Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Thomas (29) start een wooncoöperatie: ‘Over drie jaar is de huur anders niet meer te betalen’

  •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Thomas_Foto1

Samen met huisgenoten in een wooncoöperatie een pand overkopen, klinkt ingewikkeld. Maar is dat ook zo?

‘Ik heb heel veel plezier aan hier wonen. En toen zijn we met het plan gekomen: als we dit zelf kopen, dan kan het altijd zijn wat het nu is’, vertelt huisgenoot Siri. Thomas woont samen met haar en negentien andere huisgenoten in een oude pastorie in Amsterdam - de duurste koop- en huurstad van Nederland. Op iedere verdieping wonen meerdere mensen die veel met elkaar optrekken. Maar ook als huis zijn ze echt een geheel, ze noemen zichzelf de ‘Rita’s’. Van oudsher komt deze naam van de vrouw aan wie het pand was geëerd, ‘de heilige señorita’. Zij was de beschermheilige van ‘de hopeloze gevallen’. De woningmarkt zou wel wat meer Rita’s kunnen gebruiken!

Thomas_Foto3

Elke maand betaalt Thomas zevenhonderdzestig euro aan huur voor zijn kamer. En ieder jaar loopt dit bedrag verder op door huurverhogingen. ‘Nu kan ik dat misschien nog wel veroorloven. Maar over drie jaar, als we hier dan allemaal nog wonen, dan is dat echt niet te betalen.’ Daarom zijn de bewoners met elkaar in actie gekomen. Afgelopen jaar hebben de huisgenoten zich samen ingeschreven als wooncoöperatie bij de Kamer van Koophandel. Met deze vereniging proberen ze nu het pand over te kopen van de huidige huisbaas.

Met medebewoners een huis overkopen, is dat niet een groot risico?

Bij een wooncoöperatie is deze vereniging de officiële eigenaar van het gebouw. Het voordeel: de huisgenoten dragen niet zelf de last van een lening op het huis. Momenteel wordt er nog hard gewerkt om de overname financieel rond te krijgen. Dat is namelijk een aardige klus. Maar als het eenmaal lukt het pand over te kopen, zijn de bewoners in de vorm van de wooncoöperatie gezamenlijk eigenaar van het huis. Ze mogen dan zelf beslissen over de hoogte van de huur, nieuwe huisgenoten en het onderhoud. Gezamenlijk lossen ze dan maand voor maand een deel van de hypotheek op het pand af.

Thomas_Foto2

Wat gebeurt er met de wooncoöperatie als een huisgenoot weggaat?

Dan vertrekt die zonder schulden of hypotheek en neemt de nieuwe bewoner het stokje gewoon over. Hierdoor kan het pand dan ook de komende generaties nog worden bewoond door jongeren. ‘Het is echt een dikke middelvinger naar de woningmarkt eigenlijk.’

Meer weten over het wonen in een wooncoöperatie?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor