Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Eén op de vijf Nederlanders betaalt bijna alles met contant geld"

  •  
19-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12671 keer bekeken
  •  
contantgeld_20230519

Ongeveer één op de vijf Nederlanders betaalt bijna alles met contant geld. En ongeveer één op de zeven Nederlanders weigert uit principe om naar winkels te gaan waar slechts per pin betaald kan worden. Dat blijkt uit een enquête van Hart van Nederland

De enquête werd ingevuld door ruim 3700 deelnemers. Van de respondenten geeft 18 procent aan dat ze vrijwel alles met contant geld betalen, oftewel bijna één op de vijf deelnemers. Bovendien geeft 14 procent van de deelnemers aan dat ze weigeren om naar pin-only winkels te gaan, oftewel bijna één op de zeven.

"Uitsluiting dreigt"

Over de groep mensen die op principiële gronden weigert om te winkelen bij zaken waar alleen per pin kan worden betaald, stelt Hart van Nederland dat deze mensen "steeds meer dreigen te worden uitgesloten van de maatschappij naarmate meer winkels contant geld weigeren."

Het zou voornamelijk gaan om mensen tussen de 30 en de 50 jaar oud. 65-plussers pinnen relatief het vaakst: bijna zeven op de tien mensen (69 procent van deze respondenten) van boven de 65 jaar pinnen vrijwel alles, waar het landelijke gemiddelde 61 procent bedraagt.

Wettig betaalmiddel, maar geen acceptatieplicht

Ouderenbond ANBO pleit ervoor dat op bepaalde locaties altijd contant geld moet worden geaccepteerd. Tegenover Hart van Nederland stelt een woordvoerder van de ouderenbond: "In principe moet je overal met contant geld kunnen betalen. Het is immers nog altijd een wettig betaalmiddel. Er is echter geen acceptatieplicht in Nederland, zoals in andere landen zoals België. Winkeliers en ondernemers kunnen in Nederland dus wel contant geld weigeren. Dat vindt ANBO geen goede zaak."

Voorbeelden van zaken en dienstverleners waar de acceptatie van contant geld bij wet geregeld zou moeten worden, zijn bijvoorbeeld apotheken, ziekenhuizen en overheidsdiensten zoals bibliotheken en gemeenten.

Pinnen breed geaccepteerd

Zes procent van de zaken is momenteel al pin-only. Daar staat tegenover dat óók zes procent van de zaken slechts contant geld accepteert. Maar het aantal pin-only winkels neemt wél toe. 

Respondenten kregen ook de vraag voorgeschoteld of een pin-only zaak de voorkeur geniet of juist een winkel die alleen maar cash accepteert. 65 procent kiest voor pin-only, 35 procent geeft de voorkeur aan cash-only.

Hart van Nederland weet verder nog te melden dat de voorkeur voor contant geld voornamelijk te vinden is bij mensen aan de rechterzijde van het politieke spectrum. FVD-stemmers geven met 88 procent overweldigend blijk van een voorkeur voor cash. Daarop volgen stemmers op BVNL (83 procent), SGP (53 procent) en PVV (46 procent).

Een grote meerderheid van de respondenten zou het erg vinden als contant geld verdwijnt. Dit geldt namelijk voor 83 procent van de deelnemers. Anderzijds zou 16 procent van de respondenten het niet erg vinden als cash zou verdwijnen. Eén procent heeft geen mening.  Volt-stemmers hechten het minste aan contant geld: van hen geeft 42 procent aan het niet erg te vinden als contant geld zou verdwijnen.

Redenen om met contant geld te willen betalen

Hart van Nederland heeft op basis van de ingevulde enquête negen redenen waarom mensen liever met contant geld willen betalen op een rij gezet:

  1. Met pinnen is de controle van de overheid te groot (42%)
  2. Uit principe (27%)
  3. Het is betrouwbaarder (27%)
  4. Ik wil niet dat de bank weet wat ik uitgeef (27%)
  5. Het is makkelijker (26%)
  6. Het is een vriendelijker manier van betalen (25%)
  7. Meer overzicht over de uitgaven (18%)
  8. Gemak om zwart te betalen/betaald te worden (8%)
  9. Ik vind pinnen lastig (2%)

Bron: Hart van Nederland

Lees ook onderstaande artikelen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor