AOW in veel gevallen niet even hoog is als het loon dat je daarvoor verdiende, kan je ook een aanvullend pensioen opbouwen via je werkgever. De nieuwe pensioenwet gaat over dit deel van je pensioen.
Dat pensioen gaat om heel veel geld. We hebben daar op dit moment gezamenlijk ongeveer 1600 miljard euro bij elkaar gespaard, verdeeld over verschillende pensioenfondsen.
Op welke momenten in je leven moet jij nadenken over je pensioen?
Je pensioen is niet alleen aan de orde op het moment dat jij stopt met werken, ook daarvoor moet je er al over nadenken.
Als je bij een nieuwe werkgever begint: check of je automatisch pensioen opbouwt.
En ook als je gaat trouwen, of scheiden: check hoe je jij en jouw (ex)partner elkaar ondersteunen na pensionering.
Hoe werkt het nieuwe pensioenstelsel?
Er staat veel te veranderen als het gaat om ons pensioen. Er komt namelijk een nieuw stelsel. Daar is lang aan gewerkt, namelijk: zo'n vijftien jaar.
De belangrijkste punten op een rij:
'In een economisch goede tijd kan je sneller meer pensioen krijgen, maar dat betekent ook dat je in een economisch minder goede tijd je ook sneller een lager pensioen krijgt', legt politiek duider Thomas van Groningen uit in Jan-Willem Start Op. In het oude systeem was dat ingewikkelde.
Iedereen krijgt een eigen pensioenpotje. 'Die vijftienhonderd miljard (de totale pensioenpot, red.) moet over iedereen verdeeld worden.' Iedereen krijgt inzicht in zijn eigen potje.
Je krijgt een gelijke procentuele premie, in plaats van een leeftijdsafhankelijke premie. ‘Daardoor voorkom je dat mensen, als ze halverwege hun diensttijd vertrekken en bijvoorbeeld zzp’er worden, geconfronteerd worden met een pensioengat’, vertelt Frank van Houdt, consultant bij Triple A Finance, in Vroeg.
Je hebt minder zeggenschap over je pensioentransitie als je van baan verandert.
De pensioenbelofte, waarbij pensioenuitkeringen rekening houden met prijs- of looninflatie, verandert in een pensioenambitie. ‘Daardoor hoeven we minder geld in buffers vast te houden en kan er eerder geld naar de deelnemers toe’, legt Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van ABP – het op twee na grootste pensioenfonds ter wereld –, uit in Jan-Willem Start Op.
Verder ligt er een wetsvoorstel om tien procent van je pensioenkapitaal in één keer op te nemen, bijvoorbeeld om je hypotheek eerder af te lossen.]
Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in?
De pensioenwet, ook wel bekend als de WTP (Wet Toekomst Pensioenen) is al in 2023 ingestemd door de Eerste en Tweede Kamer. Deze is dus ook al in werking getreden. Op dit moment gaan de debatten in de Tweede Kamer over de zogeheten transitieperiode. Oftewel: de overgang tussen het oude en het nieuwe pensioenstelsel. Vooralsnog wordt 1 januari 2027 aangehouden als deadline voor die overgangsperioden. Dan zouden de oude pensioenen allemaal moeten zijn omgezet naar de nieuwe pensioenen.