Zelfafnameset bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
© ANP / Kim van Dam
Vanaf je dertigste krijg je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Meedoen kan met een zelftest of een uitstrijkje. Hier lees je alles wat je moet weten over het uitstrijkje:
Angst, onvoldoende kennis of het moeilijk vinden om erover te praten: het zijn verschillende redenen waarom vrouwen het (eerste) uitstrijkje uitstellen. Van de vrouwen tussen de 30 en 34 jaar onderneemt slechts drie op de tien binnen twaalf weken actie. Ruim de helft laat hun uitnodiging liggen. Zonde – en vaak onnodig! Want als je weet wat je kunt verwachten, blijkt het uitstrijkje meestal reuze mee te vallen.
Bij een uitstrijkje haalt de huisarts of assistent wat cellen weg van het slijmvlies van je baarmoederhals. Die cellen worden allereerst onderzocht op HPV: een veelvoorkomend virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als HPV wordt aangetoond, wordt in datzelfde uitstrijkje direct daarna ook naar de cellen van de baarmoederhals gekeken.
In Nederland krijgen elk jaar zo’n negenhonderd vrouwen* de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer tweehonderd mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. De kans op baarmoederhalskanker is het grootst bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.
Wordt er in de cellen in je uitstrijkje iets afwijkends gevonden? Dan gaat het vaak om een voorstadium van de ziekte. Dat kan meestal goed en op tijd worden behandeld. Des te belangrijker dus om het uitstrijkje niet uit te stellen: hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op een goede afloop.
Ben je (bijna) dertig jaar? Dan kun je je eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker verwachten. Met dit onderzoek laat je jezelf testen op HPV. Afhankelijk van de uitslag kan er verdere actie ondernomen worden. Meedoen is makkelijk en kan op twee manieren.
Heb je (nog) geen uitnodiging gekregen, maar wel klachten zoals afscheiding die anders is dan je gewend bent, bloedverlies tussen je menstruaties of na seks? Bespreek dit dan met je huisarts. Die kan beoordelen of een uitstrijkje of ander onderzoek nodig is.
Sommige vrouwen zien op tegen een uitstrijkje. Daarom is het fijn om te weten hoe het in zijn werk gaat. Maak je een afspraak bij de huisarts, dan is dit wat je ongeveer kunt verwachten:
In het laboratorium wordt gekeken of er HPV in je uitstrijkje zit. Als dat zo is, onderzoekt het lab meteen of er ook afwijkende cellen aanwezig zijn. Je kunt de uitslag binnen vier weken per brief verwachten.
Vrouwen* en andere personen met een baarmoeder.
*Ben je geregistreerd als X of O in de gemeentelijke basisadministratie en heb je een baarmoeder? Dan kun je je als je dertig bent geworden aanmelden om te worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!