Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De onbetrouwbare overheid: zonnepanelen en het einde van de salderingsregeling

  •  
12-04-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
57568 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_12april_1280px

Jarenlang was je gek als je nog geen zonnepanelen op je dak had liggen. Hoe meer zonnepanelen, hoe beter. Eén op de drie woningen in Nederland is inmiddels voorzien van zonnepanelen. Maar door het abrupt stoppen van de salderingsregeling per 2027 is het aanvankelijke enthousiasme omgeslagen in frustratie, onbegrip, verwarring en zelfs woede. Worden we hier belazerd?

Consumenten blijven achter met de nodige vragen en zien soms door de bomen het bos niet meer. Waarom stopt de salderingsregeling ineens, terwijl de belofte juist was dat die rustig zou worden afgebouwd? En hoe zit dat met de terugleverkosten die je nu ineens moet betalen als je meer zonnestroom opwekt dan je verbruikt? Zijn die niet hoger dan de vergoeding?

Word je als bezitter van zonnepanelen gestraft voor je goede gedrag? Verdien je de investering in die panelen überhaupt nog wel terug? Kun je ze beter uitzetten, of zelfs helemaal van het dak halen? 

Deze vragen én meer leggen we voor aan Joyce Donat van de Consumentenbond en Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Je kunt dit fragment hieronder rustig terugkijken. Het artikel loopt verder na onderstaande video.

Wat is de salderingsregeling ook alweer?

Als je zonnepanelen hebt, wek je vaak meer stroom op dan je op dat moment verbruikt. Dankzij de salderingsregeling kun je de opgewekte stroom die je niet verbruikt afstrepen tegen de verbruikte stroom.

De salderingsregeling geldt vanaf 2004 en was altijd bedoeld als een tijdelijke regeling, om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. De einddatum van de salderingsregeling wordt echter steeds uitgesteld. Begin 2024 leek het er nog op dat de salderingsregeling langzaam afgebouwd zal worden vanaf 2025, met als definitief eindjaar 2031.

Maar afgelopen november wordt ineens bekend dat het salderen al per 2027 stopt, en wel zonder de eerder geplande geleidelijke afbouw. Dit is voor veel eigenaren van zonnepanelen een onverwachts besluit. Consumenten die net hebben geïnvesteerd in de panelen krijgen ineens te maken met een langere terugverdientijd.

Hoe zit het vanaf 2027 met de terugverdientijd?

In onderstaande voorbeeld zien we het effect van het afschaffen van de salderingsregeling.

Wie recent tien zonnepanelen heeft aangeschaft voor een totaalbedrag van 5000 euro heeft een gemiddelde opbrengst van zo’n 3500 kWh. Dat keer 30 cent per kWh betekent een opbrengst van zo’n 1000 euro per jaar. De 5000 euro voor de aanschaf verdien je zo in ongeveer 5 jaar terug. 

Na 2027 is die terugverdientijd echter opgelopen tot 15 tot 20 jaar, afhankelijk van je verbruik. Omdat zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan heb je altijd nog wel 5 tot 10 jaar gratis stroom.

Zwalkend overheidsbeleid: is zonnestroomsubsidie de oplossing?

Het zwalkende overheidsbeleid is volgens Joyce Donat van de Consumentenbond het grootste probleem. Of (en zo ja, wat) er voor de salderingsregeling in de plaats komt, is nog steeds niet duidelijk.

De Consumentenbond pleit samen met onder meer Milieudefensie, Aedes en de Woonbond voor een nieuwe subsidieregeling: een ‘zonnestroomsubsidie’ waarbij bezitters van zonnepanelen een vaste vergoeding per teruggeleverde kWh krijgen, voor maximaal 3000 kWh per jaar en een looptijd van 15 jaar.

Dit met als uitgangspunt dat de aanschaf van zonnepanelen blijvend wordt gestimuleerd om zo de energietransitie niet te laten stagneren. Dit zou goedkoper zijn dan het salderen van nu. Het kabinet heeft hier nog niet inhoudelijk op gereageerd.

Minder terugleveren, meer zelf verbruiken

Ook Olof van der Gaag van de NVDE voorziet problemen als er niet snel een nieuw plan komt voor 2027. Na de afschaffing van de salderingsregeling is het van nog groter belang dat mensen zo veel mogelijk hun eigen energie gaan verbruiken en dus zo min mogelijk terug leveren aan het stroomnet. Dit zowel om terugleverkosten te vermijden als om overbelasting van het stroomnet te voorkomen.

De bekende manieren om je eigen verbruik zo hoog mogelijk te krijgen zijn het overdag aanzetten van de vaatwasser, de wasmachine en droger en andere energie-intensieve apparaten. Daarnaast pleit de NVDE voor een ‘zelfverbruik-subsidie’ die mensen krijgen om duurzame investeringen te doen waarbij het zelfverbruik van stroom verhoogd wordt. Denk dan aan een warmtepomp, een laadpaal of een energiemanagementsysteem.

Door onvoorspelbare gasmarkt is autonomie erg belangrijk

Maar ook wanneer deze plannen nog even op zich laten wachten hebben zonnepanelen voordelen. Van der Gaag benadrukt dat het belangrijk is om autonoom te blijven, gezien de onvoorspelbare gasmarkt.

Met zonnepanelen heb je meer grip op je eigen energieverbruik en ben je minder afhankelijk van de wisselende gasprijzen. Daarnaast zijn zonnepanelen nu goedkoper dan ooit. Doordat de aanschafkosten lager liggen, vertaalt dit zich ook naar een kortere terugverdientijd.

De stroom die je zélf opwekt en verbruikt is altijd goedkoper dan de stroom die je inkoopt en verbruikt. Zo is een wasbeurt gemiddeld genomen zo’n 15 cent goedkoper met je eigen zonnestroom en de vaatwasser aanzetten 20 cent goedkoper. Bij het opladen van een elektrische auto is het verschil nog spectaculairder: opladen met zonnestroom is 18 euro goedkoper.

Subsidieregelingen en meer informatie

Ook zijn er op dit moment nog subsidieregelingen beschikbaar vanuit de overheid om duurzame investeringen zoals een warmtepomp, een zonneboiler of een elektrische kookplaat te kunnen bekostigen.

Eén van deze subsidies is de ISDE-regeling. Met deze subsidie wordt 30 procent van zo’n investering vergoed. Met bijvoorbeeld een warmtepomp verbruik je aanzienlijk meer van je eigen zonnestroom.

Voor meer informatie over de afschaffing van de salderingsregeling en tips om je eigen stroomverbruik te verhogen kun je terecht bij de Consumentenbond, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en bij Milieu Centraal

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

RM2025
RM2025
23 apr. 2025 - 12:30

Momenteel is de waarde van een systeem met 10 panelen geen € 5.000,- meer, maar daar wordt geen rekening mee gehouden in dit voorbeeld (ik denk (aanname) dat je een 10 panelen voor ca. € 3.000,- op je dak kunt hebben liggen, gemonteerd en wel). Plus: de besparing tot aan 2027 is nog wel "hoog", dat moet je ook ook nog meerekenen. Die terugverdientijd is lang niet zo slecht als de 15-20 jaar die nu weer geroepen wordt. Laat het 7-10 jaar zijn (alle feiten meegenomen) max, dan rendeert het daarna nog ca. 15 jaar. Op deze manier (en door het jojo beleid van de overheid inderdaad) is er straks voor de PV-installateur geen werk meer. Dan zijn we wel gelijk van deze discussie af. Ook een manier. Iedere situatie is overigens anders, dus iets als een blauwdruk voor een terugverdientijd is er niet.

En waar plaatst men accu-systemen in dit verhaal? Dan sla je de stroom die je opwekt als je niet thuis bent "gewoon" op en gebruik je deze 's avonds als de prijzen hoog zijn. Extra investering, maar zonder de salderingsregeling zeker wel rond te rekenen/rendabel. Ik vind dat we in NL een beetje losgeslagen zijn en alleen maar naar terugverdientijd kijken dat die zo kort mogelijk is, want we willen verdienen ... We doen dit niet eens voor een beter milieu maar voor een betere portemonnee ...

maroem
maroem
20 apr. 2025 - 11:06

het maakt niet uit ,welke energie besparende maatregelen een mens neemt. Immers geld opbrengsten van de energiebesparing in m3 gas of kw uren worden door onze overheid en de energie leveranciers weer teruggepakt. De overheid verdient het meest aan energie en dan de leveranciers. Je energie verbruik neemt af…echter je eindafrekening neemt toe…

Devon Seamoor
Devon Seamoor
19 apr. 2025 - 11:01

Tijdens een workshop duurzaam bouwen en tiny house-ontwerp hoorde ik dat het terugleveren van zonne- energie, verkregen van zonnepanelen op eigen dak, niet mogelijk is, technisch gezien. Wat onder eigen dak wordt opgewekt gaat niet in het openbare electr. netwerk.

Is dit de reden waarom er een eind komt aan de sald. regeling in 2027?

astra29
astra29
16 apr. 2025 - 16:34

We worden wederom flink belazerd wanneer we terugleverkosten moeten betalen. Bij een aantal energiebedrijven is het terugleveren duurder dan het bedrag wat wordt vergoed voor deze teruglevering. Een nieuwe vorm van inkomsten voor deze bedrijven. Dacht u dat de grote zonneparken terugleververgoeding betalen? Geen sprake van. Deze parken zijn vaak van de energieleveranciers, en zijn mogelijk geworden doordat wij al vele jaren als proefkonijn hebben gefungeerd en daarmee hebben aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is om zonnestroom terug te leveren aan het net. Met deze wetenschap hebben de grote spelers op de markt het aangedurfd en is de kleine particuliere terugleverancier wederom het haasje.

a.vermeule_60@hotmail.com
a.vermeule_60@hotmail.com
15 apr. 2025 - 20:47

Ik heb besloten om mijn woningbouwvereniging te vragen als het zo door gaat om de zonnepanelen te verwijderen. Het komt me de keel uit ondertussen. Ook nadat ik lekkage kreeg omdat de panelen zoveel wind vangen.

2 Reacties
Mabelle
Mabelle15 apr. 2025 - 23:56

Verhuurders gaan geen zonnepanelen verwijderen.

folkert215
folkert21518 apr. 2025 - 13:02

Als de verhuurder ze niet wil verwijderen kun je ze met een beetje geluk wel afdekken….

ireneemma
ireneemma
15 apr. 2025 - 0:26

Hopelijk komt er ooit een andere regering en die kan alles terug draaien. Voorlopig 5 jaar heel erg goedkoop stroom gebruik en bijna geen gas. Voorlopig nog erg blij met warmtepomp en zonnepanelen.

1 Reactie
Devon Seamoor
Devon Seamoor19 apr. 2025 - 11:06

Blij, totdat de zon op een dag actief genoeg is om het electrissch grid plat te leggen, plus internet. Je maakt je zo super afhankelijk en dat is 180 ° graden haaks op de VN's "sustainable 2030 agenda". Hoe lang laat je je voor de gek houden? Ooit gehoord van een sociaal-krediet systeem?

frits
frits
14 apr. 2025 - 17:10

Het is in Nederland gewoon een ongeregeld zooitje, wat betreft elec.voertuigen, zonnepanelen, warmtepompen de mensen worden gek gemaakte met allerlei regels, die steeds wijzigen of worden afgeschaft en dan het voortdurende gezeik over duurzaamheid waar je ook niets aan hebt.

Ik doe niet mee aan deze onzin het brengt niets, en Nederland is intussen het duurste land in Europa dank zij de belastingen die hier toren hoog is.

Wetende
Wetende
14 apr. 2025 - 15:20
Deze reactie is verwijderd
Elpatasama1948
Elpatasama1948
14 apr. 2025 - 14:16

Een hoop mensen hebben moeten lenen voor zonnepanelen, we moeten van het gas af.

Er werd je een slimme meter aangepraat, lekker handig met een app erbij, kun je, als je van je werkt komt, alvast de verwarming aanzetten hoef je ook geen meterstanden door te geven, alles gaat automatisch. Lekker handig voor de energiemaatschappijen, kunnen ze je controleren. Ik heb ook een lening voor zonnepanelen, een warm water boiler en ik heb een airco (warm/koud). Ben ik nu maandelijks aan het af betalen. Betaald Jetten mijn lening? Gebruik alleen nog gas voor het koken. Door dit hele gedoe komen veel mensen in de problemen, en worden er allerlei subsidies verzonnen om mensen te helpen. Dat had niet gehoeven als je gewoon je analoge meter had gehouden.

2 Reacties
astra29
astra2916 apr. 2025 - 16:37

Jetten is hypocriet, roept dat we minder energie moeten verbruiken, minder autorijden en minder vliegen terwijl hijzelf één van de beter klanten van KLM is . Wat een tuinkabouter is dat.

Devon Seamoor
Devon Seamoor19 apr. 2025 - 11:14

Waar dit alles toe gaat leiden is het grootste ongemak en verlies van vrijheid, kwaliteit van leven. Al dit soort "gemak" is ongemak. De rijksten willen altijd meer, het MKB moet stuk en onderaan is het armoe volk. Straks gaan de arena's weer open voor

"brood en spelen"

Oh nee, dat bieden onze smartphones 😉

sjoerd65
sjoerd65
14 apr. 2025 - 14:10

In bovenstaande tekst staat een rekensommetje die niet volledig is: de niet kinderachtige teruglever boete wordt overgeslagen: Wie recent tien zonnepanelen heeft aangeschaft voor een totaalbedrag van 5000 euro heeft een gemiddelde opbrengst van zo’n 3500 kWh. Dat keer 30 cent per kWh betekent een opbrengst van zo’n 1000 euro per jaar. De 5000 euro voor de aanschaf verdien je zo in ongeveer 5 jaar terug.

1 Reactie
astra29
astra2916 apr. 2025 - 16:47

Je maakt een aantal denkfouten, je krijgt geen 30 cent vergoeding voor teruggelverde stroom, en ook de ingekochte stroom kost minder, zo rond de 23 cent. Bovendien betaal je ook nog eens een hoge terugleververgoeding en vergeet je dat de opbrengst van de panelen in de zomer hoog is en in de winter laag, terwijl het verbruik van de meeste mensen net andersom is dus laag in de zomer en hoog in de winter.

Elpatasama1948
Elpatasama1948
14 apr. 2025 - 13:49

Als je geen slimme meter hebt, verdien je automatisch wat terug. Heb niets te maken met die salderingsregeling.

Randolf
Randolf
14 apr. 2025 - 12:53

Ook zijn er op dit moment nog subsidieregelingen beschikbaar vanuit de overheid om duurzame investeringen zoals een warmtepomp, een zonneboiler of een elektrische kookplaat te kunnen bekostigen.

Ik weet niet zo goed wat ik met deze informatie moet, het zijn experts die vrij makkelijk praten over technieken waar we de waardes ook nog niet van weten.

Een warmtepomp, is dat niet de zoveelste blunder om zuiniger en klimaatbewust te zijn, de verhalen over de warmtepomp zijn 'meestal' ook niet positief. De zonneboiler ken ik niet en wij koken al jaren inductie, (krachtstroom), dus dat mag zo goedkoop mogelijk blijven/worden.

1 Reactie
@qwerty@
@qwerty@14 apr. 2025 - 15:13

Het is in het belang van het energie gedoe de transitie, dus energieboeren, belastingen, extra belastingen, energie hardware ondernemers enz...........juist de bedoeling dat de gewone mensen niets begrijpen van dit geheel.

Zolang het geld maar blijft rollen, maak je dus maar geen zorgen en slaap lekker, alles komt goed zeggen ze allemaal.

GeeJee
GeeJee
14 apr. 2025 - 11:50

Energie aanbieder Zonneplan, bied een energiecontract aan, zonder terugleverkosten, wel met een dynamische energieprijs. Zou dit eens onderzocht kunnen worden, als een mogelijk alternatief voor de zonnepaneel bezitters ?

Y. Peters
Y. Peters
14 apr. 2025 - 11:41

Het meest banale van dit verhaal is dat de netbeheerders hun prijzen enorm hebben verhoogd. En dat ieder jaar blijven doen. Daar wordt niet over gesproken. Teveel geleverde stroom gaat belast worden bij zonnepaneelhouders in plaats van lagere landelijke stroomprijzen in te voeren. Ik mag hopen dat dit kabinet gaat vallen en dat de salderingsregeling terug komt. Geen stem meer op de VVD in ieder geval.

3 Reacties
@qwerty@
@qwerty@14 apr. 2025 - 12:13

Je had never nooit moeten stemmen op de vvd !!!!! Schandalig hoor, Peters.

sjoerd65
sjoerd6514 apr. 2025 - 14:12

wat dacht je van Jette (D66)

frits
frits14 apr. 2025 - 17:12

sjoerd65

Jette of bedoel je Jatte

Henk De Zevende
Henk De Zevende
14 apr. 2025 - 11:28

Hoe je het zinsdeel " het abrupt stoppen van de salderingsregeling" überhaupt uit de pen kunt krijgen is mij een raadsel. Dat stoppen was al tien jaar aangekondigd en is zelfs drie keer uitgesteld. Hoe dik is de plaat voor het hoofd van de (beneden) gemiddelde Nederlander en waarom doen mensen die neem ik aan doorgeleerd hebben mee aan die stemmingmakerij?

2 Reacties
Y. Peters
Y. Peters14 apr. 2025 - 11:53

Er zou een compensatie komen. Netto stroomtarief zou verrekend worden indien je meer teruglevert dan je eigen verbruik. Daar is nu geen sprake meer van omdat de energiebedrijven een eigen verdienmodel zijn gaan hanteren. Daar hoor je dit kabinet niet over. En het ACM is een lachertje. Die doen al jaren niets voor de consument. De politiek verschuilt zich al jaren achter het ACM. Eerst Jetten met zijn uitspraken en nu de VVD minister van energie.

pierre01
pierre0114 apr. 2025 - 14:34

beste Henk de 7e, hier met Hendrik de 8e.

Een beetje respect voor de medemens zou je goed doen.

Jozie2808
Jozie2808
14 apr. 2025 - 11:22

Nog niet is er in elk huis in Nederland een slimme meter geplaatst, hoe kan men dan toch de salderingsregeling afschaffen? Bij de oude meters blijft de meter bij zonnige dagen gewoon lekker terug draaien. Deze mensen hebben geen last van einde saldering.

3 Reacties
Y. Peters
Y. Peters14 apr. 2025 - 12:10

Ik zou haast pleiten dat de slimme meter afgeschaft dient te worden omdat er geïnvesteerd is (leningen zijn aangegaan) in opwekking van energie om je eigen gebruik te compenseren.

Elpatasama1948
Elpatasama194814 apr. 2025 - 13:57

Precies, heb een analoge meter. Wil ook geen slimme meter. Zo'n analoge meter is natuurlijk een doorn in het oog voor de energiemaatschappijen. Kunnen ze geen controle op je uitoefenen. Nergens voor nodig zo'n ding. Bij de eindafrekening een foto bijvoegen van de stand. Niets te maken met de salderingsregeling.

Mabelle
Mabelle14 apr. 2025 - 17:54

Analoge meters worden volgend jaar verplicht vervangen door digitale/slimme meters.

Willem70
Willem70
14 apr. 2025 - 11:21

Ik koop zelf geen thuisbatterij, ik denk dat de overheid wel weer wat zal uitvinden om daar ook weer belasting over te gaan heffen, als er eerst maar weer genoeg verkocht zijn, let aar op mijn woorden ? Ik zeg niet hoe, maak geen slapende ???????? wakker, maar er is wel een manier voor hoor ! Ons salaris bestaat ui vele soorten belasting en ziekte onkosten betalingen aan de overheid. Misschien mogen we zelf ook nog wat overhouden? Vraag het de overheid !

Leo55
Leo55
14 apr. 2025 - 10:45

Die Jetten heeft er een grote teringzooi van gemaakt. En het niveau-loze zooitje dat er nu zit ( gesteund door de VVD, de partij van de “happy view” die ook van alle andere bedachte chaos zoals het leenstelsel voor studenten, zorg- en huurtoeslag-ellende, kinderopvang, verandering pensioenstelsel, binnenkort enorme verhoging benzineprijs totaal geen last hebben ) wrijft zich in de handen over de terugleverboete en het afschaffen van de salderingsregeling. Wanneer wordt daar eens tegen opgetreden?

1 Reactie
Leo55
Leo5514 apr. 2025 - 10:56

oh ja. Iedere ervaren elektricien raadt mij af gebruik te maken van een warmtepomp en een thuisbatterij gezien het nut en de kosten.

W3il
W3il
14 apr. 2025 - 10:41

Door het besluit saldering te beëindigen heb ik besloten een thuisbatterij te laten plaatsen met een lening van €8500.-.

Hoe gaat dat worden in de toekomst? Gaat de overheid ook hiermee "rommelen"?

Willem70
Willem70
14 apr. 2025 - 10:40

Vraagje ,ik heb plug en play zonnepanelen, mag ik die 6 weken uit zetten,deze liggen aan de oostkant van het huis .Ik kan ze via de wifi uitzetten. Ook van Zonneplan heb ik 10 zonnepanelen ,die kan ik met een zekering uitzetten,mag dat of kan dat kwaad? Wie raadpleegt mij, ik wil niet te veel terug leveren natuurlijk?

1 Reactie
Objener
Objener14 apr. 2025 - 10:53

natuurlijk mag u die uitzetten. Waar het om gaat is HOE / WANNNEER ze uitgezet worden. Het immers geen apparaten die je als een lamp kunt in-/uitschakelen. Dus even overleggen met de deskundigen!

rudilobo
rudilobo
14 apr. 2025 - 10:38

kassa het stimuleren van 's avonds of weekend de machines aan. We praten over 1 tot 1,5 cent verschil. Ik ben er mee gestopt, heb een normaal tarief. Machine vol dan ook gewoon aan. De industrie houd er ook geen rekening mee. Ps ik mag geen zonnepanelen van de woningbouw

Willem70
Willem70
14 apr. 2025 - 10:28

Ik heb een 3 jarig contract bij Essent Dat loopt van 1 jan tot 31 december 2027. Mijn afrekening loopt van 29 februari tot 28 februari het volgende jaar, al deze jaren in februari kan ik niet kijken op de site .

Mijn vraag is al lang ,van wanneer af rekenen ze nu met salderen ? Is dat elk aar tot/met 31 december of t/m 28 februari, ik ben er nog steeds niet achter? Ze willen min betaaldata ook niet veranderen naar 1 januari ,dat kan niet zeggen ze .Wie helpt mij uit de droom ? Met Essent kom ik er niet uit! En mailen gaat ook niet met deze energie leverancier

1 Reactie
rudilobo
rudilobo14 apr. 2025 - 10:39

eInde van het contract jaar

Celica2
Celica2
13 apr. 2025 - 10:29

Ik heb jullie uitzending gevolgd

Jullie komen niet voor ons op

Wanneer gebruiken we het meeste stroom dat is vanaf Nov tot Maart

Dan in die periode brengen de zonnepanelen bijna niks op.

Dan zijn de mensen het meeste geld kwijt en daar wordt niet over gesproken.

Daarom wat we zomers op bouwen kunnen we in die maanden verbruiken .

En wordt ook nooit gesproken over belastingen of andere onkosten wat we moeten betalen.

Een voorbeeld 8 m3 [ Maart 2025 } verbruikt en € 34,97 betalen normaal ben ik € 11 kwijt maar moet € 34.97 betalen.

Dat betekent da ik €23.97 weggooi aan belastingen en andere onkosten.

En die oplossing tot 3000 kWh per jaar slaat ook nergens op mensen hebben hobby's of medische apparaten of warmte pompen dat veel stroom gebruikt dan zit je al dik boven de 3000 kWh per jaar en die mensen worden ook weer benadeeld door jullie.

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan .

Dus doe wat aan belastingen wat we hier in Nederland moeten betalen.

1 Reactie
frits
frits14 apr. 2025 - 17:16

IDD

de belastingen

Robert56
Robert56
13 apr. 2025 - 7:54

Donat heeft de plank flink misgeslagen in Kassa door niets te zeggen over het stroomverbruik in de winter van de warmtepomp.

Van der Gaag van NVDE bleef maar zeggen dat mensen overdag moeten wassen om zoveel mogelijk zelf je stroom te gebruiken. Maar zeker als je met 2 bent dan ben je wel een keer uitgewassen. Donat zei in de zomer je wasdroger aanzetten is ook te gek. Nee dat is niet te gek maar je moet wel om zo weinig mogelijk te moeten betalen. We worden eigenlijk gedwongen om een airco te nemen zodat je meer stroom verbruikt. En dan stroom opslaan in je elektrische auto, alsof elke auto dat kan want dat zijn er maar een paar. En wie kan een elektrische auto betalen?

Wij moesten gasloos bouwen met een warmtepomp en zonnepanelen, 30.000 euro geïnvesteerd in een warmtepomp, zonnepanelen en extra isolatie en nu moet je terug leverkosten betalen omdat je in de zomer stroom terug levert en in de winter de hoofdprijs betalen omdat je veel stroom nodig hebt voor je warmtepomp.

Dat heeft ze echt te weinig benadrukt en dat is steeds in elke discussie over terug leverkosten. Mensen werden wel gedwongen om een warmtepomp te nemen, bij ons ligt er helemaal geen gas in de straat en we moesten aan hoge eisen voor Bepalingen duurzaam bouwen voldoen. En nu zit je met hoge terug leverkosten omdat je stroom opwekt en terug levert. Dat is echt te gek voor woorden. En dat heeft de Consumentenbond ook bij Kassa weer bij monde van Joyce Donat te weinig benadrukt.

3 Reacties
AllardK
AllardK13 apr. 2025 - 8:59

dit gevoel bedrukt ons nu ook al, en dat terwijl ons nieuwbouwhuis pas begin 2026 opgeleverd wordt en we dus ook echt maar heel kort van de huidige regeling gebruik kunnen maken en dus nauwelijks de zonnepanelen terugverdienen, terwijl we verplicht waren die dure (niet zoals nu in de markt te vinden goedkope) zonnepanelen bij de aannemer te kopen omdat het huis aan alle energie regels moest voldoen. Er wordt echt heel weinig rekening gehouden met net bestaande of nog in aanbouw zijnde nieuwbouw die wel gasloos als eis hadden. Niet ok, hopelijk gaat iemand dit geluid nog verder brengen, want het is anders erg kortzichtig (je kan namelijk dan ook terecht weer minder interesse krijgen in nieuwbouw, wat de wooncrisis op langere termijn ook niet ten goede zal komen)

frits
frits14 apr. 2025 - 17:18

Laat je nooit leiden door een leugenachtige overheid.

Robert56
Robert5617 apr. 2025 - 10:38

AllardK ik heb contact gehad met de Consumentenbond n.a.v. mijn bericht en commentaar op Donat. Die hebben toegezegd om in het vervolg mee te nemen dat veel mensen gedwongen zijn om een warmtepomp te nemen icm. zonnepanelen omdat je gasloos moest bouwen. Ze zullen dit meer benadrukken in de gesprekken met het ministerie over het (afschaffen van) salderen.

ron_boot
ron_boot
13 apr. 2025 - 6:37

Het is allemaal zo krom als het maar zijn kan.

Ik betaal € 400,- terugleverkosten voor wat ik aan stroom op het net zet. (voor nu nog saldering)

In de piekuren schakelt de winkel uit doordat het netwerk niet op orde is waardoor ik niet terug kan leveren maar ook geen eigen zonnestroom kan gebruiken.

Een accu plaatsen heeft ook geen zin gezien alles uitschakelt.

Kost mij ongeveer 1000Kwh op jaarbasis wat ik minder opwek en op dat moment weer in moet kopen waar ik leverkosten over betaal.

Dus doordat het netwerk niet op orde is koop ik op deze wijze stroom in op de piekuren terwijl ik zelf panelen heb liggen.

in mijn ogen gaat het op deze wijze dan wel een beetje dubbelop.

ik ben wel bereidt om voor bepaalde zaken te betalen maar dan moet het wel werken.

1 Reactie
Think_Hybride
Think_Hybride13 apr. 2025 - 10:21

Jij hebt denkelijk een 'on-grid' omvormer. De meeste mensen hebben dit. Als je deze zou vervangen door een hybride omvormer, dan start deze middels je panelen op. Tevens ben je dan autonoom en kan je deze stroom op accu opslaan, Helaas worden hier ook bakken met geld mee verdiend. De meeste mensen weten dit niet. Zelfs de overheid verteld je dit blijkbaar niet. Rara waarom. Gelukkig ben ik een techneut. Hybride moet je goed beveiligen. Je wordt hier overal bedonderd. Een 200 AH accu kost hier in EU soms wel € 1100,- terwijl ik ze uit china voor € 268,- koop. Wel eerst goed uitgezocht of deze wel veilig zijn. lifepo4 accu systemen zijn veilig. Zelf veiliger dan welke in Eletrische auto's zizzen. Verder moet je anders denken. In de winter heb je niet veel aan zonne energie, je moet je accu dan ook berekenen op wat je daadwerkelijk gebruikt. En dit is alleen effectief als er voldoende zon is. In jouw geval. Hoeft het je geen € 400,- te kosten. Je kunt ook een deel gebruiken en niet alle panelen door het op te splitsen. Google maar eens op deze zaken. Success

wvdenoude52@outlook.com
wvdenoude52@outlook.com
13 apr. 2025 - 6:07

dat het salderen stoptvin 2027 is niet zo erg

Maar de terugleverboetes blijven door gaan klopt niet die zou ook moeten stoppen

En dat ze verplicht worden om bv 5 cent per kw te gaan betalen en gewoon elke maand te verrekenen

Piet moenen
Piet moenen
13 apr. 2025 - 5:51

toen Rob J zijn saldering er niet door kreeg, heeft hij energiemaatschappijen geattendeerd op de boete die ze kunnen geven. Zo krijgt de consument netto niets voor zijn teruggeleverde energie. Die voor de volle pond verkocht wordt aan mijn buren. En kom niet aanzetten met dat het net vol is... Bij mij komt de spanning niet boven de 240v... Dat is mijlen ver van de 253v. Ik zet nu regelmatig mijn panelen uit... En "bespaar" nu 2MW.... En maar weilanden vol plempen met panelen

1 Reactie
Rob19591
Rob1959113 apr. 2025 - 8:30

Als jouw buren een flexibel energiecontract hebben krijgen ze op sommige momenten geld toe als ze bereid zijn om jouw op dat moment afval te gebruiken.

henk_janse
henk_janse
13 apr. 2025 - 5:48

gewoon accu's voor eigen gebruik subsidiëren. Dat je laden bij laag tarief en verkopen bij hoog tarief belast snap ik. Dat zijn feitelijk ondernemingen. Maar 95% wil geen ondernemer zijn. Ik wil gewoon mijn stroom opslaan voor de avond/nacht en bij n bewolkte dag. Autonoom t liefst zonder energie Maatschappij. En daar nou net waar de schoen wringt. Dat willen de energiemaatschappijen niet. En daarom word den haag suf gelobbyd door hen. Maar wij kunnen politieke partijen via ons stembiljet vernietigen, maar dat is politiek Den Haag even vergeten. En het Smoesje dat wij het voor de niet zonnepaneel bezitters de prijzen hoger zouden maken klopt niet. Door ons aanbod houden we de prijzen juist laag en dat wederom willen de energiemaatschappijen lobbyisten en politici niet. Zij eten uit de zelfde ruif en gunnen ons niets. Maar heren en dames politici weet dat wij elke 4 jaar onze afrekening sturen met het rode potlood.

Arjon besseling
Arjon besseling
12 apr. 2025 - 20:10

jE kan betalen voor je stroom wat je terug aan op wekt en de energie maatschappijen pikken van jou op gewekte stroom het grote geld en jij krijgt 3 cent terwijl hun er meer dan 20 cent voor krijgen van klanten en jij als burger krijgt de grijp stuiver en energie maatschappijen hoeven niet te investeren ze liggen tenslotte op het dak van zoveel huishoudens en de overheid is blind voor de criminaliteit van energie maatschappijen

Julia153
Julia153
12 apr. 2025 - 18:47

Bij bezitters van zonnepanelen wordt gepleit om zoveel de opgewekte stroom zelf op te maken maar hier wordt voorbijgegaan aan mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur. Zelf heb ik een zuurstofapparaat welke in zijn eentje zo'n 2.400 kw uur verbruikt. Hier ben ik 24 uur per dag afhankelijk van. De zuurstof concentrator kan ik niet uitschakelen als de zon niet schijnt. Vanwege het grote stroomverbruik van de zuurstof concentrator heb ik geïnvesteerd in 8 extra panelen met als gevolg dat mijn teruglever kosten omhoog zijn gegaan. De zorgverzekeraar betaald een deel van de stroomkosten maar dat is lang niet voldoende. Bij afschaffing van de salderingsregeling zullen mijn stroomkosten exploderen vanwege een stroomslurpend medisch hulpmiddel.

Edwin-1974
Edwin-1974
12 apr. 2025 - 18:38

tJa ben in juli/augustus 4 weken op vakantie. Om me eigen stroom dan te gebruiken, maar een airco aanzetten overdag als ik niet thuis ben?

Stel imbecielen, vooral die Hermans van de VVD, stomme trol. Ze begrijpen het echt niet!!! Een kleuter heeft nog meer verstand.

Erik123456789
Erik123456789
12 apr. 2025 - 18:19

waar komen de stookkosten van €0,30 vandaan? Mijn stroomkosten bij Vattenfall van €0,244922 nu naar € 0,236119 per 1 mei!

1 Reactie
Robert56
Robert5617 apr. 2025 - 10:42

In de zomer dus, moet je kijken wat de stroom in de winter kost.

Kars t
Kars t
12 apr. 2025 - 18:05

Leuk dat ze blijven volhouden om als de zon schijnt je eigen stroom te gebruiken voor b.v. je auto op te laden.

Maar dat mag dus niet in gemeente Den Haag.

Er is plek zat voor mn huis om te parkeren. Maar ik mag geen snoer over de stoep. Ook niet met een mat erover. En kabelgoot tegels zijn ook niet toegestaan.

Reden: er zijn plekken in Den Haag waar dat niet kan. Dus mag niemand dit.

Dus ik mag straks betalen om mn stroom kwijt te kunnen. Om 100m verderop duur betaald mn auto op te laden.

Mvg van de gemeenteraad van Den Haag.

En je raad nooit welke partijen dat zijn.

Hoezo groen?

2 Reacties
Think_Hybride
Think_Hybride13 apr. 2025 - 10:47

Het is diep triest hoe dit land wordt geregeerd door een doolhof aan regels. Het lijkt wel Autocratie Zaken zijn hierdoor totaal niet meer logisch. Om dat veel zaken niet

realistisch zijn. En ambtenaren blijven deze onzinnige regels hanteren.

Bijna crimineel. Je maakt veel kapot.

Je ziet nu al in wat voor een moeras we beland zijn. Alles zit vuurmast.

Ik vrees dat dit pas het topje van de ijsberg is. Denkelijk wordt dit nog veel erger helaas.

Milieu boven veiligheid en logica, dus geen huizen , bedrijven verlaten het land, gas halen we uit andere landen, daar wordt het Milieu vernietigd voor ons gas. Snapt u het nog ? Torenhoge belastingen. De zwakke en oudjes in onze maatschappij hebben geen geld om zich warm te houden.

Kinderen worden ontvoerd door de belasting dienst. (Toeslag affaire) En nog veel meer van dit soort zaken. Diep triest hoe dit land wordt geregeerd. Dus trek je conclusie ...

@qwerty@
@qwerty@14 apr. 2025 - 11:53

Welke conclusie ?

BNNVARA LogoWij zijn voor