Gezond eten is voor veel Nederlanders niet vanzelfsprekend, vooral niet voor mensen die moeten rondkomen van weinig geld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht.
Het onderzoek, uitgevoerd in een woonwijk van Ede, laat zien dat er een complex samenspel is van factoren die gezond eten bemoeilijken voor mensen met een laag inkomen. Niet alleen geldgebrek speelt een grote rol. Ook stress, een ongezonde voedselomgeving en sociale invloeden zorgen ervoor dat gezonde keuzes vaak buiten bereik blijven.
De onderzoekers onderscheiden kort samengevat drie belangrijke dynamieken:
Geldgebrek leidt tot stress en een slechtere mentale gezondheid, waardoor mensen minder ruimte ervaren om gezonde keuzes te maken.
In wijken met een lagere sociaaleconomische status is het aanbod van ongezond voedsel groter en zijn gezonde producten relatief duurder.
Opvoeding, sociale druk en gewoonten binnen de gemeenschap houden ongezond eetgedrag in stand, concluderen de onderzoekers.
Volgens het rapport is er geen simpele oplossing om gezonde voeding bereikbaarder te maken. De onderzoekers pleiten voor een integrale aanpak waarin landelijke beleid (zoals strengere regels voor voedselmarketing en gerichte prijsmaatregelen) en lokale initiatieven (zoals buurtprojecten en toegankelijke cursussen over gezond koken) samenkomen.
Alleen zo’n brede aanpak – met inzet van overheid, voedselindustrie, maatschappelijke organisaties en consumenten zelf – kan de vicieuze cirkel kan doorbreken en gezond eten voor iedereen haalbaar kan maken.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!