Oud-studenten moeten vanaf januari 2025 opnieuw meer rente over hun studieschuld betalen. Eerder was de lening rentevrij (0%). Hoe zit dat?
Lange tijd stond de studieschuld bekend als ‘de meest voordelige lening’. Waarom? Omdat je er geen enkele rente over betaalde. En dat is uitzonderlijk ten opzichte van andere leningen. Helaas is dat sinds een aantal jaar niet meer het geval. Per 1 januari 2025 geldt er opnieuw een hogere rente over de studieschuld, namelijk: 2,57%.
Op dit moment is de rente voor 2024 vastgezet op 2,56% (ruim vijf keer zoveel als vorig jaar). In 2023 bedroeg de rente 0,46% voor hbo- en wo-studenten en 1,78% voor mbo-studenten. De rente voor 2025 is vastgezet op 2,57%. De studenten die in 2024 voor het laatst studiefinanciering ontvangen, krijgen volgend jaar te maken met dit nieuwe percentage. Voor hen staat het percentage vanaf 1 januari 2025 voor vijf jaar vast.
Die verhoging ging toch niet door?
Even leek het niet door te gaan: een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met een lagere studierente voor studenten van de 'pechgeneratie'. Maar na onderzoek bleek ‘uitvoeringstechnisch niet haalbaar’, liet demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf weten. Vorig jaar maakte DUO bekend dat de rente voor 2024 aanzienlijk zou stijgen, namelijk tot 2,56% – vijf keer zo hoog als in 2023.
Wat bedoelen ze met een rentevaste periode?
De rente wordt in de zogenaamde ‘aflosfase’ (als je al klaar bent met studeren en geen lening of basisbeurs meer ontvangt) steeds voor vijf jaar vastgezet en kan dus niet continu veranderen. Deze periode begint op de eerste dag van het nieuwe jaar en loopt dan vervolgens vijf jaar door, waarna er weer een nieuw rentepercentage kan worden afgesproken. Je kunt op de website van DUO zien wanneer jouw rentevaste periode is ingegaan en wanneer er een nieuwe gaat gelden.
Wat betekent de rente in de praktijk?
De rente kan je – afhankelijk van de hoogte van de schuld – enkele honderden euro’s per jaar kosten. Hoe je dit precies berekent, legt Syb uit in onderstaande video.
Je studieschuld wordt meegewogen in de hoogte van je hypotheek. Het gaat hier om het startbedrag van je schuld - voor een hypotheek maakt het dus niet uit hoeveel van je schuld je al hebt afgelost (zolang deze nog niet helemaal is afgelost). Dat is zo omdat met het totaalbedrag wordt berekend hoeveel je per maand moet afbetalen en dat bedrag gaat af van wat je per maand kwijt zou kunnen aan een hypotheek.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!