Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat staat er in verkiezingsprogramma's over wonen?

  •  
06-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1340 keer bekeken
  •  
Wonen_BNNVARA_SD23_YOUTUBE_THUMBNAIL_16x9_TEMPLATE kopie

Wat staat er in verkiezingsprogramma's over wonen?

© BNNVARA/ANP

Klimaat, gelijkheid, werk, onderwijs, gezondheid en wonen: het zijn de belangrijkste onderwerpen tijdens de verkiezingen, volgens jongeren. Wat zeggen de grootste partijen over wonen?

*Niet iedere partij heeft op elk punt iets in het verkiezingsprogramma staan.

Woningcrisis

Er moeten een hoop extra betaalbare woningen bijgebouwd. Daarvoor moeten bouweisen versoepeld worden, het beleid worden verbeterd en overheden flink zelf investeren. En, ook niet onbelangrijk; de studieschuld mag van de BBB niet meetellen met de hypotheekaanvraag.
Er worden extra betaalbare woningen bijgebouwd. Ook voor starters.
Voor 2030 worden er bijna een miljoen woningen bijgebouwd. Om starters in hun eigen omgeving een huis te laten vinden, worden onnodige regels afgeschaft. De actuele stand van de studieschuld wordt bepalend wanneer starters een hypotheek aanvragen.
Er moeten 100.000 woningen per jaar bijkomen. Het grootste deel is voor starters en senioren. Bouwen moet duurzamer en betaalbaarder worden.
40 procent van de huizen die nieuw gebouwd worden, is bedoeld als sociale koop- of huurwoning. Ook komt er een fulltime Minister van Volkshuisvesting die dit allemaal regelt.
Beter gebruik van de panden die we al hebben, kunnen helpen in de woningcrisis. Door op of tegen huizen te bouwen bijvoorbeeld. Verder wordt er volop doorgebouwd.
Er worden snel nieuwe woningen gebouwd, met name in het middensegment.
Elk jaar komen er in totaal 100.000 woningen bij. Daar moet de overheid mede voor gaan zorgen.
Regels afschaffen om zo betaalbare woningen bij te bouwen. En die moeten er een hoop komen. Koophuizen waar het kan, huurhuizen waar dat nodig is.
Er moeten snel meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Tweederde van de nieuwe woningen is bedoeld voor sociale huur, middenhuur en betaalbare koop.
Liever een dak boven je hoofd dan een biefstuk op je bord. De krimp van de veestapel moet ook zorgen voor meer ruimte om betaalbare, groene woningen te bouwen.
Er moet flink bijgebouwd worden. In steden en dorpen een straatje erbij. Vergunningen moeten makkelijker gegeven worden en onnodige regeltjes moeten worden afgeschaft.
Een nieuw ministerie van Wonen krijgt de regie over de huisvesting in handen. En maakt een plan voor de bouw van betaalbare en duurzame woningen.
Er moeten echt 1 miljoen nieuwe huizen bijgebouwd worden. En snel en betaalbaar ook. Daar moet een Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor gaan zorgen.
Er wordt meer gebouwd, zowel binnen als buiten de stad. Die huizen zijn ook betaalbaar. Procedures en regels worden aangepast om de bouw van een huis makkelijker en sneller te laten verlopen.

Pandjesmelkers

Bij het toewijzen van huurwoningen moeten mensen met urgentie of ‘lokale binding’ voorrang krijgen. Als je bijvoorbeeld al heel lang in dezelfde stad woont, moet je daar sneller een eigen huurhuis krijgen. De BBB wil ook de regels voor investeerders in betaalbare huurwoningen versoepelen.
Huren wordt betaalbaarder. De huurprijzen worden bevroren en huisjesmelkers worden streng aangepakt.
Gemeenten kunnen huurwoningen toewijzen aan eigen inwoners. En aan mensen met een vitaal beroep. Daarnaast wordt de positie van starters tegenover huisjesmelkers en beleggers verbeterd.
Gemeenten krijgen hulp om malafide verhuurders aan te pakken. De huur mag niet harder omhooggaan dan de inflatie en loonstijgingen.
Beleggers betalen belasting over hun verhuurinkomsten. Zo blijven goedkopere koopwoningen betaalbaar voor starters.
De huurtoeslag gaat omhoog. En de huurtoeslag wordt beter gereguleerd. Zo betalen mensen een normale prijs voor een huurwoning.
De leeftijdsgrens voor huurtoeslag wordt verlaagd naar 18 jaar. Verder wordt er een maximale huurprijs bepaald om nog meer stijgingen te voorkomen.
We moeten samenwerken met grote beleggers zodat er meer huurwoningen worden bijgebouwd. Vooral in de grote steden moeten er voor de middenklasse meer huurhuizen bijkomen.
De huursector moet beter én meer worden gereguleerd. Tegelijkertijd moet de huurprijzen beter worden beschermd tegen stijgingen
Huizen zijn om in te wonen, niet om een slaatje uit te slaan. Een nieuw systeem moet zorgen dat de huurprijzen niet onwijs stijgen.
De huurtoeslag gaat omhoog. Voor de Nederlanders moeten meer middenhuurwoningen bijgebouwd.
Huizen zijn er om in te wonen, niet voor huisjesmelkers om rijk mee te worden. Woningcorporaties komen in handen van huurders. Zodat zij het te zeggen hebben. 
Er moeten betaalbare huurwoningen worden bijgebouwd. Daarnaast wordt de huurregulering voor de middenklasse uitgebreid.
De stijging in de huurprijzen wordt afgeremd. Tegelijkertijd moet het voor een verhuurder aantrekkelijk blijven om te investeren in nieuwe huurpanden.

Sociale huur

Er moeten zo snel mogelijk weer 30.000 sociale huurwoningen per jaar worden bijgebouwd. Het dubbele van wat er nu wordt gebouwd dus
Er worden meer sociale huurwoningen bijgebouwd.  
30 procent van de huizen die gebouwd worden, zijn bedoeld voor sociale huur. Gemeentes moeten die woningen reserveren voor starters. Als ze genoeg verdienen, stromen ze weer door.
Er wordt wettelijk beter vastgelegd wat sociale huur precies is, om zo de wachtrijen te verminderen. Ook worden corporaties financieel gestimuleerd.
Een nieuwe wet moet zorgen dat sociale huur betaalbaar blijft. Een derde van de huizen die worden gebouwd, zijn bedoeld voor sociale huur.
Van de nieuwe woningen die bijgebouwd gaan worden, mag maximaal 10 procent voor sociale huur zijn. Het aantal sociale huurwoningen moet omlaag.
Jaarlijks moeten er 40.000 sociale huurwoningen bijkomen. De inkomensgrenzen voor sociale huur worden verhoogd.
Door de asielmigratie te beperken, komen er meer sociale huurwoningen vrij. Statushouders krijgen nu namelijk vaak voorrang.  
Er zijn gemeenten die minder sociale huurwoningen hebben dan het landelijk gewenste gemiddelde. Zij moeten bij de bouw van nieuwe wijken 30 procent beschikbaar stellen voor sociale huur
Sociale huur wordt toegankelijker door de maximale inkomensgrens te verhogen. Ook worden er meer woningen bijgebouwd.
De sociale huur gaat omlaag en de huurtoeslag omhoog. Er moeten ook meer sociale huurwoningen worden bijgebouwd voor de Nederlanders.
Er worden meer sociale huurwoningen bijgebouwd.
Er worden een hoop nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd. Een jaarlijkse inkomenstoets moet zorgen dat alleen mensen die het écht nodig hebben in een sociale huurwoning zitten. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat huurders hun sociale huurwoning voor een normale prijs kunnen overkopen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor