Flavio Briatore is terug in de Formule 1-paddock, voor de niet-Formule 1-kenners: de paddock is het geheel van garages langs de pitstraat, de plek waar de auto’s worden geprepareerd, maar ik wil het niet over de paddock hebben, ik wil het over Flavio Briatore hebben. Om met de deur in huis te vallen: ik zou dolgraag Flavio Briatore heten, dat is al sinds 1994 zo, toen ik voor het eerst van Flavio Briatore hoorde, ik vraag me eigenlijk af waarom ik niet ergens in de afgelopen dertig jaar mijn naam bij de burgerlijke stand liet veranderen in Flavio Briatore, aan de andere kant: ik kan me altijd nog eens laten omdopen tot Flavio Briatore.
Wat vind ik zo mooi aan de naam ‘Flavio Briatore’? Allereerst: de Italiaanse cadans, ten tweede ademt 'Briatore' een soort bravoure en in de derde plaats natuurlijk vanwege de beroemdste drager ervan: Formule 1-teammanager Flavio Briatore.
Wie is Flavio Briatore? Flavio Briatore werd geboren in 1950 in Verzuolo, maakte fortuin als directeur van de Amerikaanse tak van kledingmerk Benetton, waarna hij de leiding kreeg over Benettons Formule 1-renstal, een gouden zet want in de daaropvolgende jaren won Briatore meerdere kampioenschappen, vooral vanwege het feit dat hij de jonge Duitser Michael Schumacher liet doorbreken.
Ook na de millenniumwisseling vierde Briatore successen, tot hij in 2008 een van zijn coureurs opdracht gaf opzettelijk te crashen om een teamgenoot te laten winnen, een levenslange schorsing volgde, Briatore mocht zijn gebruinde kop met witte krullen nooit meer laten zien bij een officiële autorace, de rechter maakte gehakt van deze verbanning en zo was Flavio Briatore in 2013 alweer actief in een bescheiden rol bij ‘Renault Formule 1’, zoals het Benneton-team inmiddels heette.
Bij Renault wordt hij nu officieel de baas, net als in 1994, toen ik ook al Flavio Briatore wilde heten.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.