© ANP
Datingapps zijn misschien minder onschuldig dan je denkt. Ze gebruiken technieken uit de gamingwereld die een zorgwekkend effect kunnen hebben. Waarom dat zo is?
'Ik heb een datingapp-burnout', bekent Gohar van De Marker. En zij is zeker niet de enige: 70% van de vrijgezelle vrouwen heeft hier last van, blijkt uit onderzoek van The Financial Times. Hoe zit dat?
Een 'datingapp-burnout' ontstaat wanneer iets dat eerst leuk was een vermoeiende en frustrerende taak wordt. 'En eigenlijk is dat niet onlogisch, want datingapps zijn niet goed voor je brein', aldus Gohar. De apps zijn namelijk gemaakt om verslavend te zijn. Dat zit zo: afgelopen jaar werd The Match Group, het bedrijf dat achter veertig datingapps zit, aangeklaagd. 'In de aanklacht werd aangevoerd dat datingapp-gebruikers veranderen in gokkers, opgesloten in een zoektocht naar psychologische beloningen.'
Daten wordt een soort spel. In de apps wordt 'gamification' toegepast. 'Dit betekent dat de makers elementen van een game hebben toegepast in de app. Ze geven je snelle beloningen, denk aan: een aanmoedigende pop-up of een goed getimede like. Precies zoals in een spel.' En daardoor komt dopamine vrij. Een stofje in je hersenen dat je blij maakt.
Datingapps zijn – volgens de aanklagers – helemaal niet bedoeld om je te helpen liefde of een relatie te vinden. 'In plaats daarvan zijn die apps juist zo gemaakt dat ze je manipuleren om dure abonnementen te kopen en zodat je blijft terugkomen met de belofte van een grotere kans op succes.' Onderzoek toont dan ook aan dat veel gebruikers van datingapps zich vaker eenzamer voelen en een negatiever zelfbeeld hebben dan mensen die geen gebruikmaken van datingapps. De woordvoerder van The Match Group denkt daar anders over: zij geven aan dat het bedrijf er juist actief naar streeft mensen van hun apps af te krijgen.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!