Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN Amro adviseert: verhoog uitkeringen om arme zorgmijders te helpen

  •  
17-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2293 keer bekeken
  •  
zorg geld zorgverzekering 1127

De meerderheid van de Tweede Kamer wil het eigen risico afschaffen, maar volgens ABN Amro is dat duur en niet effectief. In een studie naar de gevolgen van het afschaffen van het eigen risico van 385 euro per jaar komt de bank met alternatieven, bericht Het Parool.

Maar om dit artikel te beginnen: waarom wil de Tweede Kamer het eigen risico afschaffen? Dat is besloten naar aanleiding van onderzoek van EenVandaag waaruit bleek dat een op de vier mensen de zorg mijdt vanwege het eigen risico.

Om hoeveel extra geld gaat het en wie draait voor die kosten op?

Het Parool berichtte eerder dat het afschaffen van het eigen risico zo’n 3,3 miljard euro per jaar gaat kosten. Premiebetalers moeten daarvoor opdraaien. Anja van Balen, sectorbanker Healthcare bij ABN Amro zegt tegen het dagblad: “Dat betekent dat de premie zo’n 300 euro per jaar stijgt.”

Maar bij dat bedrag blijft het hoogstwaarschijnlijk niet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarschuwt dat het afschaffen van de eigen risico zal leiden tot extra vraag naar zorg. Deze kosten bedragen volgens het ministerie ongeveer 2,7 miljard euro. En ook die kosten zijn voor een groot deel voor rekening de premiebetalers, al draagt ook de overheid eraan bij.

Dat maakt de zorg in totaal ongeveer 6 miljard euro duurder; 4,6 miljard euro bekostigd door de premiebetaler en 1,4 miljard door de overheid.

"Eigen risico is een armoedeprobleem"

Hoe zorg je er dan voor dat er minder mensen de zorg gaan mijden? Volgens Van Balen moet het ministerie van Sociale Zaken kijken naar een oplossing. “In feite is het een armoedeprobleem en dat hoort bij het ministerie van Sociale Zaken thuis. Het eigen risico is vooral een probleem voor mensen met een krappe beurs.”

Mogelijke oplossing

Een alternatief voor de afschaffing is het verhogen van de uitkeringen. Volgens Van Balen zou dat beter werken. “Verhoog die met het bedrag van het eigen risico. Dan kunnen mensen het budget inzetten om het eigen risico te betalen. Als ze geen zorg nodig hebben, kunnen ze het geld aan andere noodzakelijke dingen besteden.”

Van Balen rekende uit hoeveel de premie in dat geval zal stijgen. De rekensom is als volgt. In Nederland krijgen ongeveer 5,1 miljoen mensen een uitkering. Om dat te compenseren kost het de overheid twee miljard euro per jaar. Zoals reeds benoemd, wordt verwacht dat de zorgvraag met 2,7 miljard euro toeneemt. Dit scenario resulteert dan in een premiestijging van 93 euro per jaar.

Maar er is nog een ander scenario dat volgens Van Balen realistisch is. Want als de zorgvraag alleen groeit bij mensen die eerder zorg meden uit geldgebrek, nemen de uitgaven naar verwachting met zo’n 900 miljoen euro toe. Dan kost het de premiebetaler nog maar een paar euro extra per maand.

Bron: Het Parool

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor