Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Mathias (26) overleed door online besteld kalmeringsmiddel: ‘Hij wist niet dat hij met vuur speelde’ | Van de Wereld

  •  
08-07-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3447 keer bekeken
  •  
vandewerelds2e3-mathias

Mathias is 26 wanneer hij na het nemen van een kalmeringsmiddel zodanig in de war raakt dat hij op de snelweg belandt en overlijdt. In Van de Wereld blikken nabestaanden terug: wie was Mathias, hoe stond hij in het leven en wat laat hij achter?

In de derde aflevering van Van de Wereld staat het leven van Mathias centraal: een persoon met een groot hart die zich onvoorwaardelijk inzette voor anderen.

Over programma 'Van de Wereld'

Voluit leven: experimenteren, feesten, dromen najagen. Voor veel jongeren is het een vanzelfsprekende levenshouding, maar in sommige gevallen gaat het mis. Wat een onbezorgde ervaring had moeten zijn, eindigt in een tragedie. In Van de Wereld vertellen nabestaanden over jongeren die hun leven verloren na een noodlottig ongeluk met drank of drugs. Wie waren zij echt – voorbij de naam, leeftijd en doodsoorzaak? Wat laten ze na? En wat kunnen we leren van het experimenteren?

Wie was Mathias?

Naasten van Mathias beschrijven hem als sociaal, avontuurlijk en zorgzaam. Die eigenschappen maken hem enorm geliefd. ‘Mathias had de gave om iedereen op zijn gemak te stellen’, vertelt vriendin Ayla. ‘Een persoon met echt een gouden hart’, noemt vriend Sander hem.

Mathias heeft veel oog voor de wereld om hem heen. Die sociaal-maatschappelijke betrokkenheid trekt hij door in alles wat hij doet. ‘Hij was milieubewust en overtuigd vegetariër’, weet moeder Lydia. Mathias maakt zijn eerste grote reis alleen naar Ghana. Hij komt terug met bijzondere verhalen en besluit dat dit een belangrijk onderdeel van zijn leven wordt.

In de jaren daarna helpt hij mee met bouwprojecten in Nepal, werkt hij in een hondenasiel in Spanje en kiest hij uiteindelijk voor een carrière in de gehandicaptenzorg. ‘Hij was beter met mensen dan achter de boeken’, aldus vriend Thibault.

Vrijheid, feest en experimenteren

Mathias was iemand die het leven voluit leeft – ‘de meest avontuurlijke’ van de vriendengroep. ‘Eerste pintje, eerste keer uitgaan – op die vlakken was hij een pionier’, vertelt vriend Sander. Later bezoekt hij vaker alternatieve feesten op afgelegen plekken waar hij voor het eerst experimenteert met partydrugs. ‘Daar was hij redelijk open over’, aldus moeder Lydia.

‘Hij deed zijn research’, zegt Thibault over het experimenteren van Mathias. ‘Hij was er altijd beredeneerd mee bezig.’ Volgens zus Margot zorgde hij er altijd voor dat er iemand nuchter was: ‘Soms was hij zelf die persoon voor iemand anders.’

Benzodiazepines van het web

Wanneer zijn huisgenoot Maren, met wie hij later een relatie krijgt, kampt met paniekaanvallen, wil Mathias haar helpen. Hij leest zich in en bestelt uit goede bedoelingen een kalmeringsmiddel – een benzodiazepine. Omdat het middel op dat moment nog niet op de Opiumlijst staat, kan hij het eenvoudig online bestellen.

Uiteindelijk begint hij het middel zelf ook te gebruiken; het helpt hem om rust te vinden in zijn hoofd. ‘Ik denk niet dat hij wist dat hij met vuur aan het spelen was’, zegt vriendin Ayla. Want naast een kalmerende werking, blijkt het middel ook sterk verslavend te zijn.

Zo ook voor Mathias, die na een tijd probeert er met een afbouwschema zelfstandig van af te komen. Dat lukt hem, na een moeilijke nacht. Ayla: ‘Om dat alleen al ben ik voor altijd trots op hem. Want het is heel moeilijk om dat alleen te doen, en hij heeft het wel gedaan.’

Wat gebeurde er die nacht?

Op de dag van het ongeluk tekent Mathias een contract voor een vaste baan. Later die avond is hij alleen thuis. Hij opent een biertje, surft op zijn laptop en besluit wat van de benzodiazepine te nemen.

‘Hij heeft zijn schoenen aangedaan, zijn hoofdlampje opgezet en is naar buiten gegaan’, vertelt moeder Lydia. Zijn naasten denken dat hij daarna door het middel gedesoriënteerd is geraakt. Hij woonde aan de rand van het bos. Zijn familie vermoedt dat hij de weg naar huis niet meer kon vinden. ‘Misschien dacht hij: als ik de vangrail volg, kom ik vanzelf weer thuis.'

Hoe kwam Mathias te overlijden?

Mathias belandt uiteindelijk op de snelweg. ‘Hij was zich van geen kwaad bewust’, zegt Margot. Hij loopt daar enkele minuten rond, totdat hij eerst door een auto wordt geschampt en daarna frontaal geraakt wordt door een tweede. Hij overlijdt ter plekke.

De klap is onvoorstelbaar voor zijn naasten. ‘Ik bleef mezelf overtuigen: dit is niet waar’, zegt Lydia. Margot herinnert zich het telefoontje van haar moeder nog goed. ‘Het enige wat ze zei was: het is Mathias. En toen wist ik genoeg.’

Over de campagne 'Weet wat je klikt & slikt'

Naar aanleiding van het verhaal van Mathias in Van de Wereld lanceert BNNVARA de campagne Weet wat je klikt & slikt, om mensen bewust te maken van de risico’s van het gebruik van online bestelde medicijnen. Steeds meer mensen bestellen medicijnen of designerdrugs via onbetrouwbare websites en sociale media, terwijl bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd het aantal meldingen over risicovolle online verkoop blijft stijgen.

Met de campagne willen we duidelijke, betrouwbare informatie bieden. Want zit je ergens mee? Ga niet zelf dokteren, maar praat met je huisarts.

Een bijzonder afscheid

Vlak na de uitvaart van Mathias verschijnt er buiten een dubbele regenboog. ‘Het gietregent, de zon schijnt, en er staat een pracht van een felgekleurde regenboog’, vertelt moeder Lydia. ‘Dit is het laatste teken van Mathias voor ons.’

Een vaste rustplaats past niet bij Mathias: ‘Dat is niks voor hem, hij moet blijven gaan.’ De familie kiest daarom voor een crematie. Op bijzondere momenten strooien ze een beetje van de as van hem uit, op plekken die hem zouden hebben geraakt. ‘Zo geven we hem de wereld.’

Het leven na Mathias’ overlijden

De manier waarop Mathias overleed, roept nog altijd veel vragen op. Zijn naasten kunnen moeilijk bevatten hoe makkelijk het was om het middel dat hem fataal werd online te bestellen. Lydia besloot daarom Mathias’ verhaal te vertellen in een boek, om anderen zo te waarschuwen.

Het gemis bij de naasten blijft groot. ‘Ze zeggen dat de jaren de pijn verzachten, maar dat is niet zo’, aldus vader Patrick. Toch overheerst bij de naasten ook een gevoel van dankbaarheid. ‘Het is gek hoe iemand je zoveel kan leren in zo’n korte tijd’, aldus vriendin Ayla. ‘Ik heb de indruk dat hij dat bij veel mensen heeft achtergelaten.’

Campagne: Weet wat je klikt & slikt

Lees meer over de risico's van online gekochte middelen en kom erachter wat jij kan doen voor jezelf, of voor een ander.

Meer over Van de Wereld?

Kijk Van de Wereld op NPO Start

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor