Een abonnement opzeggen is een slimme manier om geld te besparen. Maar als je niet oplet, kost het je juist geld. Dat overkomt vele honderden mensen die hun abonnement laten opzeggen door Termination Experts, blijkt uit een stortvloed aan klachten. Het bedrijf stuurt namens jou een opzegbrief, maar is niet voldoende duidelijk over de kosten. Veel gebruikers van de dienst zijn onaangenaam verrast als ze na enige tijd een torenhoge rekening ontvangen, vooral omdat rechtstreeks opzeggen gratis is. En betaal je niet? Dan lopen de kosten al snel op met tientallen euro’s en wordt er gedreigd met een incassobureau – dat op papier overigens van dezelfde eigenaar is. Heb jij problemen met Termination Experts? Lees dan verder.
Netflix, de sportschool en een abonnement op de krant: veel mensen hebben verschillende abonnementen op allerlei producten en diensten. Velen vinden het niet altijd even makkelijk om het overzicht over al hun abonnementen te bewaken.
Tel je de prijzen van alle losse abonnementen op, dan kun je soms flink schrikken als je ziet dat het bij elkaar een flinke kostenpost is. Sommige mensen gooien zelfs letterlijk geld weg. Dat is bijvoorbeeld het geval als een abonnement al tijden niet meer wordt gebruikt zonder dat het wordt opgezegd.
Geld besparen door een abonnement op te zeggen heeft natuurlijk vooral zin als je niet eerst moet betalen om een abonnement op te zeggen. Hoe zit het eigenlijk als je van een abonnement af wilt? Kost dat geld?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van hoe en waar je precies opzegt. Een abonnement rechtstreeks opzeggen is in principe altijd gratis. Puur de handeling van het opzeggen zelf kost dus géén geld.
Laat je je abonnement daarentegen opzeggen door een externe partij, dan kan het je wél geld kosten. Je betaalt ook dan overigens niet letterlijk voor het opzeggen van het abonnement, maar voor de dienstverlening van de externe partij.
Lang verhaal kort: geld besparen door abonnementen op te zeggen? Goed idee, maar alleen als je rekening houdt met het feit dat je A. zélf moet opzeggen en en dat je dat B. rechtstreeks moet doen en niet via een bemiddelaar.
Bovenstaande bespaartip gaat niet op voor mensen die in zee gaan met Termination Experts. Laat je een abonnement door dit bedrijf opzeggen? Dan moet je juist betalen, en flink ook. Er zijn meerdere gevallen bekend waarin de factuur is opgelopen tot ruim 70 (!) euro. Hoe zit dat precies?
Op internet zijn verschillende bedrijven actief die aanbieden om abonnementen voor je op te zeggen. Termination Experts is dus niet de enige partij die deze dienstverlening biedt. Onderling verschillen dit soort bedrijven over het algemeen weinig van elkaar: het zijn bemiddelingsdiensten die stuk voor stuk min of meer hetzelfde toezeggen en beloven, al willen de tarieven en voorwaarden per bedrijf nog wel eens verschillen.
Omdat Termination Experts vergeleken met soortgelijke bedrijven een enorm bedrag rekent voor het versturen van een standaard opzegbrief én omdat de klachten over opzegdiensten die wij momenteel ontvangen zonder uitzondering betrekking hebben op dit bedrijf, richten we ons in dit artikel specifiek op de klachten over Termination Experts en de werkwijze die ze erop nahouden.
Correspondentie die door boze en teleurgestelde klanten in vertrouwen met ons is gedeeld, zullen wij niet openbaar maken. Maar wie een globaal beeld wil krijgen van de vele, vele klachten over Termination Experts, doet er verstandig aan om de reviews op TrustPilot er eens op na te lezen.
Van de ruim 5.400 recensies bestaat 38 procent uit beoordelingen met de laagst mogelijke score van 1 ster. Dat gaat dus om ruim 2.000 zeer negatieve recensies. Termen die regelmatig in deze negatieve recensies terugkomen, zijn woorden als ‘scam’, ‘misleiding’ en ook ‘oplichters’ en ‘oplichting’.
Ook op Facebook regent het klachten over Termination Experts. Inmiddels hebben zich enkele honderden ontevreden klanten verzameld in de groep Scammed By TerminationExperts.com (vertaald: Opgelicht door TerminationExperts.com).
De klachten die in deze groep worden besproken, blijven overigens niet beperkt tot Nederland. Het bedrijf is ook buiten de landsgrenzen actief in verschillende Europese landen, en daar zien we exact hetzelfde patroon wat betreft de aard van de klachten.
Wat is dat Termination Experts eigenlijk voor bedrijf? En waarom zijn er zó ontzettend veel klachten over Termination Experts?
Als je een abonnement op wil zeggen, doe je dat meestal online. Je zoekt op internet naar contactgegevens of een opzegformulier van het bedrijf of de dienstverlener in kwestie en doorgaans heb je vrij snel gevonden wat je nodig hebt. Bedrijven die het bewust heel erg moeilijk maken om op te zeggen, daar is vaak iets mee aan de hand.
Meestal heeft het opzeggen van een abonnement weinig meer om handen dan een mailtje sturen of een formulier invullen met daarop een aantal gegevens van de abonnee, meer niet. Vervolgens is het een kwestie van een vinger aan de pols houden. Na het versturen van je opzegging moet je in de gaten houden of jouw opzegging ook echt wordt verwerkt en het bedrijf je daarvan een bevestiging stuurt. Een schriftelijke bevestiging geniet de voorkeur, want dan heb je tastbaar bewijs in het geval van een geschil of misverstand.
Wie online op zoek gaat naar mogelijkheden om van een abonnement af te komen (bijvoorbeeld door een zoekopdracht als “abonnement opzeggen Netflix”), kan echter óók bij een commerciële opzegdienst belanden. De kans op vervelende verrassingen zoals torenhoge rekeningen wordt in dat geval een stuk groter.
En dat is hier aan de hand. Termination Experts is namelijk zo’n opzegdienst. Een opzegdienst doet iets wat je eigenlijk net zo goed gratis zelf kunt doen – in dit geval het opzeggen van een abonnement – en rekent daar geld voor.
Dat is gewoon toegestaan en er is ook niet per definitie iets mis mee. Als mensen daar bewust voor kiezen, prima. Maar zodra er sprake is van een groot aantal klachten over één specifiek bedrijf, is er waarschijnlijk iets mis met de wijze waarop gebruikers over bepaalde voorwaarden worden geïnformeerd.
Reden voor ons om de zaak nader onder de loep te nemen om te kijken wat er precies verkeerd gaat.
Ben je eenmaal op de website van Termination Experts beland? Dan kun je ter plekke aangeven welk abonnement je wilt opzeggen. De website biedt daarvoor een handige zoekfunctie en je kunt er zo’n beetje alle denkbare kranten, dagbladen, bedrijven en diensten vinden.
Heb je het bedrijf waar je wilt opzeggen gevonden? Dan krijg je een formulier waar je de nodige persoonsgegevens in moet vullen, waaronder je naam- en adresgegevens, je mailadres, je telefoonnummer en je bankrekeningnummer. Ook kun je een reden voor de opzegging opgeven. De website genereert vervolgens een standaardbrief waar al deze informatie in staat.
Mensen kunnen vervolgens meerdere dingen met deze standaardbrief doen. Ze kunnen de brief overnemen (oftewel kopiëren) om deze vervolgens zélf te printen en te versturen. In dat geval is het gratis. Je kunt er óók voor kiezen om deze brief door Termination Experts te laten printen en versturen. In dat geval kost het je wél 32 euro.
Veel mensen kiezen voor laatstgenoemde optie, maar doen dat niet bewust, zo blijkt uit de vele klachten. Mensen lezen gewoon niet goed, vullen allerlei gegevens in en gaan tot slot akkoord met voorwaarden die ze niet eens bekijken. En dan zit je met de gebakken peren, want je hebt je gegevens al verstrekt en je hebt je gecommitteerd aan een betaalverplichting. Daar kom je pas achter als het gedonder met betalingsherinneringen en aanmaningen al is begonnen.
Een brief laten versturen door Termination Experts kost dus 32 euro. Wat doet het bedrijf eigenlijk voor dat geld? Niet veel, zo blijkt. Voor dat bedrag wordt alléén een standaardbrief gegenereerd met gegevens die je zélf moet invullen. Deze brief wordt geprint en deze wordt binnen twee werkdagen fysiek verstuurd.
Verder doet Termination Experts niets voor je. Ze houden bijvoorbeeld niet bij of het bedrijf jouw opzegging ook echt heeft ontvangen, of jouw opzegging volledig en compleet is en ze controleren ook niet of het bedrijf jouw opzegging correct en tijdig verwerkt, blijkt uit de FAQ. Dat moet je allemaal zélf bijhouden.
Toegegeven, dat is vanwege privacyregels ook niet zo vreemd. Een sportschool of krant zal een externe partij niet zomaar informatie verstrekken over lopende abonnementen van particuliere klanten. Dat is immers een zaak tussen dienstverlener en klant, externe commerciële bemiddelaars zijn daarin geen partij en hebben in verband met de privacy dan ook niet zomaar recht op inzage in deze informatie.
Je kunt je echter wél afvragen wat precies de meerwaarde is van dit soort opzegdiensten, al helemaal als de 'service' tientallen euro's kost. De dienstverlening blijft immers beperkt tot het versturen van een standaardbrief. Dat kun je zelf ook doen. Dan kost het je geen 32 euro, of zelfs bedragen tussen de 50 euro en ruim 70 euro. Over dat soort bedragen hebben we het in het geval van mensen die eerdere betaalverzoeken hebben gemist of mensen die simpelweg weigeren te betalen.
Termination Experts biedt dus een heel eenvoudige service, maar rekent wél de volle mep. Waarom doen mensen eigenlijk zaken met dit soort partijen en doen ze iets simpels als het opzeggen van een abonnement niet gewoon zelf?
Het één en ander houdt vermoedelijk verband met de manier waarop mensen bij Termination Experts terechtkomen. Uit de vele klachten blijkt dat veel mensen er niet bewust voor kiezen. Talloze mensen verkeerden in de veronderstelling dat ze hun abonnement rechtstreeks hebben opgezegd. Ook wisten veel mensen niet dat het überhaupt geld kost. Mensen belanden simpelweg bij dit soort opzegdiensten via Google en letten vervolgens niet goed op.
Links naar commerciële opzegdiensten belanden hoog in de zoekresultaten, soms zelfs op de eerste plek. Daardoor zijn veel mensen eerder geneigd om erop te klikken. In sommige gevallen is zelfs sprake van gesponsorde advertenties. De adverterende partij koopt dan advertentietegoed in bij Google en betaalt de zoekmachine vervolgens per bezoeker die de gesponsorde link aanklinkt en vervolgens de website bezoekt. In deze gevallen is de bezoeker namelijk via een advertentie in de zoekmachine doorverwezen naar de website, en iedere bezoeker is een potentiële klant.
Zoek je bijvoorbeeld op ‘abonnement Netflix opzeggen’? Dan kan het zomaar gebeuren dat het eerste zoekresultaat niet de échte Netflix-website is waar je gratis kunt opzeggen, maar dat het eerste resultaat in de zoekmachine een gesponsord zoekresultaat is van de betreffende opzegdienst. Dat kun je overigens wél zien aan de link en vaak ook als je de pagina bezoekt, maar veel mensen kijken niet verder dan hun neus lang is en ze letten gewoon niet op.
Of Termination Experts gebruik maakt van gesponsorde advertenties of dat ze op organische wijze hoog in de zoekresultaten verschijnen, valt niet met zekerheid te zeggen. Google werkt op basis van algoritmes en verschillende gebruikers kunnen met exact dezelfde zoekopdracht verschillende zoekresultaten te zien krijgen. Dat gaat zowel om organische zoekresultaten als om gesponsorde zoekresultaten.
Gesponsord of niet, mensen die onvoldoende digitaal vaardig zijn of gewoon niet opletten, denken vaak dat het eerste zoekresultaat het meest betrouwbare resultaat is of dat de eerste link die ze te zien krijgen per definitie naar een officiële website van een bepaald bedrijf leidt. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Hoe hoog een website in de zoekresultaten staat, heeft lang niet altijd iets te maken met de kwaliteit of betrouwbaarheid van die website.
Uit de vele klachten over Termination Experts blijkt dat mensen vaak helemaal niet wisten dat ze hun abonnement niet rechtstreeks hebben opgezegd, maar dat ze dat via een opzegdienst hebben gedaan. Dat besef komt pas zodra mensen de eerste facturen en betaalverzoeken ontvangen. De opzegbrief is tegen die tijd al verstuurd. Mensen hebben bij de bevestiging bovendien aangegeven dat ze akkoord gaan met een betaalverplichting én dat ze afstand doen van het herroepingsrecht. Dat hebben ze immers zélf aangeklikt.
En worden aanmaningen van Termination Experts genegeerd? Dan krijgen mensen uiteindelijk bericht van Gerechtsbode.nl, een incassobureau dat op papier overigens gewoon van dezelfde eigenaar is als Termination Experts. Dat suggereert dat de achterliggende gedachte is: “Betalen ze facturen van Termination Experts niet? Dan betalen ze misschien wél als we mensen dezelfde facturen namens ons eigen incassobureau versturen”.
Allemaal om mensen onder druk te zetten om maar vooral snel te betalen.
Uit de talloze klachten blijkt echter dat veel mensen werkelijk geen flauw benul hebben. Ze geven aan het bedrijf niet te kennen en snappen dan ook in het geheel niet waarom ze ineens een rekening krijgen. Is dat allemaal wel voldoende duidelijk?
Of de dienstverlening van Termination Experts genoeg meerwaarde biedt om er 32 euro voor te betalen, moeten mensen zelf maar bepalen. Het is erg veel geld, maar het is in ieder geval niet strafbaar om er geld voor te vragen en er is ook geen sprake van oplichting. Je kunt hoogstens zeggen dat het bedrijf over bepaalde dingen onvoldoende duidelijk is en nogal vervelend te werk gaat om betaling af te dwingen. Dat bespreken we straks uitvoeriger.
Het bedrijf mag gewoon geld vragen voor het leveren van een dienst, ook al is de dienstverlening beperkt tot het afdrukken en versturen van een standaard opzegbrief. En ja, dat geldt dus óók als het opzeggen van een abonnement gratis is als je het zelf doet. Het staat Termination Experts dus vrij om hier 32 euro voor te rekenen. Zolang het voor klanten maar wél voldoende duidelijk is waar ze precies mee akkoord gaan en wat de kosten zijn voordat ze het bedrijf de opdracht geven om een abonnement voor ze op te zeggen.
Het probleem lijkt in dit geval te zijn dat bepaalde informatie niet voldoende duidelijk is en dat Termination Experts bovendien niet heel voortvarend om lijkt te gaan met de enorme hoeveelheid klachten. Als er zó veel boze mensen zijn die zich gedupeerd voelen en spreken over fraude en oplichting, moet je daar als bedrijf iets mee. Dat is een duidelijk signaal dat er ergens kennelijk iets grondig mis gaat, en deze signalen kun je eigenlijk niet negeren als je hecht aan klanttevredenheid en goede service.
Zolang daar niks aan gedaan wordt, blijven de klachten komen.
Wat gaat er precies mis bij Termination Experts? Wat gaat er wél goed? En wat zou het bedrijf idealiter moeten aanpassen in de werkwijze om het aantal klachten te verminderen? Daar gaan we het nu over hebben.
Om daar iets zinnigs over te zeggen, vragen we marketingjuriste Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law om eens met een juridische blik te kijken naar de gang van zaken bij Termination Experts. Hoe denkt zij erover? Wat gaat goed, en wat niet?
We bespreken het aan de hand van een aantal elementen in het opzegproces.
“Termination Experts pakt het wel slim aan”, zegt ze. Een veel gehoorde klacht is dat mensen kennelijk oprecht dachten dat ze op de officiële website waren beland van de dienst waarvan ze het abonnement wilden opzeggen.
Maar daar kan volgens Charlotte geen sprake van zijn: “Wat mij betreft is het niet zo dat mensen het idee kunnen hebben dat ze bij de dienst zelf terecht zijn gekomen. De kleuren en lettertypes zijn anders, er worden geen logo’s van bedrijven gebruikt en Termination Experts wordt een paar keer genoemd.”
Goed, dat is dus in orde. Hoe zit het dan met de bevestigingsknop?
Op de bevestigingsknop die je moet aanklikken, staat dikgedrukt de tekst “[Naam dienst] opzeggen” en direct eronder (overigens wél in aanzienlijk kleinere letters, red.) de aanvullende tekst “met betaalverplichting”.
Is dat duidelijk en wordt zo aan de verplichtingen voldaan? Daarover zegt Charlotte: “Dat is juist goed. Er is immers rechtspraak waaruit blijkt dat deze aanvullende tekst verplicht is en dat alleen maar zoiets als 'bestellen' niet voldoende duidelijk is.”
Ook de bevestigingsknop is strikt genomen dus in orde. Wij denken zelf overigens dat mensen vooral aanslaan op de tekst '[Naam dienst] opzeggen'. Als daar in grote letters iets staat als 'Netflix opzeggen' of 'Telegraaf opzeggen', denken veel mensen er verder niet meer bij na en denken ze dat het allemaal wel goed zit.
Nog een voorwaarde is dat je afstand doet van je herroepingsrecht op het moment dat je Termination Experts vraagt om de opzegging namens jou te versturen. Is dat in de haak?
Ook dat is in dit geval toegestaan, en volgens Charlotte wel om de volgende reden: “Voor diensten en downloads is dit correct. Zij versturen die brief waarschijnlijk direct geautomatiseerd. Dus de dienst wordt wel meteen geleverd. Als de opzegging vervolgens toch niet (goed) lukt, dan is dat een wanprestatie, maar dat staat los van de manier van bestellen en of de informatie wel goed en voldoende was.”
Termination Experts belooft de brief overigens niet zozeer direct te versturen, maar binnen twee werkdagen. Dat suggereert dat er in bepaalde gevallen wel degelijk enige ruimte is om van je opzegging af te zien voordat er werk is verricht. Maar je hebt er als klant natuurlijk geen zicht op wanneer jouw brief precies wordt afgedrukt en in een envelop verdwijnt, en dat maakt discussie hierover lastig.
Voor consumenten die overwegen om bepaalde diensten af te nemen, is de prijs natuurlijk één van de belangrijkste voorwaarden. Daarom is het essentieel dat de prijs heel duidelijk wordt genoemd, zodat mensen voldoende geïnformeerd zijn en een weloverwogen keuze kunnen maken. Is Termination Experts duidelijk genoeg over de prijs?
Wat betreft het noemen van de prijs scoort Termination Experts een onvoldoende, want volgens Meindersma is de opzegdienst niet duidelijk genoeg over het bedrag dat klanten moeten betalen. Daarover zegt Charlotte: “Wat mij betreft moet de prijs wel beter genoemd worden en mag dat niet samen met die checkbox voor de algemene voorwaarden. Dus dat gaat echt fout. De prijs zou boven de bestelknop moeten staan, minimaal.”
Charlotte vervolgt: “Er hoort ook altijd eerst een overzicht van een bestelling te worden gegeven. In dit geval kan er natuurlijk maar één product tegelijk worden afgenomen, dus dan is dat op zich niet nodig, maar dan moet boven die knop dus wél duidelijk staan wat je koopt voor welk bedrag.”
Op de website wordt de prijs weliswaar her en der genoemd, maar volgens Meindersma gebeurt dat niet op een manier dat deze informatie ook echt voor iedereen duidelijk is.
En daar gaat het volgens ons mis. Het is in ieder geval een mogelijke verklaring voor het enorme aantal klachten over Termination Experts. Veel mensen lezen simpelweg over de belangrijkste informatie heen. Ze letten niet op, ze klikken maar raak en vullen overal persoonsgegevens in zonder goed te lezen. Dat valt deze mensen deels aan te rekenen, maar bedrijven moeten de informatievoorziening ook gewoon op orde hebben om geen ruimte te laten voor misverstanden.
Onduidelijkheid over de prijs lijkt dus het struikelblok te zijn, en daarom vergelijken we de manier waarop Termination Experts de prijs weergeeft met de manier waarop de vergelijkbare dienstverlener Opzeggen.nl dat doet.
Hieronder zie je de prijs zoals Termination Experts deze weergeeft op hun website.
© via website Termination Experts
Het bedrag van 32 euro wordt hier min of meer terloops genoemd (het rode lijntje is door ons toegevoegd). Ook krijgen mensen pas achteraf een factuur van Termination Experts. Veel mensen ontdekken dus pas dat ze moeten betalen zodra de eerste factuur in de mail belandt. En dan ben je eigenlijk al te laat. Als je niet betaalt, zit je niet veel later in de mallemolen van betalingsherinneringen, aanmaningen en (dreigen met) hoge incassokosten. En dat is inderdaad erg vervelend.
Hoe moet het dan wél? Vergelijkbare dienstverlener Opzeggen.nl heeft het één en ander zó ingericht en vormgegeven dat het voor bezoekers veel duidelijker is dat de dienst daadwerkelijk geld kost. In dit geval overigens een vrij bescheiden 6,95 euro, vergeleken met de 32 euro van Termination Experts.
Ook geschiedt betaling bij Opzeggen.nl vóóraf in plaats van achteraf. Dat is goed, want zo kunnen mensen er makkelijker voor kiezen om het proces af te breken vóórdat ze een betaalverplichting aangaan. Je ziet heel duidelijk een aantal betaalmogelijkheden (iDEAL, creditcard en PayPal) boven de knop Betalen en verzenden, en je weet dus gelijk dat je écht moet betalen. Wellicht weinig verrassend, maar bij ons zijn geen klachten bekend over Opzeggen.nl. En dat komt doordat zij veel duidelijker zijn over de kosten en voorwaarden.
Hieronder zie je hoe Opzeggen.nl de prijs weergeeft.
Als Termination Experts de prijs op een vergelijkbare wijze zou weergeven en gebruikers eveneens vooraf zou laten betalen in plaats van ze achteraf pas een factuur te sturen, zou het aantal klachten vrijwel zeker meteen enorm dalen.
Op de vraag waarom dat ondanks de enorme hoeveelheid klachten niet gebeurt, kregen we echter een enigszins ontwijkend, vrij algemeen en nietszeggend antwoord. Termination Experts reageerde weliswaar op enkele vragen, maar liet ons daarbij wél weten dat het ons “niet is toegestaan is om teksten of gedeelten daarvan, in welke vorm dan ook, openbaar te maken of te gebruiken in externe uitingen.”
Tja. Die geheimzinnigheid en defensieve houding komt eerlijk gezegd een beetje merkwaardig op ons over en we vragen ons af waarom het bedrijf niet gewoon met een openbare reactie naar buiten treedt. Maar vooruit, we zullen we het één en ander dan maar parafraseren in plaats van het bedrijf letterlijk te citeren.
Volgens Termination Experts is de prijs wél duidelijk genoeg. De prijs wordt namelijk vermeld tijdens het plaatsen van de bestelling en klanten moeten via een vinkje bovendien bevestigen dat ze ermee akkoord gaan, aldus het bedrijf. Termination Experts geeft verder aan dat ze er alles aan doen om transparant te zijn en verwerpt de suggestie dat het één en ander qua voorwaarden bewust wat vaag en onduidelijk wordt weergegeven.
Dat is een twistpunt. Strikt genomen staat de prijs er inderdaad wel, dat valt inderdaad niet te ontkennen. Maar is de prijs ook duidelijk genoeg? Volgens juriste Charlotte Meindersma is dat in ieder geval niet zo, en dat komt ook naar voren uit de vele klachten die Kassa ontving en de talloze klachten die online te lezen zijn. Uit deze klachten ontstaat namelijk het beeld dat héél veel mensen echt niet wisten dat het geld kost.
En dat is volgens ons gelijk de reden dat het bedrijf vele honderden of zelfs duizenden ontevreden klanten heeft die in hun negatieve recensies met regelmaat spreken van fraude, misleiding, oplichting en bedrog. Pak deze klachten gewoon eens serieus aan en doe er iets mee, in plaats van te doen alsof er niks aan de hand is.
Termination Experts zou om te beginnen twee dingen kunnen aanpassen, willen ze de klanttevredenheid verhogen en het aantal klachten structureel verminderen. Allereerst kunnen ze de prijs duidelijker weergeven. Ook kunnen ze ervoor kiezen om klanten vooraf te laten betalen. En dus niet pas achteraf, zoals nu het geval is.
Voor ieder bedrijf zou deze hoeveelheid klachten voldoende aanleiding moeten zijn om het één en ander onder de loep te nemen. Als zó veel mensen klagen over een bedrijf, gaat er simpelweg iets niet goed. Er is in dit geval een eenvoudige oplossing, maar de vraag is of mensen überhaupt nog gebruik maken van de diensten van Termination Experts als bovenstaande advies ter harte wordt genomen.
Zou jij een commercieel bedrijf een simpele standaardbrief voor je laten versturen als het vooraf echt héél duidelijk is dat het maar liefst 32 euro kost en je dat bedrag direct moet betalen? Inderdaad.
Het bedrijf reageert overigens vrij snel op klachten die op TrustPilot worden geplaatst, maar deze tijd kan Termination Experts misschien beter steken in het optimaliseren van de opzegprocedure. De twee genoemde verbeterpunten die we als suggestie hebben aangedragen, mogen ze in ieder geval helemaal gratis en voor niks overnemen.
We zien helaas dat veel mensen op internet al snel geneigd zijn om gevoelige informatie zoals telefoonnummers, adressen en rekeningnummers te delen zonder dat ze de voorwaarden goed lezen of de betrouwbaarheid van een webshop onderzoeken.
Ditzelfde patroon zien we bij de vele, vele klachten over webshops van (voornamelijk) dropshippers, ook al wordt daar al zeker vijf of zes jaar voor gewaarschuwd. Dat zien we bij klachten over diverse ander bemiddelaars die veel geld rekenen voor relatief nikszeggende dienstverlening, en ook de kwestie ‘Termination Experts’ is daar weer een treffend voorbeeld van.
Voor een flinke hoeveelheid mensen geldt gewoon dat ze beter moeten opletten en meer vaardigheden moeten opdoen wat betreft veilig en verantwoord internetgebruik (wat via een omweg overigens ook kan via Termination Experts: de eigenaar heeft namelijk een onderneming die scholieren digitale geletterdheid en digitale zelfredzaamheid bijbrengt). Dat zou een hoop problemen schelen.
Dat is misschien niet leuk om te horen, maar helaas is het wél de realiteit. De meeste mensen komen door eigen toedoen in de problemen. Daar profiteren dit soort bedrijven van, omdat het verdienmodel voor een deel gebaseerd is op mensen die zomaar wat dingen aanklikken en allerlei persoonsgegevens verstrekken zonder goed te lezen. Als iedere bezoeker goed leest, doen dit soort bedrijven heel snel geen zaken meer. Vrijwel niemand betaalt bewust 32 euro om een standaardbrief te laten versturen, de meeste mensen zullen eerder denken 'Ja dag, bekijk het maar, ik doe het zelf wel'.
Het bedrijf heeft geen echter magische bol. Mensen worden niet gehackt. Er is ook geen datalek. De meest eenvoudige verklaring is dat Termination Experts jouw gegevens in handen heeft gekregen omdat jij ze zélf aan het bedrijf hebt verstrekt.
De belangrijkste tip die we kunnen geven is dan ook om nooit zomaar ergens persoonlijke gegevens in te vullen. Kijk altijd goed op welke website je je precies bevindt en met welk doel je bepaalde gegevens in moet vullen.
Ook is het zeer verstandig om alle informatie en voorwaarden altijd goed te lezen voordat je ergens mee akkoord gaat. Scheelt je een hoop gezeur en gedoe.
Als je rekeningen van Termination Experts negeert, krijg je op een gegeven moment aanmaningen met steeds hogere incassokosten van incassobureau Gerechtsbode.nl.
Beide bedrijven zijn op papier van dezelfde eigenaar. Het dreigen met een incassobureau lijkt dan ook een manier om betaling alsnog af te dwingen. Veel mensen schrikken immers als ze post krijgen van een incassobureau en betalen vaak maar snel om ervan af te zijn. Een incassobureau maakt indruk en mensen associëren brieven van het incassobureau met problemen. Ze zijn bang voor mogelijke gevolgen en met tegenzin wordt er dan maar betaald.
Wij spraken de Belgische tak van het Europees Consumenten Centrum omdat zij expliciet voor Termination Experts waarschuwen. In een achtergrondartikel over zoekmachinefraude wordt Termination Experts genoemd als bedrijf waar ze veel klachten over ontvangen. Het Europees Consumenten Centrum raadt mensen uitdrukkelijk aan om niet te betalen. Ook de Deense tak van het ECC waarschuwt voor Termination Experts.
Het incassobureau kan een dreigende toon aanslaan, er is bij het Europees Consumenten Centrum geen enkel geval bekend waarin Termination Experts of Gerechtsbode.nl klanten wegens wanbetaling daadwerkelijk voor de rechter heeft gesleept. Wij hebben ook niemand kunnen vinden bij wie het verder ging dan het herhaaldelijk toesturen van betaalverzoeken en dwingende incassobrieven. Het lijkt erop dat er uiteindelijk niets gebeurt als je ze gewoon negeert.
Het incassobureau kan namelijk niet zoveel. Betaling afdwingen kan pas zodra er een vonnis van de rechter ligt dat uitvalt in het voordeel van Termination Experts. Valt het vonnis echter uit in het voordeel van de klant, en oordeelt de rechter dus dat Termination Experts onvoldoende duidelijk was over bepaalde voorwaarden? Dan schept dat een precedent op basis waarvan ook klanten die al betaald hebben mogelijk in aanmerking komen voor terugbetaling. Deze overeenkomsten zijn immers onder dezelfde voorwaarden tot stand gekomen.
Kortom, Termination Experts zou wanbetalers éérst voor de rechter moeten slepen, en als het tot een rechtszaak komt, gaat de rechter aandachtig kijken naar de gang van zaken. De gang naar de rechter heeft Termination Experts voor zover bekend nog nooit gemaakt. Het lijkt dus pure bluf. Er zijn voor zover bekend geen gevolgen als je niet betaalt en je alle brieven, mails, sms'jes en telefoontjes negeert. Uiteindelijk laten ze het erbij zitten.
Niet van plan om te betalen? Dan kun je ze misschien beter wél even een brief sturen waarin je de overeenkomst ontbindt. De prijs wordt immers onvoldoende duidelijk gemaakt, zo is reeds geconstateerd.
Op basis hiervan kun je Termination Experts een brief sturen waarmee je de overeenkomst ontbindt. Een voorbeeld staat hieronder.
Je kunt deze brief mailen naar support@terminationexperts.com onder vermelding van 'Ontbinding overeenkomt + [factuurnummer]' in de onderwerpregel, waarbij je jouw unieke factuurnummer zelf even moet opzoeken en invullen. Het factuurnummer kun je vinden in correspondentie die je eerder van Termination Experts gekregen hebt.
Sla een kopie van de verzonden mail op zodat je er altijd naar kunt verwijzen. Blijf dezelfde standaardmail gewoon iedere keer terugsturen wanneer je nieuwe betaalverzoeken of aanmaningen krijgt. Op een gegeven moment stoppen ze er wel mee.
Goed om te weten: het gebruik van deze brief is helemaal gratis. Je krijgt van ons géén rekening van 32 euro.
Op het weblog van Opzeggen.nl – eerder in dit artikel aangedragen als voorbeeld van een bedrijf dat wél duidelijk is over de prijs – is in het verleden herhaaldelijk aandacht besteed aan de gang van zaken omtrent Termination Experts en andere, vergelijkbare bedrijven die tot hetzelfde clubje te herleiden zijn.
Vermakelijk leesvoer, daarom delen we het even.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!